Ešte raz som si prečítal ostrú reakciu na moje hodnotenie zaujímavej exkurzie v rakúskom revíri Grossharras. Pôvodne som nemal v úmysle reagovať. Niektoré výroky stavajúce ma do role nechápavého tupca, ma však k tomu nútia. Autori ostrým spôsobom napadli môj pohľad na manažment drobnej zveri a vyhlásili ho za pomýlený. Len chcem pánom pripomenúť, že aj keď nie som lesník ani profesionálny poľovník a poľovníctvo je "len" mojím koníčkom, prax a pobyt v prírode sú najlepšou školou. Žiadna škola či inštitút nie sú patent na rozum. Budem reagovať len na konkrétne výroky.
<br/>
<br/>1. Ako vidíme, autor reakcie nepochopil skutočný zámer podujatia, ktorého cieľom bolo sprostredkovať našim poľovníkom informácie týkajúce sa starostlivosti o malú zver práve v revíri, kde sa podarilo úspešne (niekoľkonásobne) zvýšiť napr. početné stavy zajačej zveri.
<br/>
<br/>Čím som nepochopil zámer podujatia??? Tým, že som si dovoliť vysloviť vlastný názor? Veď aj ja som tým podal informácie pre nezúčastnených. Je evidentné, že autori nie sú zvyknutí na diskusiu. Toto je výhoda (pre niekoho nevýhoda) necenzurovanej stránky pred časopisom. Autori ma už v prvej vete nasledujúcej po úvode vyhlásili za nechápavca. Už len to, že ako poľovník z Tatier sa zaujímam o spôsoby manažmentu drobnej zveri snáď napovedá, že sa snažím rozšíriť si obzor. To, čo som videl, som podal svojim nezávislým pohľadom. Čo som to teda nepochopil?
<br/>
<br/>2. Chceme však zdôrazniť, že záujmom poľovníctva je zachovanie všetkých pôvodných druhov fauny a flóry.
<br/>
<br/>Pri čítaní tejto vety, hlavne v súvislosti s navštíveným rakúskym revírom sa pýtam, či sú autori slepí, alebo zámerne klamú. Veď doteraz som nevidel lepší príklad toho, ako je na úkor jedného druhu likvidovaný druh iný. Veď tam nebolo jedinej straky a vrany, nieto ešte vtákov so zahnutým zobákom, tak aké zachovanie všetkých pôvodných druhov fauny?
<br/>
<br/>3 . Autor tejto pripomienky zrejme nechápe princíp starostlivosti o zver cielenými opatreniami na zvyšovanie biodiverzity prostredia.
<br/>
<br/>Aby to nebolo tak páni, že pre svoje sterilné prostredie kancelárií a odtrhnutie od poľovníckej praxe Vy zabúdate na princípy poľovníctva. Vaše články sú preplnené odbornými pojmami na ktoré človek potrebuje slovník. Veľmi dobre chápem cielené opatrenia. Položil som otázku, či cieľ týchto opatrení nie je chybný. Na toto ste neodpovedali. Sú vysoké stavy dvoch - troch druhov naozaj jediným cieľom poľovníckeho hospodárenia? Nemalo by byť cieľom vyvážené druhové zloženie všetkých pôvodných druhov? Pravdepodobne ste si zámerne „nevšimli“ v mojej reakcii vetu: „Samozrejme vytváranie nových vodných zdrojov a niektoré iné činnosti úplne schvaľujem“. Rozlišujem však medzi prikrmovaním zveri a farmovým chovom.
<br/>
<br/>4. Mrzí nás, že autor reakcie si aktivitu zameranú na spoznanie nových (ako kde) systémov chovu zveri pomýlene vysvetľuje.
<br/>
<br/>Mňa mrzí, že máte klapky na očiach a vidíte len vysoké stavy úžitkových druhov. Kto Vám páni dal právo rozhodnúť, ktorý pohľad je pomýlený. Podľa reakcií v tejto téme zrejme nie som jediný, kto má na vec iný názor. V článku píšete, že by ste radi poznali názory čitateľov, tu ich máte, prečo nediskutujete? Spoznal som nový systém chovu zveri a nesúhlasím s ním, respektíve s niektorými praktikami tohto systému ... Môžem?
<br/>
<br/>5. Podľa doterajších skúseností nielen u nás, ale aj v ďalších európskych krajinách - líška, alebo kuna skalná ani pri intenzívnom tlmení nevymizla.
<br/>
<br/>Zo všetkých predátorov, na osud ktorých som sa pýtal, vybrali si autori alibisticky dva najrozšírenejšie a najodolnejšie druhy. Určite sa neobávam o osud týchto dvoch krásnych šeliem. Veď všetky snahy o ich likvidáciu v minulosti zlyhali. Zvýšený lov akýmkoľvek spôsobom mal za následok početnejšie vrhy mláďat. Nie všetky druhy dokážu takto reagovať. Pýtal som sa, kde a ako končia vzácne a ohrozené druhy šeliem a dravcov, ktoré sú na našom území úzkostlivo chránené a monitorované. Naši poľovníci si uvedomujú ich význam, preto je čoraz menej prípadov ich nelegálneho lovu. Je mi jasné že lov do živolovných pascí je povolený spôsob lovu, ale čo sa deje ďalej? Možno si vzácne druhy vypracovali Pavlovov reflex a lietajú nad Rakúskom hore bruchom.
<br/>
<br/>6. Pritom autor diskusného komentára sám priznáva, že ročne loví priemerne 20 líšok - čo je v každom prípade zaujímavá informácia, a teda si uvedomuje význam ich tlmenia.
<br/>
<br/>Samozrejme si to uvedomujem. Možno autorov prekvapí, keď aj obyčajný poľovník pochopí niektoré súvislosti, pretože sa to od neho asi neočakáva. Lov líšky si vychutnávam. Rozlišujem pojmy tlmenie a likvidácia. Pri postriežke bežne vidím myšiaky sediace na lúke, v poslednej dobe aj jastraby nalietavajúce z konárov stromu. Za posledných 14 dní som v našom revíri tri krát pozoroval mladého jedinca orla skalného. Je mi jasné že zasiahnu do stavov drobnej zveri v revíri. Mám ich preto loviť? Možno by sme potom o pár rokov mohli aj u nás organizovať poľovačky na zajace.
<br/>
<br/>Na záver
<br/>
<br/>Nemyslím si, že môj uhol pohľadu na problematiku manažmentu drobnej, ktorý som podal v článku „Vzor alebo výstraha“ bol taký, že si zaslúžili tak ostrú a osobnými invektívami preplnenú reakciu. Vážim si činnosť a snahu našich poľovníckych kapacít a tiež možnosti ponúkané poriadanými exkurziami. Kupujem alebo odoberám všetky slovenské časopisy s poľovníckou tematikou a už teraz sa teším na avizovanú exkurziu do alpských revírov so srnčou a jeleňou zverou. Mrzí ma však, že vyslovenie iného názoru je brané ako útok. To určite nebol môj cieľ. Reakciou som bol nemilo prekvapený.
<br/>
<br/>Ing. Ján Hečlo