Databáza zrazených živočíchov

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4344 od Jovic
Databáza zrazených živočíchov bolo vytvorené Jovic
Intenzívny nárast hustoty cestnej premávky a bezohľadnosť niektorých vodičov má za následok, že na Slovensku každoročne zbytočne uhynie veľké množstvo zvery a ďaľších chránených živočíchov. Najmä v jarných a letných mesiacoch často vidím zrazených zajacov, ježov, líšky, ale aj vzácnejšie druhy ako napr. sovy, bociana alebo psíka medvedíkovitého.
<br/>Viem, že pre Vás všetkých je toto známa skutočnosť. Ale nikto z nás nevie, aké sú skutočné počty živočíchov zrazených na naších cestách. To sa asi nikdy nedozvieme.
<br/>Toto diskusné fórum dáva výbornú možnosť začať evidovať všetky prípady, ktoré návštevníci týchto stránok (poľovníci aj nepoľovníci) spozorujú na našich cestách..
<br/>Ja si zapisujem dátum, čas, úsek cesty (napr. km diaľnice) a druh usmrteného živočícha, popr. ďaľšie údaje a začnem ich postupne zverejňovať v tejto téme. Pokiaľ táto „hra“ zaujme aj Vás a prispejete sem svojimi pozorovaniami, spoločnými silami vybudujeme postupne databázu údajov o negatívnych dopadoch cestnej premávky na našu prírodu. A tieto údaje môžu poslúžiť pri presadzovaní požiadaviek aby sa aj u nás už konečne začali budovať na našich cestách a diaľniciach podchody, nadchody, ploty a ďaľšie zariadenia pre ochranu zveri a ostatných živočíchov.
<br/>Pokiaľ sa Vám zdá môj návrh zbytočný, rád si prečítam aj kritiku.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4345 od kobec
Odpoveď od kobec na tému Databáza zrazených živočíchov
Zbytočný určite nie je a myslim, že by skutočne mohol pomôcť vyriešiť problém, ktorý bol dosiaľ akoby na okraji nášho záujmu no počet uhynutých živočíchov je obrovský. Vie to každý z nás. Ja si zrazené živočíchy evidujem (najmä v oblasti Záhoria a okolia Bratislavy), časť mám nafotenú. Našiel som viac krát srny i srncov, nehovoriac o zajacoch či bažantoch, sovách i dravcoch, najpočetnejšie sú prirodzene drobné spevavce, ježe a chrčky. V poľovníckej literatúre (Polovnictvo - mýty, tradície a obyčaje od L. Molnára, M. Ďuricu a J. Serdela) som našiel takúto informaciu: cit.: &quot;Len v Západoslovenskom kraji bolo napr. v roku 1975 na cestách usmrtených 13 jeleňov, 473 jedincov srnčej zveri, 13 diviakov, 46 550 zajacov, 170 králikov, 17 líšok, 12 200 bažantov a 11 700 jarabíc.&quot; Osobne sa mi zdajú tieto čísla nadhodnotené, ale ktovie... Pamätá si niekdo na to mapovanie v roku 1975? - Ja som ešte nebol na svete...
<br/>V niektorých krajinách sú ekodukty bežnou súčasťou krajiny a tak dúfam, že spoločným úsilím sa nám podarí upozorňovaním na tento problém posunúť veci správnym smerom.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4346 od tibo
Odpoveď od tibo na tému Databáza zrazených živočíchov
V nedávnej minulosti som pomerne často cestoval po ceste smrti,NITRA-ZL.MORAVCE.
<br/>S hrôzou som sledoval aké množstvo živočíchov je pozrážaných na tejto ceste.Boli tu
<br/>zastúpené všetky druhy regionu-počnúc jaštericou,chrčkom až po srny a diviaky.Najviac
<br/>boli zastúpené mladé bažantíky a zajace,predovšetkým po dažďoch-ked sa snažili
<br/>usušiť na teplej ceste.Neevidovalsom počty ale každých 50m zahynulo dáke zviera to je
<br/>len môj skromný odhad za 7-8 rokov.Smutný priemer.
<br/>Želám veľa úspechov Jovic
<br/>ahojki

