waldo sa ma v inej téme pýta na skúsenosti s AccuBondom.
<br/>
<br/>Už som to spomínal, že túto strelu používam v kalibri 338-06. Z jeleňa mám odloženú strelu, ktorá dostala tvar hríbika ako z reklamy. Nebolo to naďaleko (nejakých 30-40m), ale prechádzala šikmo takmer celým telom a zastavila sa na protiľahlom stehne pod kožou. Jeleň odišiel z čistinky zaľahnúť do porastu, na čo potreboval nejakých 20 krokov a tam zostal. Jedno prasa strelené do krku zostalo v ohni a diviak v behu nafasoval priestrel komory a dobehol zotrvačnosťou nejakých 25-30m.
<br/>
<br/>Čerstvý zážitok: Pred týždňom som odskúšal túto strelu v kalibri 7mm WSM na jelienkovi bielochvostom. Strelivo bolo fabrické (Winchester, váha strely 160 grs, úsťovka cca 930 m/s - na môj vkus privysoká, ale nebolo na výber). Pušku som mal nastrelenú na nejakých 160-170m a keďže som odhadol vzdialenosť na cca 200 m a nebolo času špekulovať (deer o mne vedel), predsa len som intuitívne trocha nadsadil a dobre som urobil. Bolo to na 246m (dodatočne odmerané laserom). Deer bol takmer naširoko, značil vyhodením zadných nôh a prihrbený odišiel. Mal som obavy z typickej rany namäkko a súvisiacich problémov. Keďže sa to celé odohrávalo v končinách, kde akákoľvek prítomnosť psa pri love vysokej je prísne zakázaná (žiadna dohľadávka a nakoniec, kde by som tam v ďalekej buši psa vzal?), už som videl, ako v tú noc žerú kojoty, vlci, alebo medvede. Ale odišiel len cca 15 m! Neskoršia obhliadka ukázala, že strela prevŕtala rebro, rozbila slezinu a vyletela na druhej strane (opäť rebro). Opakujem, nie medzi rebrami, ale diery vyvŕtané v rebrách. Znehodnotenie diviny minimálne. Prevažná časť uvoľnenej farby sa rozstrekla do blán medzi rebrami a naväzujúcim tkanivom. Dravce mali na večeru len vývrh a keďže pečeň zostala celá, svojich kanadských poľovníckych hostiteľov som mohol neskôr pohostiť jágerkom. U nich sa síce také veci "nenosia" a väčšina domácich nedáva vnútornosti ani svojim domácim miláčikom, ale my vieme svoje
. Neviem, či to bolo borievkami alebo sušenými hríbmi zo štrbských lesov (oh, určite pomohla aj dovezená demänovka), ale dostavil sa syndróm "bule za ušami", ako hovoríme u nás.
<br/>
<br/>No, trochu som sa roztáral a asi za to od niekoho zlíznem, ale dúfam, že som nenudil.
<br/>
<br/>V tomto kalibri sa asi s AccuBondami zapodievať nebudem, ako píšem pri zbraniach Savage, radšej by som v tom kalibri strieľal 175-ky (s nižšou úsťovkou) a také sa nerobia. Asi skúsim Nosler Partition, aby som zostal v tej istej chalupe. Ale to ukáže čas.