Grossharras - poľovný revír alebo zvernica?

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #16862 od astronom
Dovolím si zacitovať jednu vetu z úvodu vášho príspevku páni Rajský a Engel. „Exkurzie zamerané na spoznávanie niečoho nového sú vždy prínosom, a závisí už len od účastníkov samotných, čo si z nových informácii vyberú a prípadne aj využijú a aplikujú v praxi “.
<br/>V súlade s touto vetou si Pán Hečlo dovolil vyjadriť svoj názor a prirovnal poľovný revír Grossharras skôr ku zvernici. Vo svojom článku vyzdvihol niektoré činnosti užívateľov revíru a nad niektorými sa pozastavil ako pre neho neprijateľnými. Jednoducho si z tej exkurzie vybral to, čo bolo pre neho prínosom alebo varovaním a s týmto svojim poznatkom sa podelil s čitateľmi tejto web stránky.
<br/>Myslím si, že skôr vy páni ste nepochopili čo chcel pán Hečlo povedať, prípadne ste to pochopili skôr ako útok na svoje osoby a preto tá prehnane ostrá reakcia.
<br/>Nebol som v spomínanom revíri (či zvernici?), ale vychádzajúc z informácií podaných čitateľom v troch článkoch sa skôr prikláňam na stranu pána Hečla.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #16893 od papo
Reakcia astronoma ma pravdupovediac vyprovokovala k pozornejšiemu prečítaniu si jednotlivých článkov, ako i pohrabať v pamäti nad reakciou jedného z účastníkov, nepoľovníka. Tiež sa mi dostal do rúk článok ďalšieho účastníka, skôr popisný.
<br/>Podľa mňa je tu niekoľko rovín, ktoré sa prelínajú.
<br/> Popis revíru a poľovné hospodárenie v ňom. Môj dojem je, že hoci ide o poľný revír, objektívne s menším druhovým zastúpením, skutočne pôsobí akváriovým dojmom, skutočne voliérovým. Vytvorenie väčšej oblasti tohto typu by malo zrejme následky. 240 pascí, 120 napájačiek, tri veterné čerpadlá, profesionálny poľnohospodár, cca 80 ton kŕmnej a cukrovej repy, 1500 balíkov lucerny z výkupu od miestnych roľníkov, plus produkcia políčok, denná kontrola pascí..., hotové LPG(JRD).
<br/>Každý člen hradí náklady na 50árov políčka, poviem vám, závidím im finančné možnosti.
<br/>Takže tento finančne náročný model asi pre nás moc nie je, hoci niektoré kroky možno v menšej miere aplikovať aj u nás (lov do pascí, napájadlá...)
<br/> Tlmenie predátorov, ktorí sem zrejme migrujú aj zo susedných revírov v počte 400-500ks ročne, podľa pozorovania absencia pernatých dravcov. Tu by som sa pozrel do vlastných radov. Všeobecne podceňovanie tlmenia domácich mačiek a psov potulujúcich sa a pytliačiacich v revíri spôsobuje skutočne obrovské škody. Sporadický lov líšky orientovaný zväčša na zimné obdobie, ústup klasického brlohárenia tiež prispieva k neradostnej bilancii. A to nehovorím o nevyváženej ochrane pernatých dravcov, za všetkých spomeniem nezmyselnú ochranu krkavca.
<br/> Voľba revíru bola jednoznačne správna, hoci to znie paradoxne. Spoznal sa systém, aký u nás nemá obdobu, pretože u nás je starostlivosť o zver zameraná skôr na nápravu ,,výpadkov,, prírody.
<br/> Netvrdím, že táto akcia nebola k ničomu, ba práve naopak! Treba vysloviť poďakovanie všetkým, ústrediu SPZ, Stredoeurópskemu inštitútu, i jednotlivcom, ktorí ju pripravili! Pretože len poznanie nás môže posunúť ďalej v starostlivosti o prírodu a nepochybne sa aj tu nazbierali aj pozitívne poznatky.
<br/> Bolo by však naprosto prirodzené, keby nasledovala analýza stavu u nás, s doporučenými opatreniami, ako napr. dosiahnuť zvýšené prežívanie mláďat, kedy, čím a ako prikrmovať. A mohol by to byť aj trochu ucelenejší materiál. Ja viem, že to nebude nová téma, ale.....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #16895 od martin203
Odpoveď od martin203 na tému Grossharras - poľovný revír alebo zvernica?
