LOV VLKOV

pred 18 rokmi 5 mesiacmi #2173 od zalesak
LOV VLKOV bolo vytvorené zalesak
Môj otec bol včera pozrieť či rastú dubáky a 0 9,00 hod videl ako púred ním cca 50 m beži dole jelenica a za ňou jelienča. Hups ked sa prizrel lepšie tak to jelienča malo chvost bol to vlk naháňal jelenicu dole horou. Takže hlad nema zábrany a je jedno či je noc alebo deň vlci poľujú celý deň. Predstavte si že ten vlk vyzeral ako jelienča tezar takže poriadny kus. Otec ma strelených dvoch vlkov ale tento bol vraj velikánsky tmavo sfarbený ako karpatska jelenica to je do čierna.
<br/>
<br/>Tak čo treba chrániť vlkov?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 5 mesiacmi #2181 od Vladosyn
Odpoveď od Vladosyn na tému LOV VLKOV
no rád by som Vás požiadal aby ste vščetko o vlkoch pýsali sem lebo o vlkoch su zadane už try témy ... nič v zlom ale podla mna by sa dali dať do jednej a to dotejto táto je taka všeobecna

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 5 mesiacmi #2354 od Michal003
Odpoveď od Michal003 na tému LOV VLKOV
No ja si myslim že vlky by sa mali strielať, nie preto že robia skody ved aj oni patrebujú potravu ale len preto aby sa nepremnožili.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #2794 od Planovsky
Odpoveď od Planovsky na tému LOV VLKOV
Ahoj Zalesak,
<br/>vždy som rozmýšlal a zamýšľam sa dodnes nad touto problematikou. Jednoznačne ano!
<br/>Keď sme si vzali pravo, my poľovníci zasahopvať do prírody a stavov zveri tak ako tomu hovoríme my &quot; poľovne upotrebiteľnej, alebo úžitkovej&quot; tak týmpádom a TO JE PRE ODKAZ HLAVNE OCHRANÁROV!!!! musíme zasahovť aj do stavov zuveri škodnej.
<br/>
<br/>A ešte jedna vec, vlka ma streleneho a vravím si som šťastný človek.
<br/>
<br/> Som jeden z poslednej &quot;Šľachty lesníckej&quot; končiacej v LH v roku 1992. Vtedy to malo ešte zmysel a končilo to dobré a éra posledých lsníckych mohykánov, akoby povedal Palko Železník, kto ho pozná dá mi zapravdu.
<br/>Moji dvaja súputníci z izby 305 A majú strelených vlkov.Jeden nás všetkých prevyšuje ale to je na inú debatu. Čiže sme stále ako tak v kontakte po rokoch ale aj ideamy, s ktorými sme žily a som veľmi rád, že takto vnútorne žijeme aj na diaľku. Toto bolo jednou z naších večných tém. Čiže ako tak som sa aj ja svojou skúsenosťou o rozšírenie hlbšiho poznania tejto problematiky pričinil.
<br/>
<br/>Strelil som trištvrte ročné vľča ktoré bolo vychudnuté a krívalo naľavú prednú nohu a po vyvarení lebky som usúdil, že bolo asi zrazené autom. Totižto lavý očný oblúk bol pretlačený a prasknutý.
<br/>
<br/>Aj keď v úvode hovorím, že som šťastný, tak hlavne kôli tomu, že som vykonal sanitárný odstrel.
<br/>
<br/>Pre ochranárov možno nezvyčajná okolnosť, ale je to tak.
<br/>
<br/>Mám síce trofej vlka, ale urobil som dobrý skutok a zamedzil som trochu ďalšiemu trápeniu sa zvieraťa v prírode.
<br/>myslím si totižto, že zabúdame na jednu veľmi podstatnú vec. My poľovníci a lesníci sme v prví ochranári.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 mesiacmi #3175 od mauzi
Odpoveď od mauzi na tému LOV VLKOV
chrániť vlka? vlk má možnosť loviť celých 24 hodín denne po celý rok a neživí sa trávou. Mám s nimi skúsenosti nie jeden rok.Tam kde sa objavili zostala po nich spúšť a skáza, nevyberajú si či je to choré zdravá kotné alebo má mladé je to všetko potrava.Zostali ponich strhnuté kotné jelenice z jednej mám aj foto ešte bola teplá keď ju našli lesní robotníci,mláďa už nezachránili nebolo poškodené ale udusené v matkynom tele bola 2 polovica Mája 05. Takých prípadav sa v poslednom čase stáva čoraz viac. Cítiť, že v Tatrách nie je nič do ich papule.Posledná zima ich pritlačila a tak sa zrejme trvalo usadili aj v južnejších častiach Rudohoria.Kontakty sú čoraz častejšie možno to bude konečné aj v ich neprospech snáď to raz pochopia aj ortodoxný ochranári sediaci v teple svojích kanclov a mysliaci si,že my sme ochranári kto je viac?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 3 mesiacmi #3489 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému LOV VLKOV

