Beagel -pes,ktorý vyhladáva podzemné huby.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #17881 od trifla
Zdravím všetkých.Rád by som tu na tejto stránke našiel ludí ktorých by zaujímalo využitie polovných plemien psov na trochu netradičný ale zaujímavý koníček a to je zber podzemných húb.Možno táto téma patrí niekde inde ale som zvedavý či medzi vami nenajdem ludí ktorých by tento koníček zaujal.Mojim najlepším priatelom je sučka Beagla -Simba má 1,5 roka a dokáže najst 11druhov podzemných hub.Medzi nimi aj "Čierny diamant", hluzovku letnú.Ale u nás je táto huba ešte stále chránená takže chodíme do zahraničia.Simbu cvičím sám podla pokynov madarských profesionálnych lovcov hluzoviek.Cvičime u nás v lese.Rastie tu nechranený druh takže je to výhoda.Les je mojim druhým domovom ,ozaj domov chodím len spávat.Som vyučený lesný hospodár ale nepracujem v tomto odbor ,je to proti mojej viere-drancovanie lesa kvoli drevnej hmote vid Tatry, a holorub v našej dubine.Ak je niekto podobne naladený rád pokecám a pomožem.....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #17884 od puro
Francuzi pouzivaju na hladanie hluzoviek prasce.Ale preco by nie pes, pekny konicek, aj ja som vasnivy hubar.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #17924 od trifla
Odpoveď od trifla na tému Beagel -pes,ktorý vyhladáva podzemné huby.
Puro máš pravdu.Používajú sa aj prasce skor menšie druhy.Ale prasa má určité nevýhody a to je..velké rozmery,a hmotnost oproti psom takže preprava si vyžaduje špecialnu klietku.Za druhé prasa sa nedokáže naučit povelom/alebo aspon o tom neviem/.Okrem hub/hluzoviek/ zbiera aj iné veci napr korene rastlín a hlavne v sezone hluzoviek padaju aj žalude takže nie je to najoptimálnejšie riešenie.Má však jednu velkú výhodu a to je že prasa nemusíš učit hladat hluzovky.Hladá ich inštinktívne,pretože hluzovka rastie pod zemou a na to aby sa mohla rozmnožovat musí spory tej huby niečo preniest ,neaký živočích a hluzovka na prilakanie používa fintu a to je práve jej aroma ktorá obsahuje aj látky ktoré lákaju napr. diviakov.Ty ako polovník možno poznáš latku resp. pastu z aromou hluzoviek ktorá prave láka diviakov.Tak asi tolko k téme vyhladavania hluzoviek pomocou prasiat.Stojí to ale za pokus ak bývaš pri lese a máš podozrenie že sa tam vyskytujú podzemné huby a to prasiatko má do 50 kg nevylučujem že sa ti podarí niečo nájst ak sa prejdeš po kraji lesa kde rastie dub ,hrab,lipa,drien,javor polný je niekolko druhov ktoré prasa určite nájde bez problémov samozrejme ak tam rastu.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #17956 od zalesak
Odpoveď od zalesak na tému Beagel -pes,ktorý vyhladáva podzemné huby.
Je to veľmi zaujímave že psík vie vyhľadavať huby. Ale prečo nie určite to zvladne maš nejaku literaturu k výcviku?
<br/>
<br/>Dik
<br/>
<br/>Viktor.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #17978 od trifla
Odpoveď od trifla na tému Beagel -pes,ktorý vyhladáva podzemné huby.
Zdravím zálesák.Takto každý pes ak príde k lokalite kde rastu povedzme hluzovky ich cíti,každý pes ano.Niektorý má ostrejší čuch niektorý menej vyvinutý ale v zasade tu aromu ktoru hluzovka vydava cíti každy pes lenže....nevie čo teraz s tým pachom ako nan reagovat .Kedže v živote nebol v kontakte z hluzovkou tento pach sa snaží nevnímat a nerobí preto nič.Ale pes ktorý sa stretava s touto aromou a je za určité sa spravanie /hrabanie v zemi na mieste najintenzivnejšieho pachu,postojí na mieste,sadne si na to miesto alebo to už zaleží na majitelovi že ako sa ten pes má chovat/ pochválený a odmenený tak to bude robit aby bol spokojný aj pes aj majitel čiže spolupraca tak ako pri štandardnom zakladnom výcviku.Ale pozor nie každý pes dokáže pochopit to že sa má neako správat a nie je každý pes samostatný v lese ked sa už ide na ostro.Niektorého psa treba povzbudzovat, labrador pracuje elegantne aj sám ,Simbu to je moj beagel musím naopák brzdit lebo má tu povahu dost prudkú a rýchlo by sa unavila na zbytočnostiach takže zaleží od psa .Druhá vec je majitel resp. cvičitel musí spravne odhadnut psa a sposob ako mu to &quot;vysvetlit -naučit ho ako&quot;.Čo sa týka literatury je stará kniha o tom ako hluzovkári na Slovensku kedysi cvičili psov ,pretože sa vo velkom zbierala a vyvážala do Viedne,ale k tej knihe sa dostaneš dost tažko na Slovensku su len 4 kusy a aj to v madarčine,všetky &quot;romány&quot; o tejto problematike budu bud v taliančine alebo francužtine.A su rozne postupy niektoré hraničia aj s fantaziou skus od kolegu policajta liter. vycvik policajných psov na vyhladavanie narkotík resp. vybušnín.Alebo ti možem pomoct aj ja ak ta to zaujíma.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #18671 od emilio
Odpoveď od emilio na tému Beagel -pes,ktorý vyhladáva podzemné huby.
Zdravím trifla.Zaujíma ma tema hluzoviek. Chcel by som sa o tejto teme dozediet viac,najme co sa tika samotného zberu a viuzitia psa na tento ucel.Napis ako Ta mozem kontaktovat. Dakujem

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 2 týždnami #19160 od trifla
Odpoveď od trifla na tému Beagel -pes,ktorý vyhladáva podzemné huby.
Emilio Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.083 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 676 návštevníkov a žiadni členovia on-line