Welsh terier

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #5168 od matulkoh
Welsh terier bolo vytvorené matulkoh
stav plemena dnes a v minulosti, vas pohlad na toto jedno z najstarsich plemien terierov a jeho dnesne pouzitie. dovody straty ich pracovitosti a narast telesneho ramcu

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 2 mesiacmi #5169 od vjedator
Odpoveď od vjedator na tému Welsh terier
Čo sa týka nárastu telesného rámca- v každej geneticky zdravej populácii, prerastajú potomkovia svojich rodičov. Čo je prirodzeným javom. Preto je doležité, ak sa tomu chceš vyhnúť, uplatňovať prísnu selekciu a nezanedbať tento doležitý faktor(zvlášť u plemien špecializovaných na prácu pod zemou). Preto okrem iných exteriérových krytérií by toto malo byť zohľadňované s väčším dorazom, ako je to uskutočňované v praxi. Ak u nás bude 90% narodených šteniat v dospelosti chovnými jedincami, potom sa netreba čudovať, že nám vyskakujú takíto jedinci(alebo sa dokonca stanú pravidlom). O akej selekcii tu je vlastne reč? Podľa mojich skúseností-o žiadnej.
<br/>Dovolím si tvrdiť, že ani 50% našej chovnej populácie(a netýka sa to len Welshov) by nebolo v Anglicku zaradené do chovu.
<br/>To je príčinou u oboch nežiadúcich znakov ktoré sa u tejto populácie rozvinuly v hojnej miere. Základom dobrej genetickej skladby nie je naša schopnosť či neschopnosť cvičiť psov, ale správna selekcia. Pokiaľ si to neuvedomíme a skúšky poľovnej upotrebiteľnosti a výstavy neprisposobíme tomuto faktu, tak bohužiaľ žiadne výraznejšie pozitíva nemožeme očakávať. Toť moj skromný subjektívny názor.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 mesiacom #5197 od Akela
Odpoveď od Akela na tému Welsh terier
Mal som welsháka 5 rokov. Bolo to pre mňa obrovské sklamanie, lebo som sa na psa veľmi tešil. A tu chcem povedať čo som už písal asi dvakrát. Ak nemáš šťastie na šťeňa, môžeš sa aj po... Teraz keď to porovnám so stavačom a výcvikom a poslušnosťou a pracovitosťou, pripadám si ako na inej planéte. Napíšete, že porovnávam neporovnateľné a máte aj pravdu - sú to dve úplne odlišné plemená. Môj welshák bol total mimo, salam, nezaujem, dva kroky za mnou, neštekal. V poli ak som ho nesledoval ušiel mi domov /keby som nemal rád psíkov, tak by ho broky dobehli/ čo som ja vytrpel. Do trávy nešiel, len po čistom a že ostrosť? No celý sa mi zdal ako trochu mimo. Zrejme nejaký povahový defekt, takého psa som ešte nemal. Určite sú skvelí welsháci - ja som ho kúpil, hlavne do honu - ostrý na diviaky. V oplôtku sa popozeral a ušiel, ani neštekol.
<br/>Stavača mi dal kamarát za 1000 Sk s papiermi a funguje pri jednej desatine výcviku ako stroj a ešte sa z toho aj teší. Netvrdím, že robí na 100%, ale je to skvelý pes a miláčik rodiny.
<br/>Týmto nechcem nikoho odradiť od chovu tohoto nesporne pekného a aj ostrého psíka, chcel som len poukázať ako to môže dopadnúť ak nemáte ani štipku šťastia.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 9 mesiacmi #8558 od papo
Odpoveď od papo na tému Welsh terier
Niečo zo stanov SPZ:
<br/>11. Prostredníctvom kynologickej rady organizuje a riadi kynológiu, zabezpečuje chov a výcvik čistokrvných psov, organizuje skúšky psov a skúšky poľovne upotrebiteľných psov, vytvára podmienky pre zabezpečenie dostatočného počtu poľovne upotrebiteľných psov v poľovných revíroch, vedie plemennú knihu pre plemená združené v kynologických kluboch pri SPZ, organizuje výstavy psov, zabezpečuje výchovu, preskúšanie, menovanie a delegovanie kynologických rozhodcov, vypracováva a predkladá orgánom štátnej správy na schválenie skúšobné poriadky pre skúšky poľovnej upotrebiteľnosti a chovnej spôsobilosti, spolupracuje doma i v zahraničí s ďalšími organizáciami, ktoré sa zaoberajú kynológiou.
<br/>
<br/>Niečo zo stanov SKCHTaF pri SPZ:
<br/>
<br/>2. SKCHTaF riadi chov teriérov v súlade s platným štandardom a predpismi FCI. Stará sa o zveľadenie chovu, propaguje rozšírenie teriérov a v prípade pracovných teriérov zušľachťuje ich vlastnosti k praktickému využitiu v poľovníctve, športovej kynológii a inej činnosti v súlade so štandardom FCI.
<br/>
<br/>Niečo zo života: www.terriers.sk/Vybor_info/ZK051210.htm
<br/>Ing. Kubaľa: uzavrel túto tému s návrhom, že chovnosť u welšteriérov nebude podmienená žiadnou pracovnou skúškou. Napriek tomu, že na konferencii sa nezúčastnil poradca chovu pre welšteriére MVDr. Bučko, prostredníctvom Ing. Kubaľu odobruje všetko čo konferencia schváli. Tento návrh prešiel, proti hlasovali 3 delegáti.
<br/> pričom je to už v platnosti.
<br/>
<br/>Niečo na okraj: Kde v r..i je kynologická rada SPZ?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.076 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 394 návštevníkov a žiadni členovia on-line