Diviačatá

pred 19 rokmi 21 hodinami #644 od Hudec
Diviačatá bolo vytvorené Hudec
V odborných publikáciách sa píše, že diviačatá sajú mlieko svojej matky asi štyri mesiace, od jedenásteho dňa sú schopné prijímať aj inú potravu. Ak poľovník omylom strelí vodiacu diviačicu napr. teraz v máji, keď sú diviačatá pásikavé a majú asi mesiac apol, uhynú od hladu, alebo ich prijmú iné diviačice z rodinnej čriedy? V poslednej dobe sa objavujú články v odbornej literatúre, že odstrel vodiacich diviačíc do septembra, vedie k úhynu diviačat od hladu. Otázka znie: Od akého veku majú diviačatá šancu prežiť ak im nezodpovedný poľovník uloví matku? Myslené sú diviačatá z normálneho jarného vrhu.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 20 hodinami #645 od lankaster
Odpoveď od lankaster na tému Diviačatá
Je to dosť zložitá téma.Už len z toho dôvodu,že sa na vec môžme pozrieť z mnohých pohľadov. Veľmy dobre si spravil keď si upresnil ,že máš na mysli práve jarné vrhy.Lebo čo sa týka neskorých vrhov, tu sa na vec musíme pozrieť z iného hladiska. Dôležité je že sa prasiatka rodia na jar a tak prejdú fázou vlhkej jary ,kedy je dostatok drobných bezstavovcov a mekýšov, ktoré poskytujú základ výživy pre tieto všežravce.Prasiatka narodené neskôr v suchom lete majú prísun týchto živýn omedzený a patrične sa to prejavý na ich kondíciji a dalšom vývine.Bezpochýb oveľa dôležitejšou,a nenahraditeľnou zložkou ich stravy je materinské mlieko.Zaujímavé je že napriek tomu že prasiatka prídu o matku ,z rôznych príčin,dokážu do zimy sa patrične vyvinúť a nabrať dostatočnú telesnú zásobu tuku aby prežili zimu.Myslím ,že aj tu zohráva svoju úlohu počasie,úživnosť revíru a samozrejme do akej doby ich dojčila matka.Áno mnohé svine sa dokážu postartať aj o iné prasiatka ,ale jednoznačne v obdobý keď už dokážu vyhladať a prijímať potravu samé je dôležité aké je ročné obdobie,aké je počasie a aká je úživnosť revíru.Potom sa aj doba, kedy možno takéto prasiatka odstaviť od matky líši.Môj názor je taký,že by sme nemali loviť prasce skôr ako sa prefarbia.A už vúbec nie vodiacu matku,pokiaľ nejde o zraneného jedinca,prestárlu sviňu alebo inak poznačenú a nevhodnú do chovu.Radšej vyradiť sviňu ktorá je sama.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 9 mesiacmi #1126 od johny
Odpoveď od johny na tému Diviačatá
Myslím že by sme namali na individuálnych poľovačkách, kde máme možnosť posúdiť v kľude jedinca vôbec zdvihnúť zbraň na svinku. A už vôbec nie na vodiacu. A netreba sa spoliehať na to, že vodiaca sviňa ide prvá do poľa. Často ich je viac. Dosť škody sa na sviniach narobí na jeseň na spoločných poľovačkách, kde sa strieľa na všetko ... Ale tu je výhoda že jarné prasiatka sú už osamostatnené a jesenných je málo, ak vobec v rúdli sú a o tie sa postarajú aj iné svinky.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 9 mesiacmi #1130 od lesak
Odpoveď od lesak na tému Diviačatá
Je velmi dolezite nevystrelit vodiacu diviacicu z criedy uz len z toho dovodu ze je to prave ona spravidla najstarsia diviacica v criede ktora reguluje zaciatok a priebeh chrutia v criede. Narusenie tejto hierarchie je potom nasledkom toho ze do chrutia sa zapajaju uz velmi mlade svinky neskusene, este neschopne vychovat kvalitne potomstvo. A potom sa vyskytuju neskore vrhy a pod. Ja si myslim ze by sa mali lovit len prestarle uz jalove svine a samozrejme jedince nesuce na chov, chore zranene a pod. Ale netreba zabudat ani na lov diviacic, lebo dolezite je aj zachovanie pomeru pohlavia a sexualna struktura;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 9 mesiacmi #1188 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Diviačatá
Takmer cely rok som pozoroval criedu diviacat od pasikavých az po normalne vyvinutie. Zjari im nejaky debil odpalil mater, tak sa motali same v tej istej lokalite az primerane narastli. To ze nemaju vodiacu bolo vidiet podla toho ake boli neopatrne. Zaujimave je ze sa nepripojili k inej criede /alebo ich tam neprijali?/Ale prezili az po cas spolocnych polovaciek i ked som ich videl stale v mensom pocte. Ako spravne pisete najvacsie skody sa narobia na spolocnych polovackach. Ludia, ktori sa neovladaju a trasu sa na ranu za kazdu cenu by tam nemali co hladat. Pamatam aj taku pol. kde na vyrade lezalo 5 diviacic. Bolo tam ticho ako na pohrebe, ale uz bolo pozde. Vacsinou mam taku skusenost ze najma hostom je to v podstate jedno, prisli si vystrelit a podla toho to aj vyzera a to ako bude uzivny revir v buducnosti ich uz nezaujima.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 9 mesiacmi #1198 od tibo
Odpoveď od tibo na tému Diviačatá
Ako hosť radšej na diviaky nestrelím,ak mám spraviť dáku trapnosť.Nuže každý sme iný.Všetko je zbrklosť a hlad po rane.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.058 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 431 návštevníkov a žiadni členovia on-line