astronom, papo - klobuk dolu, takmer 100% suhlas

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #16930 od Gulo
Bol som na exkurzii v tomto revíre a niektoré veci boli naozaj inšpirujúce. Myslím tým
<br/> starostlivosť o zver-napájačky, rozvoz repy v letnom období, spolupráca okolitých
<br/> poľovných spolkov.... Niektoré veci by však u nás &quot;smrdeli&quot; kriminálom, myslím tým
<br/> lov predátorov do pascí. Hoci ich lovia živé, určite nehľadia na to, či je chránený alebo
<br/> nie. Chov malej zveri je tu postavený nad všetko ostatné, u nás máme predsa
<br/> zodpovednosť za všetky druhy zveri, aj za tie chránené. Naši otcovia si to uvedomovali
<br/> a asi aj preto máme ZATIAĽ tak pestrú prírodu. V každom prípade, tie pozitívne veci
<br/> z tohto revíru sú hodné nasledovania.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #16961 od tibo
Podľa môjho názoru má iný pohľad na exkurziu poľovník z horského revíru,na rozdiel od poľovníkov z poľných revírov.Každý revír má svoje čaro,treba ho len poodhaliť.Tak ako to niekoho neláka do polí,mňa to neláka niekam na skalu.Len cieľ máme spoločný,zušlachťovať,zvelaďovať chov zveri........

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #16988 od johny
Súhlasím s tebou Tibo že každý je zvyknutý na svoje a len domov ho ťahá. Ale ja veľmi často chodím na juh Slovenska vidím ten rozdiel oproti Rakúsku. Ja si nemyslím že všetko by malo byť podriadené vysokým stavom dvoch - troch druhov zveri. Ja si myslím že každý zver do prírody patrí a v tomto je aj problém medzi mnou a autormi článku. Samozrejme že také opatrenia ako sú úhory, napajadlá a tiež aj rozumné prikrmovanie a tlmenie predátorov schvaľujem. Ale len pokiaľ to už nie je živelné a úzko zamerané. My sa tu snažíme chrániť ohrozené dravce a o 200 km ďalej sa tvária, že do pascí sa im nikdy chránený živočích nedostal. O tomto hovorím. Hlavne že nám každý kto má v zadku dieru radí ako máme manažovať naše veľké šelmy. Mne sa proste nepáči, ak sa v záujme vysokých stavov jedného druhu zlikviduje druh iný. Je rozdiel tlmiť a likvidovať ... o tomto to celé je.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #17004 od tibo
Ja Ťa plne chápem.;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #17015 od Jovic
Exkurzia do Grossharrasu bola nesporne zaujímavá a poučná. Treba vysloviť uznanie ústrediu SPZ, že takéto zájazdy organizuje. Rakúske poľovníctvo je ale iné ako to naše. Kým na Slovensku sú väčšinou extrémne nízke stavy malej zveri, Rakúšania dosiahli opačný extrém - čo najvyššie stavy najmä zajacov, ale za cenu totálnej eliminácie iných živočíšnych druhov. Aj tam majú legislatívu chrániacu vzácnejšie druhy, len s jej dodržiavaním v praxi je to už horšie. Napr. pred niekoľkými rokmi som sa rozprával s jedným strážcom z NP Donau. Podľa jeho vyjadrenia, hoci je orliak morský (zákonom prísne chránený druh) v štátnom znaku Rakúskej republiky, našli len v tom období v okolí NP Donau niekoľko desiatok jedincov usmrtených (väčšinou otrávených) orliakov.
<br/>Líškam určite vyhynutie nehrozí. Ale likvidácia napr. tchora stepného, lasice alebo chránených druhov pernatých dravcov sa nedá ničím ospravedlniť.
<br/>Určite sa dá v Rakúsku vidieť veľa pozitívnych prvkov ako napr. osevné políčka, pásy pozdåž vetrolamov, dostatok vody pre zver (najmä v suchom letnom období) alebo absencia akýchkoľvek čiernych skládok odpadu a vyhadzovania smetí do prírody.
<br/>Zaujímavé ale je, že sa zameriavajú len na niektoré opatrenia (dostatok potravy, vody a odstraňovanie predátorov). Sami priznali, že len na niekoľkokilometrovom úseku okresnej cesty prechádzajúcej cez revír Grossharras je ročne usmrtených niekoľko sto kusov zajacov. To sú ale pre nich prirodzená straty. A čo robia s hrabošmi na poliach, keď z prírody masívne odstraňujú myšožravé živičíchy som sa od nich tiež nedozvedel.
<br/>Model poľovníctva prezentovaný v Grossharrasi mi pripomínal skôr zvernicu alebo zverofarmu na zajace (chýbal už len plot). Niečo také ako biodiverzita je pre rakúskych „športových odstreľovačov zajacov“ asi neznámy pojem. Jednotlivé susedné revíri tam medzi sebou súperia, kto dosiahne na jeseň najvyššie úlovky zajacov. To je asi jediné kritérium, ktoré ich zaujíma.
