Hádam všetkým poľovníkom na Slovensku sa vrylo do povedomia, že za začiatok poľovníckej sezóny považujú vychádzky do našej krásnej prírody za účelom pozorovať posla jari, prípadne tým, ktorí boli obdarení aj možnosťou a kúskom šťastia, uloviť jeden kus tohto posla jari, ako nám to naše tradície určujú.  
 
Situácia v roku 2005 
 
Všetkým z nás sa dostalo do pozornosti, že od vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie sa niečo zmenilo - každá členská krajina je povinná dodržiavať smernice a nariadenia EÚ. To znamená dodržiavať i článok 7 paragrafu 4 Smernice Rady č. 79/409/EEC o ochrane voľne žijúceho vtáctva, ktorá hovorí, že voľne žijúce vtáctvo sa nemôže loviť počas obdobia reprodukcie.
Znamená to teda, že tradičný lov na sluku hôrnu na jar, v našich podmienkach 16. marec - 31. apríl, ako súčasť procesu ich reprodukcie by bol nelegálny? Zanikne nám možnosť jednej z najkrajších „poľovačiek“  - v úvodzovkách preto, že naozaj tento lov nechápeme len ako lov ale hlavne ako prvú príležitosť navštíviť náš poľovný revír a stretnúť posla jari? Slovenský poľovnícky zväz včasne inicioval riešenie tejto otázky a zasadil sa o to, aby všetci tí, ktorí vítajú možnosť sa uviesť do poľovníckej sezóny neprišli o tento jedinečný a neopakovateľný zážitok, ktorý poskytujú večerné vychádzky v jarnom období. Inicioval stretnutie krajín, v ktorých jarný lov sluky patrí tiež k tradičným spôsobom lovu. Lov sluky sa zakázal - možno i vďaka nedostatočnej pozornosti zo strany poľovníkov a poľovníckej organizácie -v Českej republike, Slovinsku (o tomto stretnutí sme už informovali v Poľovníctve a rybárstve v čísle 7/2004). Zúčastnené krajiny na tomto stretnutí sa zhodli, že jarný lov sluky v zúčastnených krajinách neohrozoval a neohrozuje populáciu sluky hôrnej. Oporu pre zachovanie lovu sluky sme hľadali v článku 9 §1 ods. c. Smernice - členským štátom môže byť udelená výnimka z tohto zákazu lovu počas reprodukčného obdobia niektorých druhov a za určitých podmienok, a to: ak neexistuje žiadne iné uspokojivé riešenie, za prísne kontrolovaných podmienok, na výberovom základe, uvážlivým rozhodnutím, určité druhy vtáctva , v malých množstvách. Veľmi dôležitým pre interpretáciu týchto podmienok je výrok súdneho dvora Európskeho spoločenstva zo 16.10.2003 navrhovaný Francúzskou štátnou radou.

Ak neexistuje žiadne uspokojivé riešenie

V našom prípade „uspokojivé riešenie“ znamená, že lov sluky počas jesene neumožňuje lov na výberovom základe, tzn. je vedecky dokázané, že na jarnom ťahu sa uloví 76%-97% samčekov, tzn. že je opodstatnené loviť sluku na jarnom ťahu a nie jesennom neohrozuje tento druh, nakoľko sluka je polyandrická (jeden samček sa dokáže spáriť s viacerými samičkami). Okrem tohto lov sluky na jesennom ťahu u nás sa nerobí. Pri jeho realizácii by sa ulovilo nepomerne viac samičiek ako na jar.  
 
Za prísne kontrolovaných podmienok

Túto podmienku u nás môže zabezpečiť vydanie povolenky na odstrel iba jednej sluky na poľovníka, ktorý má o tento lov záujem (tak, ako u iných druhov zveri môže byť určený plán lovu pre jednotlivé PZ). Pri jeho splnení by už ďalší členovia v uvedenom roku nemohli sluky uloviť. Na základe vypísanej povolenky a tiež zapísania ulovenej sluky do nej, dá sa kontrolovať počet ulovených slúk, ktorý je možné jahlásiť lesnímu závodu
 
 
Na výberovom základe

To znamená, na udržanie populácie je žiadúce, aby sa lovili viac samčeky ako samičky a práve jarný lov je v tomto opodstatnenejší ako jesenný.

V malých množstvách

Na Slovensku sa uloví len ozaj malé množstvo z populácie sluky, podľa poľovníckej štatistiky v roku 2003 to bolo 2 342 jedincov, čo je oproti odhadu početnosti lovu sluky v Európe (2 milióny jedincov) iba tisícina percenta.


Určité druhy vtáctva

Podmienka výnimky je jednoznačná, keďže sa jedná o druh sluka hôrna (Scolpax rusticola L.).
 
Čo z toho všetkého vyplýva?

Argumenty komisie môžu byť aplikované na tradíciu poľovníctva ako uznanie jedinečnej spoločensko-kultúrnej hodnoty, tzn. že zákaz takýchto tradičných aktivít nie je nevyhnutný. Za podmienok, že tieto tradičné spôsoby lovu musia byť vhodne regulované, aby boli splnené všetky podmienky článku 9 § 4 (malé množstvá, prísna kontrola atď.)
 
