[#8970#] Nechcem zavadzat novu temu ale zaujimalo by ma co znamena toto .Nie som polovnik ale chodim do lesa rad a nasiel som uz tretieho zajaca v takomto stave bez hlavy.Nemal okrem toho ziadne zranenie .Iba maly hlavy prec akoby odtate.Na druhy den som isiel zo zvedavosti ci tam este nieco najdem ale ani stopy ani po jednom.Boli ulozene na troch miestach.Dakujem za vysvetlenie
<br/>8-L
Že by potreboval viac fosforu? /ten pes B/
<br/>
<br/> Kuna a tchor na hydine robia takýto "masaker" a v prírode by mohlo ísť aj o našu celoročne chránenú šelmu, rysa.
Raz som bol na spolocnej polovacke, kde sa umelo chovane bazanty pustali do reviru noc pred polovackou. A pocas polovacky sa neraz stalo, ze pes priniesol bazanta bez hlavy. Boli to tie umelo vypustane kusy. Jediny dravec co sa v tom PZ vyskytuje bola liska.
Dolunižšie už píše Bosax, citujem: iba mali hlavy preč akoby odťaté.
<br/>Vzhľadom k tomu, že sa jednalo o zajace, rys podľa mňa nezačína od slabín. Od poľ. veteránov som už v minulosti počul takéto veci, kde rys dokáže s chirurgickou presnosťou oddeliť hlavu od trupu, akoby bola odťatá. Či to robí na znak majestátnosti,veľkosti lovca a jeho sily a teda takto sa povyšuje na "pána lovca" alebo sú za tým nejaké "výživné látky", ktoré hlava zo zajaca obsahuje a rys v istých ročných obdobiach dáva takémuto sústu prednosť, povedať presne neviem, ale stretol som sa s literatúrou, kde bolo niečo podobne opísané, preto takýto názor, nie tvrdenie.
A je len samozrejmé, že pokiaľ sa jedná o hlavy napr. hydiny, určite viem, že to robí kuna skalná, resp. tchor, zvlášť na dedinách. A naviac zajac má podstatne väčšiu lebku vzhľadom ku velkosti čelusti kuny, tej lepšie chutia hlavy hydiny, velkosťou sú do jej čeluste.
Asi som sa zle vyjadril:D Co sa tyka lokality kde sa polovalo, tak najvacsi vyskyt spomedzi srsnatych dravcov je u lisky. Inak, ostatny polovnici tvrdili, ze je to liska, takze viac menej je to ich nazor. Ja som vas chcel o tom iba informovat:-o