Vieš prečo? Minulý rok na jeseň bola cena CZ 550 8x57 JS lux s novou pažbou v jednom poľovníctve cca 29 000,-, neviem koľko stojí teraz. Predtým stála cca 23000,-. Došlo teda k zdraženiu takmer o cca 25% ( iba nová pažba ! ). Vzhľadom na (ne)kvalitu železa a jednoduchý systém s veľkou záverovou vôľou ( už veľa rokov na ňom zrejme skoro nič nemenili ) a šetrenie na kvalite a aj na samotnom materiáli a čo počúvam, tak v poslednom čase nejak veľa reklamácií ( a asi sa to zhoršuje), by som za ňu nedal viac ako 700-750 EUR. Už ak CZ ( sám som mal CZ 537, už nemám a to ešte zrejme nebola na tom tak zle, ako nové ), tak materiálovo a čo sa týka vypracovania o dosť kvalitnejšiu ( okrem chodu poistky a netradičnej ale celkom dobrej spúšte ), zachovalú ZKK s dobrou hlavňou( ZG 47 v dobrom stave asi nezoženieš ). A ak novú, tak za cca 1000 EUR a o málo viac by som už hľadal niečo lepšie. Pohľadaj info na tomto aj iných fórach, už toho bolo o tejto téme popísaného hafo. Na záver, pri kúpe CZ obzvlášť platí dvakrát merať, raz rezať, ak teda niečo plánuješ.
Problém zbraní CZ je v tom, že kvalita ich výroby má vysoký rozptyl a kolísavosť. Odhliadnuc od veci ako je samotná konštrukcia zbrane, CZ vie vyrobiť kvalitatívne vysoko funkčný kus, rovnako však z fabriky vedia vypustiť aj riadny "zmetek". To je problém CZ. Asi by mali zavolať tých dedkov na dôchodku /ak ešte žijú/ čo robili ZG a ZKK nech im povedia ako by to malo vyzerať. Súhlasím, že cena nezahrnuje zdaleka kvality tejto zbrane a optimálna by podľa mňa bola niekde na úrovni 600 Eur.
Vlastim ZKK600 8x57JS a som s tym nadmieru spkojny. S puskou neboli ziadne problemy vsetko funguje na 100% a co sa tyka kalibru tak v nasich podmienkach je to jedna z najlepsich volieb. Takze kaliber je OK ale CZ550?? predrazena a ani zdaleka nema kvality svojich predchodcov
Aj ja ju mám presne v tomto kalibri , s odľahčenou a zoštíhlenou MC pažbou , veľmi pekná, robustná zbraň, len s poistkou by sa bolo pohrať. Stará pomerne poctivá robota a ešte relatívne poctivý kvalitný materiál, chod záveru, zlícovanie, atď... 100% súhlas, kaliber super, kvalita CZ 550 :[.
a len taku otazocku mam ze ktora z CZ 550 je podla vas na najvyssej urovni kvality??? lebo pochybujem o tom ze este niekde zozeniem ZKK v dobrom stave ked ja budem polovníkom takze vdaka za nazory a nechcel som pre taku malickost zakladat novu temu..
No aj mne sa pozdáva ako "najlepšia" z tých čo tam sú, ešte sa rozhodnem keď si spravím poľovný lístok a vyberiem si tú pravú. Ale zohnať takú ZKK 600 v dobrom stave by nebolo od veci ...
Ak chces ZKK kludne si ju potom kup . Kludne vezmi aj v zlom stave ak bude nizka cena , aspon sa neobabres . Dobry puskar ti tam osadi novu hlaven (najlepsie Lothar Walter) , ak bude treba tak aj novu pazbu . A vysledok ? Vyde ta to tolko co nova CZ 550 , ALE budes mat pusku kvalitnejsiu a trvanlivejsiu ako tie co robia teraz . Pazbu budes mat namieru co je dalsia velka vyhoda . 8-L