Prudký rozmach hospodárskych záujmov na úkor prírody, ničenie prirodzených biotopov zveri, nárast hustoty cestnej premávky, chemizácia v poľnohospodárstve, pytliactvo, atď.
<br/>Dalo by sa o tom veľa písať, ale za každým problémom je v prvom rade ľudská chamtivosť.
<br/>Otázka je, čo urobiť, aby sme aspoň zmiernili tento nepriaznivý stav.
myslim si ze je to aj caste vyrusovanie tzv. psickarov lebo vacsina z nich nema paru o kladeni potomstva , o dobe rozmozovania a pod. ci uz sa jedna o pole ci les . uvidite z jari vide slnko a vsetko sa to nahrnie z hukotom do prirody a hlavne chlpaci zrazu budu potrebovat vybehat lebo celu zimu len zrali a sunky valali.
Jaro, v tomto máš veľkú pravdu. O chvíľu prídu pekné jarné dni a z nášho hlavného mesta sa vyhrnie do okolitej prírody masa ľudí odchovaná modernou civilizáciou. A tá príroda zase smutno zaplače. Autá a motorky na lesných cestách, psíčkovia pobehujúci krížom krážom po lese, hulákajúci turisti, všade plno odpadkov, jedným slovom „bordel“. Hlavná vec, že všetci sú milovníci prírody. Česť výnimkám.
Jaro, možno by to chcelo nadviazať družbu s nejakým PZ z horniak. Na jar sa budia i macovia, žerú ako hrdze čo príde a výsledkom sú i parádne kopy. Tipujem, že správne rozmiestnené medvedie oné môžu mať prenáramne brzdiaci účinok na bezprízorný pohyb mestkých psov. A zverejnenie na TV Joj alebo podobnej, že kdesi pri BA sa našlo voľne ležiace medvedie izé, môže mať i brzdiaci účinnosť na ich páničkov.
Tá finta s besnotou je veľmi účinná. Už som ju parkrát použil, keď som vymákol "rodinku" ako sa pasie na jahodách na území rezervácie. Tak rýchly ústup z lesa stojí za to vidieť.
Jaro, ty si hlavička Na istom fóre treba nenápadne nadhodiť, že o vtáčej chrípke sa síce tvrdí, že sa psov nechytá, ale platí to len pre psov otužilých a nie neduživých. Ani by to nebolo klamstvo
My 2 by sme boli veľmi podozriví. Inak, keď som dnes ráno počul ako sa 2 Varínčania bavia vo vlaku, že toho sokola a morčiaka nám v Gabčíkove pohodili Maďari z ľadoborca, hneď som vedel, že sa blížim k bašte záchrany slovenského národa.
Myslím chlapi, že důvod bude hodně podobný jako u nás.
<br/>1) malá rozmanitost krajiny - nedostatek krytu, zvěřních políček, orientačních bodů pro zvěř, velké komplexy zemědělských plodin, které jsou zemědělci schopni během chvilky sklidit a zvěř zůstane na holém poli.
<br/>2) predační tlak - kuny - hlavně okolo měst a vesnic, lišky, jezevci, kočky, psi a myslím že hodně škod na drobné zvěři způsobí černá zvěř, která je dnes rozšířena prakticky všude. Ikdyž třeba ne celoročně, ale v době, kdy se "zvednou " kukuřice, řepky, pšenice se objeví. Sem tam něco vezme dravec.
<br/>3) silniční a železniční doprava -no coment.
Nejvíc mě na tom mrzí, že ty psi za nic nemůžou. Trestání by měli být jejich páníčci a "páníčci". Když už dojde do tuhého, na to že psa potká nějaké to olovo od nás, tak jen napravujeme to, co páníčci neumí ovládnout, uhlídat. A páníček pořídí nového hafana a jedeme nanovo ;/