<br/>A preto som rád, že na Slovensku ešte stále máme poľovníkov, ako sú mnohí priatelia prispievajúci do tohto diskusného fóra, ktorí chcú mať vo svojich revíroch nie len zajaca, srnu alebo jeleňa, ale aj lasicu, líšku alebo orla.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #17060 od tibo
Revír Grossharras - Zrkadlový odras našich ochranárov - z extrému do extrému.Premnožené predátori hynúce na nedostatok potravy,alebo premnožená zver hynúca na rôzne choroby. Ja som za strednú cestu - rovnováhu v prírode.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #17062 od johny
Ešte raz som si prečítal ostrú reakciu na moje hodnotenie zaujímavej exkurzie v rakúskom revíri Grossharras. Pôvodne som nemal v úmysle reagovať. Niektoré výroky stavajúce ma do role nechápavého tupca, ma však k tomu nútia. Autori ostrým spôsobom napadli môj pohľad na manažment drobnej zveri a vyhlásili ho za pomýlený. Len chcem pánom pripomenúť, že aj keď nie som lesník ani profesionálny poľovník a poľovníctvo je &quot;len&quot; mojím koníčkom, prax a pobyt v prírode sú najlepšou školou. Žiadna škola či inštitút nie sú patent na rozum. Budem reagovať len na konkrétne výroky.
<br/>
<br/>1. Ako vidíme, autor reakcie nepochopil skutočný zámer podujatia, ktorého cieľom bolo sprostredkovať našim poľovníkom informácie týkajúce sa starostlivosti o malú zver práve v revíri, kde sa podarilo úspešne (niekoľkonásobne) zvýšiť napr. početné stavy zajačej zveri.
<br/>
<br/>Čím som nepochopil zámer podujatia??? Tým, že som si dovoliť vysloviť vlastný názor? Veď aj ja som tým podal informácie pre nezúčastnených. Je evidentné, že autori nie sú zvyknutí na diskusiu. Toto je výhoda (pre niekoho nevýhoda) necenzurovanej stránky pred časopisom. Autori ma už v prvej vete nasledujúcej po úvode vyhlásili za nechápavca. Už len to, že ako poľovník z Tatier sa zaujímam o spôsoby manažmentu drobnej zveri snáď napovedá, že sa snažím rozšíriť si obzor. To, čo som videl, som podal svojim nezávislým pohľadom. Čo som to teda nepochopil?
<br/>
<br/>2. Chceme však zdôrazniť, že záujmom poľovníctva je zachovanie všetkých pôvodných druhov fauny a flóry.
<br/>
<br/>Pri čítaní tejto vety, hlavne v súvislosti s navštíveným rakúskym revírom sa pýtam, či sú autori slepí, alebo zámerne klamú. Veď doteraz som nevidel lepší príklad toho, ako je na úkor jedného druhu likvidovaný druh iný. Veď tam nebolo jedinej straky a vrany, nieto ešte vtákov so zahnutým zobákom, tak aké zachovanie všetkých pôvodných druhov fauny?
<br/>
<br/>3 . Autor tejto pripomienky zrejme nechápe princíp starostlivosti o zver cielenými opatreniami na zvyšovanie biodiverzity prostredia.
<br/>
<br/>Aby to nebolo tak páni, že pre svoje sterilné prostredie kancelárií a odtrhnutie od poľovníckej praxe Vy zabúdate na princípy poľovníctva. Vaše články sú preplnené odbornými pojmami na ktoré človek potrebuje slovník. Veľmi dobre chápem cielené opatrenia. Položil som otázku, či cieľ týchto opatrení nie je chybný. Na toto ste neodpovedali. Sú vysoké stavy dvoch - troch druhov naozaj jediným cieľom poľovníckeho hospodárenia? Nemalo by byť cieľom vyvážené druhové zloženie všetkých pôvodných druhov? Pravdepodobne ste si zámerne „nevšimli“ v mojej reakcii vetu: „Samozrejme vytváranie nových vodných zdrojov a niektoré iné činnosti úplne schvaľujem“. Rozlišujem však medzi prikrmovaním zveri a farmovým chovom.
<br/>
<br/>4. Mrzí nás, že autor reakcie si aktivitu zameranú na spoznanie nových (ako kde) systémov chovu zveri pomýlene vysvetľuje.
<br/>
<br/>Mňa mrzí, že máte klapky na očiach a vidíte len vysoké stavy úžitkových druhov. Kto Vám páni dal právo rozhodnúť, ktorý pohľad je pomýlený. Podľa reakcií v tejto téme zrejme nie som jediný, kto má na vec iný názor. V článku píšete, že by ste radi poznali názory čitateľov, tu ich máte, prečo nediskutujete? Spoznal som nový systém chovu zveri a nesúhlasím s ním, respektíve s niektorými praktikami tohto systému ... Môžem?
<br/>
<br/>5. Podľa doterajších skúseností nielen u nás, ale aj v ďalších európskych krajinách - líška, alebo kuna skalná ani pri intenzívnom tlmení nevymizla.
