Tak ako srnčia ruja začína rozdielne dľa,pásma a nad.m.výšky,takisto aj jelenia.
<br/>Od r.1980 sledujem jeleniu ruju unás,a pravidelne prve ručanie zaznamenávam29.8.len výnimočne ak sú veľmi teplé noci začiatok sa posunie o 5-6 dní.Teoreticky stihnem jeleniu ruju v nískych,stredných,aj vyšších polohách.Dávnejšie sme s manželkou presedeli celé noci a počítali koľko jeleňov ručí.TO SA Už NEVRATI-ani časy,ani jelene!!
Jáj tibo kde tie krásne časi sú.Mamu mám z malebnej podhorskej dediny Selec,pod považským Inovcom.Keď sme v sebtembri sedeli večer pred pred krčmou,tak bolo počuť nielen jelenie ručanie ale aj rachot parožia pri ich zápolení.....Už také ruje niesu ale ešte stále to nieje také zlé.Minulí rok som naraz počul ručať 8až 11jeleňov.Ani sa nám domov nechcelo ísť tak sa rozbláznili.Ja som bol na riji od 1.9 až do 21.9 a vraj ručali aj celý prvý októbrový týždeň ,tak taká dlho nebola.Kamarátovi prišiel nakonci štrnástorák ku kalisku na vodu,bol len kosť a koža....no že úbohý pohľad.Aká je tohto ročná ti dám za nedlho vedieť.
Lankaster ja som tiez od Selca a vcera jeden parohacik sa uz rozvicoval Ale aj tak to je nejake divne, mam taky dojem ze to tento rok nebude az taka hlasna revacka?"A pred ktorou krcmou si sedaval ?"
Sedávali sme pred tou hornou,pri obecnom úrade.Revali aj od Hradišťa aj od pasienkov.Ale to je dobre dávno.Ešte pred tými udalosťami v Inovci.Keď si bral hory späť Moder.Vieš o čom hovorím?;/
všetkým vám tu závidím chlapi ak máte možnosť zažiť to a hlavne vidieť na vlastné oči. U nás v revíre nemáme rujoviská preto to všetko iba počúvame od našich susedov a sucho si to predstavujeme!! Asi vám to ani nedochádza čo všetko máte!!!!!!
Vcera vecer som bol vonku. Rucalo uz 5 jelenov vsetko starsie jelene, ale jeden podla hlasu vyzeral dost stary a asi aj silny jelen. Zatial vsetko len hladajuce. Tohoto roku som prvy krat pocul 2.9. vlani 6.9. Len toto pocasie ma hneva. Ale rano byva po dolinach dost chladno. Predpoved do 20. septembra je dost zla. Teplo, teplo, teplo.....
<br/>Ale ak by sa koncom septembra ochladilo to by bola parada. Vlani sa u nas sporadicky ozyvali asi 3 jelene este 1.11:)
když to tady čtu tak mám deprese protože každý rok jezdím na týden na šumavu a letos se tam nedostanu tak můžu jenom tiše závidět je to nádhera pozorovat ty obry lesů
Veru tak priatelia, už sa to začína!! U nás zatial počuť len ojedinelé zamrmlanie, ale je to čoraz lepšie. Prajem Vám mnoho pekných zážitkov pri počúvaní jelenej symfónie a tým štastnejším, ktorím sa ušla povolenka aj poľovnícky úspech. LOVU ZDAR!