Dnes na spolocnej polovacke som bol v hone.A asi 20m odomna za spadnutym stromom lezal srnec.Skrical som a on sa ani nepohol.Az ked som sa k nemu priblízil tak utiekol.
Najdes ho rovnako na luke ako v lese, rovnako na oziminach ako pri krmeni. Chce to odsledovat stopy, obchodit si revir, cakat, cakat a cakat. V kazdom reviri je to ine. Len aby bol. Fotil som srnce pri dialnici na Brno, stali mi v ceste 2.triedy na strednom Slovensku, bezal mi oproti - mimo doby lovu, utekal predo mnou s rodinkou v lete na svitani... Hadam si nemyslis, ze chodia podla rozvrhu hodin! Aj ked uceni ludia by Ti pozozpravali aj o tzv. pastevnom cykle.
No, pastevný cyklus nieje 100 % pravidlo, ale zažil som srnca, ktorý vychádzal na pašu v rovankom čase (+/- 5 min.) Samozrejme aj také (tých bola väčšina), ktoré som videl iba raz. Ale je to tak ako píšeš, treba to odsledovať a hlavne mať šťastie a podarí sa.
V oktobri t.r. som každé ráno pri ceste autom videl niekoľko kusov srnčej zveri stále v rovnakom čase na rovnakom mieste - a zrazu v jeden deň tam neboli...... Zmenil sa čas z letného na zimný, čo si zver asi nevšimla :D:D