<br/>
<br/>Zo všetkých predátorov, na osud ktorých som sa pýtal, vybrali si autori alibisticky dva najrozšírenejšie a najodolnejšie druhy. Určite sa neobávam o osud týchto dvoch krásnych šeliem. Veď všetky snahy o ich likvidáciu v minulosti zlyhali. Zvýšený lov akýmkoľvek spôsobom mal za následok početnejšie vrhy mláďat. Nie všetky druhy dokážu takto reagovať. Pýtal som sa, kde a ako končia vzácne a ohrozené druhy šeliem a dravcov, ktoré sú na našom území úzkostlivo chránené a monitorované. Naši poľovníci si uvedomujú ich význam, preto je čoraz menej prípadov ich nelegálneho lovu. Je mi jasné že lov do živolovných pascí je povolený spôsob lovu, ale čo sa deje ďalej? Možno si vzácne druhy vypracovali Pavlovov reflex a lietajú nad Rakúskom hore bruchom.
<br/>
<br/>6. Pritom autor diskusného komentára sám priznáva, že ročne loví priemerne 20 líšok - čo je v každom prípade zaujímavá informácia, a teda si uvedomuje význam ich tlmenia.
<br/>
<br/>Samozrejme si to uvedomujem. Možno autorov prekvapí, keď aj obyčajný poľovník pochopí niektoré súvislosti, pretože sa to od neho asi neočakáva. Lov líšky si vychutnávam. Rozlišujem pojmy tlmenie a likvidácia. Pri postriežke bežne vidím myšiaky sediace na lúke, v poslednej dobe aj jastraby nalietavajúce z konárov stromu. Za posledných 14 dní som v našom revíri tri krát pozoroval mladého jedinca orla skalného. Je mi jasné že zasiahnu do stavov drobnej zveri v revíri. Mám ich preto loviť? Možno by sme potom o pár rokov mohli aj u nás organizovať poľovačky na zajace.
<br/>
<br/>Na záver
<br/>
<br/>Nemyslím si, že môj uhol pohľadu na problematiku manažmentu drobnej, ktorý som podal v článku „Vzor alebo výstraha“ bol taký, že si zaslúžili tak ostrú a osobnými invektívami preplnenú reakciu. Vážim si činnosť a snahu našich poľovníckych kapacít a tiež možnosti ponúkané poriadanými exkurziami. Kupujem alebo odoberám všetky slovenské časopisy s poľovníckou tematikou a už teraz sa teším na avizovanú exkurziu do alpských revírov so srnčou a jeleňou zverou. Mrzí ma však, že vyslovenie iného názoru je brané ako útok. To určite nebol môj cieľ. Reakciou som bol nemilo prekvapený.
<br/>
<br/>Ing. Ján Hečlo

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #17080 od jager
Páči sa mi, akým exkluzívným spôsobom si vyjadril svoj názor s ktorým sa absolutne stotožňujem. Tu si myslím, že si v plnom rozsahu prezentoval svoj postoj k tvojmu ponímaniu slovenského poľovníctva a to je dobre. Ak takto budeme vidieť budúcnosť nášho poľovníctva tak máme veľkú nádej, že mladšie generácie poľovníkov nám raz až budeme starý, poďakujú za bohatstvo, ktoré sme pre nich uchránili pred takými, ktorý preferujú spôsob obhospodarovania poľovníctva, ala GROSSHARRAS. Vyslovil si svoj názor, ba čo viac, s neochvejným sebavedomím si ho aj obhajoval a obhájil v plnom rozsahu.
<br/>Jedna vec je však pozoruhodná. Uvedomuješ si, že ešte stále sa ako kliešte držia na kľúčovích postoch ľudia s komunistickými prvkami myslenia? Vidíš už aj sám, že mnohých nafúkancov nezaujíma či máš pravdu, ale to či máš právo ju hovoriť?
<br/>Ano oni chcú počuť názori, chcú diskisiu, ale najradšej by nám predložili návrh ako a čo má náš názor obsahovať.
<br/>Poľovníctvu zdar!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #17120 od ivbe
Tiez ma napajedila ta reakcia v PaR. Verim ze tvoju odpoved si v dalsom cisle precitaju vsetci co boli tak isto prekvapeni ako ja.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #17124 od johny
Ak dopadne tak ako tá prvá, ktorú som zverejnil na PID, tak ju čítať nebudeš ... nezapadá do kontextu, ale to si píš, žo to do redakcie pošlem, ako aj tú prvú.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 mesiacmi #17129 od Jaro
Kritika z radov obycajnych polovnikov sa nevyplaca . Urazis tym asi tych neomylnych a vsevediacich .;/

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.093 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 934 návštevníkov a žiadni členovia on-line