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4167 od strelec
Odpoveď od strelec na tému LOV VLKOV
No ale ak vlky lovia aj jelene, tak by nemalo byt divne, ked obcas ktosi uvidi, ako vlk jelena nahana. To predsa nie je argument na to, aby sme vlky nelovili. Argumentom je, ze nam vadi, ze vlk chce zjest to, co chceme zjest my. A o tom to je.....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4168 od strelec
Odpoveď od strelec na tému LOV VLKOV
OPRAVA:No ale ak vlky lovia aj jelene, tak by nemalo byt divne, ked obcas ktosi uvidi, ako vlk jelena nahana. To predsa nie je argument na to, aby sme vlky LOVILI. Argumentom je, ze nam vadi, ze vlk chce zjest to, co chceme zjest my. A o tom to je.....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4192 od zalesak
Odpoveď od zalesak na tému LOV VLKOV
To bola len uvaha každy sa môže vyjadriť ako uzná za vhodné.
<br/>
<br/> Ja len že ak človek zasahuje do kmeňových stavov Jelenej, diviačej alebo srnčej zveri mal by zasahovať aj do stavov šeliem.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4218 od Jano_Ripka
Odpoveď od Jano_Ripka na tému LOV VLKOV
Samozrejme, kazdy ma pravo na nazor. Len mne tu akosi chyba nejaky rozumny (z mojho pohladu rozumny) argument na lov vlka. Nesuhlasim s tym, ked sa polovnici oznacuju za ochrancov zvierat a poukazuju na to, ako celu zimu prinasaju srnkam do lesa potravu. Ved to by rovnako mohli cosi priniest aj vlkom (to je nadsadene, ale je to tak). Ved polovnici robia nieco podobne ako ja, ked mam doma sliepky a kazdy den ich krmim napriek tomu, ze sa stale volne pasu. Polovnici v lesoch chovaju srny a jelene a pod., staraju sa o ne, prikrmuju ich.... ale to nie je ochrana prirody, to je strarostlivost hospodara a statok. No a vlk je tam akosi navyse, tak ho treba strielat. A podobne su na tom vlastne i lisky, krkavce a im &quot;podobni&quot;. Nie som polovnik, vnimam polovnictvo ako sucast tejto krajiny, jeho kultury, ale nie ako nevyhnutnost. V poslednych rokoch, ked som s polovnikmi v dost uzkom kontakte vsak zacinam byt dost skepticky, najma kvoli pytliactvu, ktore je velmi rozsirene. A vsetci viete, o com pisem. Ak by mal byt jedinym dovodom lovenia vlkov to, ze chceme chranit srny, jelene a spol., tak pre mna je to uplny nezmysel. A rozpraval som sa s polovnikom z pohoria Tribec, co sa dialo, ked sa tam zatulal pred par rokmi vlk.... To, co sa dialo bol pogrom, nie lov... no a to uz vobec nie je polovnictvo. Trochu mam strach, ze sa to nezmeni....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4219 od Jaro
Odpoveď od Jaro na tému LOV VLKOV
Jano Ripka : musis brat do uvahy stavy zveri k pomeru poctu vlkov . my polovnici tvrdime ze je populacia vlka dost vysoka k stavom raticovej zveri . takze od vtedy ako clovek lovom zasiahol do prirody musi regulovat tak stavy uzitkovej zveri ako aj predatorov . ked vsak pominieme tieto dovody ak mas poznatok ako sa na vlka poluje tazko musis uznat ze aj keby bol jeho lov povoleny celorocne co dufame nikdy nebude , bude ulovenych len min. vlkov . ine by bolo ak by sa rozsirili spolocne polovacky na vlky medzi zdruzeniami ako to bolo v minulosti ked sa robili natlacky aj 3 PZ a polovalo sa na vlky. ine je to napr. za rysom kde je populacia nie ze nizka ale myslim si na hranici . ono tato tema je dost diskutabilna .

