Ná moja, ná moja asi fungovať nebude Zver si ten krmelec nájde sama nemaj srach. Len musíš do neho niečo dať. Čím atraktívnejším krmivom začneš tým skôr sa zver ukáže. A je tiež dôležitá pravidelnosť prikrmovania. Čím pravidelnejšie tam budeš dávať krmivo tým častejšie ho bude zver navštevovať. Pri občasnom zásobovaní ti aj zver bude chodiť len občasne
nebolo by od veci pri krmeľci spraviť aj válovček poprípade násypec na jadrové krmivo a určite by som ti doporučil aj nie priamo v krmelci ale kúsok obďaleč v nejakom pníku aj solisko. zver to bude mať pestrejšie a o to viac zaujímavejšie. inak ako ti radí astronóm je dôležité aby bol krmelec plný. inak nebuď sklamaný ak zver nebude brať seno hneď. keď ju ale pritlačia nepriaznivé poveternostné podmienky a vysoká nádielka snehu tak berie všetko.
Súhlasím s týmto názorom. Je však predovšetkým potrebné venovať pozornosť výberu vhodnej lokality. Darmo budeš mať v krmelci kvalitné krmivo, keď sa v tejto lokalite nevyskytujú zimné stanovistia zveri alebo zver cez túto lokalitu migruje a jej návštevy krmelca budú ojedinele. Je to zaujímavé ale zver (aspoň z mojích skúseností) prihliada na bezpečnosť miesta, teda musí mať dostatočný rozhľad a možnosť úniku. Sám poznám viacero krmelcov, kde zver berie krmivo veľmi nepravidelne až skoro vôbec len preto, že krmelec je blízko mladiny, z ktorej jej potencionálne hrozí nebezpečenstvo. Na prilákanie vysokej zveri skús zabezpečiť resp. pripraviť letninu. Je to voňavé a lákavé pre vysokú zver. Ak bude v krmelci kvalitné seno a niečo naviac (trebárs jadro vo válovcoch) zver si to určite nájde.
Súhlasím so Simonom a ďalšími, ktorí sa k príspevku bez irónie vyjadrili. Ja osobne robím krmelce v blízkosti prechodov zveri, ktoré zistíš teraz na snehu veľmi ľahko. Určite nebude dlho trvať a zver si krmelec nájde. Súhlasím, že treba predkladať krmivo pravideľne i keď v menších množstvách, aby nedošlo k znehodnocovaniu krmiva plesňami, hnitím, aby zver stačila krmivo v krátkej dobe konzumovať.. Znehodnoteným krmivom zver neprikrmujeme, ale fakticky otravujeme.
Súhlas ... krmelec musí byť v miestach kde sú zimné stanovišťa zveri, aj keď v čase núdze si zver nájde aj okrajové krmelce ... Musím povedať že u nás je najlepší krmelec družstevné silážna jama priamo na JD, takže zver si ozaj po krmivo príde. Vychodí si chodník a tým potom pravidelne prichádza a odchádza. Teda až do doby keď ju začnú s baterkami za rána predúrať zberači zhodov ...
Do kútov krmelca namontuj kamerový systém. Mne sa stalo, že som tam picol hrudu kamennej soli - ledva som ju odniesol a na druhý deň tam už nebola. Že kravy tiež majú radi soľ. Smutné, že aj ten chmaták čo ju ukradol poľuje.
Tak treba mu tu sol trochu osladit a napustit pre druhy krat brzdovou kvapalinou alebo ortute. Jednoducho urobit maly otvor a nandat to tam .a chodit pozerat .vysokej sa nic nestane lebo za tu dobu ako budes chodit pozerat stale kontrolujes ci sa uz lizanim nedostala k tej specialitke.Ak ju niekto zobere a necha kravam (alebo ju on lize) tak casom sa dostanu k specialitke a bude potom moc zle kakat kakat fúúúúúj .Tak mu treba :]
to vyberanie solísk je asi celoslovenský problém. na také miesta je dobre použiť kuchynskú soľ alebo klasickú hrudovú len ju v solisku rozbijeme sekerkou na malé kúsky a niekedy primiešame trochu hliny. inak aj pre toto je lepšie stavať soliská ďalej od kŕmelcov.
krmit....a hlavne nestrielat.......najdolezitejsi faktor je ale cas...casom si zver zvykne....posed musi ,,zajst,, lesom...aby tak nesvietil...postavil som resp.sme uz viac posedov a pri dostatocnom klude am pravidelnom krmeni sa zver zachodila...nemam na mysli krmelce ani soliska..ale skor v case nudze vysipat za furu kukurice al. silaze...krmelce ani soliska pri posed podl amna nepatria..tam ma mat zver klud stale
Vlani sme zakrmili len tak - kôpka siláže tu i tam, kde vieme, že zver má zimné prechody a stanoviská. O dva dni som našiel cca 20 diviakov na jednej kope. Potešil som sa pár minút a bez rany som sa po vlasnej stope vrátil späť. Akosi sa mi nevidelo fér streliť tam kusa. Diana ma odmenila hneď na najbližšej spoločnej;).