No to je.Ja osobne som ešte srnčí zhod nenašiel, ale pochodil som značnú časť revíru. Najčastejšie však zvyknú na okrajoch lúk a v krovynách kde majú lehovyská. Na to aby si našiel niečo musíš v podstate dobre poznať svoj revír a pohyb srnčej zvery v ňom a mnoho pevnej vôle. To byť hlavný predpoklad úspechu.
v životě jsem našel 2 srnčí zhozy. jeden v lednu u krmelce. zhoz srnce ročka-vidláka. a druhý uprostřed louky koncem prosince-silný šesterák. jinak buď to nemám štěstí nebo ...
ja som nasiel paru z rocneho vidlaka v mociari najskor som nasiel jeden a potom sme piati hladali druhy asi 20 minut a nic a ked som uz isel naspet tak som ho zbadal zatlaceny v blate niekto nan musel skocit to bolo v aprili a jeden uz stary som nasiel ked som si upravoval miesto kde som chcel sedet som ho zobral do ruky ako patyk a chcel zahodit ja si mysim ze najst srnci zhod je viac menej nahoda ale fakt to potesi
Ja hľadám srnčie zhody počas celého roka ak to dovolí počasie a vegetácia. Najviac sa mi podarilo nájsť počas apríla a mája, ďalej november a marec ak nie je sneh . Prvorade nesmie byť vysoká vegetácia. Čo sa týka lúky alebo lesa tak to je 50:50.
<br/>Na lúkach treba hľadať tám kde má zver ležoviská. To jest vyvyšené miesta, medze, okraje trnk a šipiek, okolo potokov. Z mladších kusov sa dá nájsť na oziminách, repkách alebo trojke malých rozlôch, t.j. nejaké úzke políčka alebo zahumienky.
<br/>V lesoch traba hľadať po okrajoch, kde je nízky podrast, pod smrekami, v borinách ťažšie - podrast je malinčie a veľa ihličia. V listanáčoch je to vec náhody. Œtatisticky silnejšie zhody som našiel v lese, veľa ich bolo z časti zahrabaných!
<br/>Lokalitu treba hľadať tam, kde je dostatok zveri, kde je kľud. Existujú tzv. lapače na zhody, bolo to vyfotené na jednej stránke . Je dobré si tiež vytypovať silnejšieho srnca, ktorému treba predložiť kvalitnú potravu, niečo sladké, a srnec to tam nechá.
<br/>Kolega má vycvičeného psa, ktorý mu hľadá srnčie zhody, ale ja jelenie. Na konte má už niekoľko desiatok. moja zbierka je zobrazená tu vo fotogalérii.
<br/>Veľa šťastia pri hľadaní!