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4362 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Databáza zrazených živočíchov
Ja si to hodnotenie nepämätám, ale podľa mojich skúseností tie čísla môžu byť ešte vyššie. A najmä čo sa týka srnčej zveri. Koľkí z vodičov odovzdajú zrazenú srnčiu? Zas na druhej strane ak sa mám rozhodnúť či zraziť srnu, alebo sa pokúsiť jej vyhnúť a manévrom ohroziť bezpečnosť rodiny radšej ju zrazím. Nezabijem predsa posádku auta kvoli srne. A sú momenty keď jednoducho neurobíš nič a zrážka je neodvratná. Viem o čom hovorím v tme a poľadovici som na rovnej ceste v 80km zrazil jeleňa /inak nádherného/ a nemohol som urobiť nič. Skočil mi z hustých kríkov rovno pred auto na 10m. Brzdil som, dostal som šmyk a už to bolo. Čiastočne som sa mu vyhol, ale ako chcel ujsť, šmyklo sa mu na asfalte. Na šťastie som mu trafil len zadnú nohu. Takže len nárazník a pravý predný blatník - 40 000,- škody. Jeleň zmizol akoby sa nič nestalo. O množstve drobnej zveri, ktorá zahynie ani nehovorím.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4389 od kobec
Odpoveď od kobec na tému Databáza zrazených živočíchov
Male svetielko nadeje svita - Slovenska dialnicna spolocnost (ospravedlnujem sa, ak komolim jej nazov) ma v investicnom plane vybudovanie ekoduktov nad dialnicami a to v pomerne kratkom casovom horizonte. Myslim, ze sa uvazuje naprv o troch. Je to sprostredkovana informacia, ale uz vo mne vyvolala nadej. Ked si vsak predstavim kolko je na Slovensku ciest... Bolo by skutocne dobre, keby kazde polovne zdruzenie bolo pripravene na otazku, kde v ramci ich reviru dochadza k najcastejsim uhynom na cestnych komunikaciach. Mozno raz bude vola (a peniaze) a pride i na cesty I. triedy...

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4518 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Databáza zrazených živočíchov
Vidím, že táto téma poľovníkov veľmi nezaujala. Je to škoda, lebo si myslím, že napr. zajacov zahynie každoročne na našich cestách viac, ako ich ulovia všetci predátori dokopy. A možno aj viac, ako sa ich uloví pri poľovačkách.
<br/>Práve pri riešení takéhoto problému by mohli poľovníci a ochranári spojiť svoje sily.
<br/>Jazdím po našich cestách viac ako 20 rokov. Za ten čas som zrazil asi 2 spevavcov, 1 holuba a 1 užovku. Možno som mal šťastie, že toho nebolo viac, ale aj toto ma vždy riadne mrzelo. Horko ťažko som sa ale vyhol niekoľkým zrážkam s jeleňou, srnčou, diviačou a zajačou zverou. Vždy to bolo iba doslova „o chlp“. Vždy sa ale snažím predvídať. A tak najmä na miestach, kde okresné cesty križujú porasty, kde sa dá očakávať hlavne za šera a v noci pohyb zveri, výrazne znížim rýchlosť. A veľa krát sa mi to už vyplatilo.
<br/>Viem, že väčšina návštevníkov tejto stránky robí to isté. Ale viem, že veľa motoristov to nerobí. A videl som aj snahy o úmyselné zrazenie srny alebo zajaca strečkujúcich po asfaltke.
<br/>Nepodceňujme tento problém. Aj zdanlivo neriešiteľné veci sa dajú riešiť. A v tomto prípade každé aspoň čiastočné riešenie pomôže prežiť mnohým živočíchom.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4519 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Databáza zrazených živočíchov
Mnohí z Vás cestujú do zahraničia. Mnohí čítajú zahraničnú odbornú literatúru a časopisy. Aj tam sa dajú nájsť typy ako pomôcť riešiť tento problém. Napíšte sem svoje poznatky.
<br/>Určite by pomohla častejšia osveta v médiách. Najmä v televízii a v „bulvárnych“ novinách a časopisoch. A upozorňovať, že ohrození sú aj samotní motoristi. Lebo hlupákovi nemusí záležať na „nejakej zrazenej zveri“, ale určite sa bude viac obávať o vlastné zdravie a život. Každodenná realita na našich cestách nám dáva dostatok námetov.
<br/>A dovolím si kritiku aj do vlastných ochranárskych radov. Zdá sa mi totiž, že aj medzi ochranármi je o tento problém malý záujem.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4520 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Databáza zrazených živočíchov
Myslím, že apelovať na život motoristov by bolo snáď účinnejšie. Zaujímavá by bola štatistika, koľko ľudí zomrelo za posledných 5- 10 rokov na našich cestách po zrážke, alebo kolízii so zverou. Mnohokrát niekto havaruje na rovnom úseku - hlavne v noci a pripisuje sa to mikrospánku - možno sa len snažil vyhnúť srne, aby nerozbil auto, nezvládol to a zabil sa. Niekedy ako mladý vodič som večer fičal ako divoch, lebo autá bolo vidieť zďaleka, teraz ako poľovník viem aká je aktívna zver v noci a jazdím oveľa pomalšie. Tiež sa mi to už vyplatilo.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4524 od tibo
Odpoveď od tibo na tému Databáza zrazených živočíchov
Jovic-jeden príklad nezdaru.Správa ciest vysadila alej stromkov (jarabiny)opatrila tieto stromky reflexnou páskou.Stromky sa utešene ujali až.... prišli družstevníci so svojimi údajne bio.postrekmi.Do jesene stromky vyschli,kôra aj s reflexnými páskami opadla,bolo po ochrane vodičov i zveri.
<br/>Vlani som v danej lokalite na 300m úseku podaždi našiel 5dospelých zajacov,dve zajačky mali ešte na strukoch kvapky mlieka.Na 100-200 ha parcele sa zver nemá kde
<br/>usušiť po daždi,nemá sa kde schovať,nemá rôznorodosť potravy(medze sú vytrhané)
<br/>jediným dostupným zdrojom sú porasty vedľa ciest
<br/>ahojki