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4221 od karolh
Odpoveď od karolh na tému LOV VLKOV
Môj názor je jednoznačne ak zasahujeme do stavov ostatnej zveri musíme zasahovať aj do stavov vlka .Inak sa nám to môže vypomstit.Myslím že členovia poľovných združení v ktorých majú aj vlka so mnov budú súhlasiť.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4223 od Jano_Ripka
Odpoveď od Jano_Ripka na tému LOV VLKOV
Uvedomujem si, ze nazory polovnikov, ktori hospodaria v reviroch s vyskytom vlka sa roznia od nazorov tych, ktori vlka prakticky nemaju moznost stretnut. Ale nie je dolezity aj ten fakt, ze stavy raticovej zveri su umelo zvysovane (ja to stale vidim ako odchov vo volnej prirode)? Jasne, tym sa vlastne zvysuje aj mnozstvo moznej potravy pre vlky.... Ale naozaj je treba vlka lovit? Neprevladaju pozitiva jeho pritomnosti v uzemi, kde sa vyskytuje? Co tak statistiky o zdravotnom stave populacii raticovej zveri, statistiky o vyskyte moru diviakov - rozdiely medzi uzemiami, kde sa vlky vyskytuju a kde nie su viac ako preukazne. A co sa tyka informacii o stave raticovej zveri... tak to su cisla nacisto imaginarne, rovnako ako cisla o stave vlkov, rysov, medvedov..... Viem, ako sa scita raticova zver :-)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4224 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému LOV VLKOV
Myslím si, že by pomohlo, keby sa robili spoločné ochranársko-poľovnícke sčítania stavov veľkých šeliem. Súčasné čísla udávané poľovníkmi a ochranármi sú veľmi odlišné. Dohoda o reálnych počtoch v jednotlivých oblastiach by bola dobrým základom na ďaľšiu korektnú diskusiu.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4226 od Jano_Ripka
Odpoveď od Jano_Ripka na tému LOV VLKOV
Snazim sa s polovnikmi diskutovat, verim, ze existuje aj ine polovnictvo ako &quot;polovnictvo&quot;, ktore je v sucasnosti na Slovensku. Polovnici citia, ze ochranari su ich nepriatelia, ochranari castokrat na polovnikov iba nadavaju. Myslim si, ze spolocna rec sa bude hladat velmi tazko, vzhladom na fakt, ze na Slovensku poluje cca 50000 (!) polovnikov. Nechcem sklznut do temy o polovnickej etike, ale aj s tym to velmi uzko suvisi. Poznam osobne polovnikov dost, ale je pravda, ze ti delia zver len na uzitkovu a skodnu. Ak sa tento pohlad nezmeni, je mala sanca, ze sa znemi nieco viac. V poslednej dobe zacinam byt ohladom polovnictva velmi skepticky. To mnozstvo &quot;preslapov&quot;, ktore robia &quot;niektori&quot;, lebo &quot;aj taki su&quot;, sa mi zda privelke. A akoby bez nejakeho postihu..... Zvykli sme si prirodu len vyuzivat, ale este s nou nevieme velmi zit... Nie je mi to jedno a vzdy, ked sa bude dat, budem na to upozornovat. No, asi sa presuniem do inej diskusnej skupiny :-)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4227 od Fajka
Odpoveď od Fajka na tému LOV VLKOV
Jano_Ripka.Vieš, problém bude v tom že poľovníctvo vidíš ako odchov zveri anie ako
<br/>niečo krásne, čo má nielen ekologicko-ochranné funkcie(nie odchovné), ale tiež spoločenské,kultúrné a možná ekonomické.
<br/>Polovníci mimo obory NIKDY nedržia zver ako Ty sliepky vo svojom dvore.Neviem či prikrmuješ potkany pri krmení sliepok?No naša zver má minimálne možnost výberu dvora a potom je úžasné pozorovat ju!Lov (selektívny),je až to posledné.Náš vlk patrí do nášho systému ale nemôžeme mu ho prenechat celý(dvor)!Nerobíme to pogromom,ale serioznym lovom.Ulovit vlka je velké umenie.Som presvedčený,že celá diskusia okolo lovu vlka je jumelá, lebo keby ho neboli chceli polovníci, tak teraz ho tu nemáme a o jeho love nediskutujeme.Tu sa nemyslí vyhubenie lovom,ale zníženie stavov aby (dvor) fungoval a robil radost svojou pestrostou.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4228 od tibo
Odpoveď od tibo na tému LOV VLKOV
Ako chváliť ochranárov -ked vidím zábery z mesačnej zožranej krajiny Šumava.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4233 od LEON
Odpoveď od LEON na tému LOV VLKOV
tibo hlavně musíš vědět kdo za to co se děje na šumavě může v době kdy se tam kácel kvalitní šumavský smrk a listnaté stromy a místo těch se tam sázel jenom nekvalitní smrk z Německa tam ochranáři nebyli ale taky se jeď podívat na Boubínský prales co tam firma která tam kácela provedla za prasečinu je to tam jak tankodrom

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4236 od Jenda
Odpoveď od Jenda na tému LOV VLKOV
Máš pravdu. Na Šumavě se sázel nepůvodní smrk, který nebyl schopen v těchto horských podmínkách obstát náletům kůrovců a vůbec povětrnostním vlivům.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4239 od eso
Odpoveď od eso na tému LOV VLKOV
Jano Ripka,
<br/>polovnici neberú všeobecne ochranarov ako nepriateľov, ale trošku si to porovnaj. Ešte som nevidel ochranára, ktorý by v zime či v lete zveri priniesol do lesa krmivo, liečivá, soľ a pod. Jedine čo som videl, je ako sa sem tam priväzujú o strom - asi aby nespadol, prípadne vystupujú proti lovu zveri a pod. Dam ti príklad, tak ako to tu spomenul jeden pán, že lesy sú akoby dvor, v ktorom sa polovníci snažia udržať rovnováhu, aby tento &quot;dvor&quot; bol dostatočne úživný, pestrý čo do fauny a flóry. A pokliaľ nejaký druh zveri ohrozuje ostatné druhy, robí škody, treba jeho stavy znížiť na únosnú mieru. Ale ako napísal JOVIC /inak veľmi dobré postrehy JOVIC/, je to na širokú diskusiu a nie na napádanie jeden druhého - pretože našu pomoc potrebuje les, zvieratá a tie sa do takejto diskusie nemôžu zapojiť - takže snažme sa im pomôcť!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.091 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 264 návštevníkov a žiadni členovia on-line