Ďalšie podmienky administratívneho charakteru musia byť splnené podľa článku 9 § 2 Smernice, a to:

1. druh, ktorý je predmetom udelenia výnimky - v našom prípade sluka hôrna.
2. schválené prostriedky na lov a spôsoby lovu - v našom prípade lov brokovou zbraňou na rannom a večernom ťahu v mesicaoch marec - apríl.
3. okolnosti času a miesta - v našom prípade poľovanie poľovníka s udelením povolenky na poľovačku na prelietajúcu sluku počas skorej jari s vymedzením doby lovu kde je poľovanie povolené, čiže v konkrétnom poľovnom revíri.
4. Orgán, ktorý je splnomocnený na prehlásenie, že boli dodržané podmienky, prostriedky a spôsoby  v našom prípade orgány štátnej správy lesného hospodárstva a poľovníctva  a ústredný orgán štátnej správy poľovníctva MP SR.
Slovensko musí tiež každoročne zasielať správu Komisii o výnimkách.
Keďže členský štát nie je zaviazaný žiadať  o výnimku vopred, MP SR môže udeliť výnimku na lov sluky hôrnej na jarnom ťahu.
Na základe všetkých týchto skutočností Slovenský poľovnícky zväz požiadal o udelenie takejto výnimky z článku 7 ods. 4 Smernice Rady 79/409/EEC t.j. o povolenie lovu sluky lesnej (Scolopax rusticola L.) počas jarného ťahu a zasadil sa o to, aby táto poľovnícka tradícia ostala u nás zachovaná.
O vyriešení  tohto problému budeme informovať poľovníku verejnosť.
Verím, že naša žiadosť bude akceptovaná a že tak, ako po iné roky sa budeme môcť na jarnom ťahu sluky  aktívne zúčastniť.

Už dnes vieme že celá snaha SPZ ohľadom lovu sluky hôrnej bola účinná i keď mnohí sa o udelenej výnimke dozvedeli neskoro.

Situácia v roku 2006  
 
V súčasnosti celú situáciu komplikuje šíriaci sa vírus vtáčej chrípky. Európska komisia nariadila o.i  zákaz lovu pernatého vtáctva v okolí 10 km od výskytu pozitívneho jedinca. Žial Nemecko a Rakúsko zakázalo lov všetkej pernatrej zveri do 1.5.2006. Je len otázne aká bude reakcia MP SR.  Nie sme si istý či tento krok bol správny, tak isto ako sa potvrdilo unáhlený zákaz lovu pernatej zveri na Slovensku zo dňa 24.10.2005 i keď situácia bola odlišná, keďže vírus sa vyskytoval len v južnejších častiach Európy.  Vzhľadom na súčasnú situáciu by sme prijali ak by MP SR a ŠVPSR určili podmienky nakladania s ulovenou pernatou zverou ( monitoring, rukavice a pod.) nepristupovali opäť k reštriktívnym opatreniam obmedzujúcich výkon práva poľovníctva. Nežiaduce by bolo ak by sa zakázal lov pernatého vtáctva - krkavcovitých, keďže práve lov týchto druhov je v jarnom období najúčinnejší a ich vysoké stavy ohrozujú početnosť malej zveri.

SPZ požiadal MP SR opäť, tak ako i v roku 2005, dňa 02.02.2006 , o udelenie výnimky ( povolenie na lov) sluky hôrnej počas jarného ťahu podľa článku 9 §1 ods. c. Smernice  Rady č. 79/409/EEC o ochrane voľne žijúceho vtáctva - „členským štátom môže byť udelená výnimka z tohto zákazu lovu počas reprodukčného obdobia niektorých druhov a za určitých podmienok, a to: ak neexistuje žiadne iné uspokojivé riešenie, za prísne kontrolovaných podmienok, na výberovom základe, uvážlivým rozhodnutím, určité druhy vtáctva , v malých množstvách. „  Na Slovensku bolo ulovených v roku 2005 - 815 ks slúk. Je to výrazne nižší počet ako v roku 2003 (2342)  a v roku 2004 (1989).
Túto výrazne klesajúcu tendenciu lovu , hlavne rok 2005  (815ks) môžeme pripísať hlavne neskoro udelenej výnmky v roku 2005, kedy mnohí poľovníci sa o udelenej výnimke dozvedeli neskoro. Očakávame aká bude reakcia zo strany MP SR a včas budeme informovať poľovnícku verejnosť.

Regionálna veterinárna a potravinová sprava Bratislava podľa § 8 od. 3 písm. f) zákona NR SR. c. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov dna 23.2.2006 vydala veterinárne opatrenia, kde sa medzi iným zakazuje lov volne žijúcich vtákov v katastrálnych územiach Podunajské Biskupice ako ochranne pásmo a v pasme dohľadu k.u. Vrakuňa, Ružinov, Prievoz, Nivy, Staré mesto, Vinohrady, Nove mesto, Koliba, Mlynská dolina, Petržalka, Čuňovo, Jarovce, Rusovce. Proti takémuto opatreniu nemáme žiadne námietky, keďže sa jedná o primerané opatrenie podľa nariadenia Európskej komisie.

 

 
                                                     PaedDr. IMRICH ŠUBA
                                                    Výkonný riaditeľ kancelárie SPZ
 
 
 
Illustračné fotky 

 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 651 návštevníkov a žiadni členovia on-line