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4556 od Jenda
Odpoveď od Jenda na tému Databáza zrazených živočíchov
Je pravda, že na silnicích je ročně smrtelně zraněno, či přímo usmrceno velké množství zvěře(zvířat).
<br/>Měl bych jeden návrh. Možná někomu připadne jako scifi pohádka ;), ale třeba by aspoň nějaká pasáž z mé“úvahy“ mohla použít.
<br/>Proč dálnice, rychlostní komunikace, komunikace které jsou hodně frekventované a hlavní tahy neoplotit, nebo aspoň jejich části? Toto oplocení by mohlo být ve výstavbě dotováno ministerstvem zemědělství a následná údržba by byla na uživatelích honiteb(snad i ochránců přírody), v jejichž zájmu je ochrana zvěře. Jistou částí by se mohla podílet i jiná ministerstva s ohledem na výši škod způsobených na automobilech při srážce se zvěří. To ani nemluvím o počtech zraněných resp. usmrcených lidí při těchto střetech. Je jasný, že by byl problém s migrací zvěře, nemůžeme jí &quot;zavřít do ohrady&quot;. To by se nechalo řešit podchody a nadchody, které se v zahraničí normálně budují. Další věc je vlastně rozdělení honitby. Jsou honitby přes které vedou tyto silniční tepny a oplocením by se jedna honitba rozdělila na dvě....
<br/>Věc další je vytvářet vhodné krytové podmínky pro zvěř. Migraci zvířat nikdo nezabrání, ale zakládáním remízů a zvěřích políček v dostatečné vzdálenosti od těchto komunikací by jistě snížilo migraci zvěře a tím i riziko kontaktu s automobily. Tyto remízy a políčka by ale nesměly být tzv. ekologickou pastí. Jistým problémem je domluva s vlastníky pozemků.
<br/>:liar:

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4565 od godi
Odpoveď od godi na tému Databáza zrazených živočíchov
Nápad oplotiť polia okolo dialnice na miestach kde zver migruje nie je nový,on sa aj praktizoval. Napríklad na D1 medzi Lipt. Mikulášom a Važcom bolo takéto oplotenie na rizikových miestach v dåžke niekoľkých kilometrov no oplotenie vydržalo len krátko a bolo rozkradnuté. Stači sa teraz pozreť z okna automobilu a uvidíte len chátrajúce zbytky tohto oplotenia.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4927 od johny
Odpoveď od johny na tému Databáza zrazených živočíchov
Dnes ráno som našiel zrazeného veľkého lišiaka, škoda že má zničenú lebku, vyzerá na medailu ... zajtra ho zoderiem ...

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #4955 od Jenda
Odpoveď od Jenda na tému Databáza zrazených živočíchov
Kde jsou ty časy, kdy se říkávalo, že co není přivázaný nebo zamčený, to lidi ukradnou:I

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #6497 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Databáza zrazených živočíchov
V sobotu skoro ráno na ceste z Bratislavy do Levíc som napočítal 6 zajacov a 1 bažanta zrazených na ceste. Všetko boli &quot;čerstvé prípady&quot; zrazené max za posledné dva dni. Koľko zajacov nájde zbytočnú smrť pod kolesami aút v letnom dovolenkovom období, keď sa zvýši hustota premávky a aj množstvo migrujúcich zajacov?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #6557 od palo29d
Odpoveď od palo29d na tému Databáza zrazených živočíchov
Zdravím Jovic ked si už otvoril túto tému tak sa pripájam aj ja dnes ráno o 9:30 na ceste BA- PK na 9tom km bol zrazeny zajac oprotí benzinke ONV ak uvidím niečo dalšie napíšem. Palo

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #6569 od pali
Odpoveď od pali na tému Databáza zrazených živočíchov
Neviem to potvrdiť na 100 % ale v pondelok ráno 27.3 o cca 8,00 hod. som videl zrazeného diviaka na ceste medzi Zlatými Moravcami a Nitrou pri odbočke na Tesárske Mlyňany. Bolo to v protismere, tak som nemal času obzarať si to ale javilo sa mi to ako poriadne rozbitý 40 kg diviak. Kde sa tam vzal, nerozumiem.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 4 týždnami #6666 od palo29d
Odpoveď od palo29d na tému Databáza zrazených živočíchov
Dnes ráno o 8:15 zrazený zajac na vyjazde z Vajnor k Zlatím pieskom

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 7 mesiacmi #10142 od Jovic
Odpoveď od Jovic na tému Databáza zrazených živočíchov
Nemáte náhodou niekto skúsenosti s používaním reflexných pásov na odradzovanie zveri umiestnených na stromoch pozdåž ciest? Prípadne nevideli ste takéto pásy nainštalované niekde na Slovensku?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.068 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 508 návštevníkov a žiadni členovia on-line