pozri moje foto, jelenca nasiel som ho taktiez este teple, podla spravania jelenice... Polujem v hranicnej casti polonin, a vyskyt tulavychpsov je u nas minimalny (uz peknych par rokov sme nezaznamenali) takze s navacsou prvdepod. islo o rysa... (alebo zeby dve presibane lisky? - iba polemizujem...)
Tasko urcit pricinu usmrtenia,mozno aj nedohladany kus a nasledne nacatie psami ,alebo liskami. Z mojej skusenosti /par kusov strhnutej srncej rysom som uz videl/, rys nacina zver od stehien - od najmäksieho.Takze podla mna rys to nebol(urcite by sa netrapil s rebrami. Lovu zdar.
Okrem toho , ze zver ma nacate stehna , typicke su sramy od pazurov na kozi. Poznat ich na chrbtovej casti koze , ale z vnutornej casti( cize ked je koza stiahnuta). Rysov utok je kratky a ukonceny skokom na chrbat a siju. A nasledne zvalenie zveri na zem a usmrtenie.Kedze rys je mackovita selma ma pazury, ktore vie vysunut a preto je ich na kozi poznat.
Tak ako spomenul(a) nibowaka - caste su sramy od pazurov. Ale dolezita je aj celkova obhliadka. Z vlastnej skusenosti- daniel strhnuty rysom mal na hrdle krvou podliatu kruznicu- stopa po duseni a medzi rebrami rozparanu kozu od pazurov- dokonca sa pri vyvrhu ukazalo, ze pazury prenikli az do hrzdnej dutiny.
V mojom pripade som si sramy nevsimol, no jelenca malo zahryznute zvrchu do krku, tesne pri hlave, Nasiel som ho okamzite, dokonca jelenica splasene pobehovala okolo, az ked som sa uplne priblizil, odskocila...
Napíš mi na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. o čom chceš konrétne info. Miro