Už druhý krát som si prečítal otvorený list redakcii časopisu PaR od predsedu RPS pána Chavku a nestačím sa diviť jeho obashu, zlostnému tónu. Snažím sa nájsť nejakú súvislosť s poľovníctvom, ale nič. Snáď mi to časom ,, dôjde,,. Alebo zas na nás niekto zboku ukazuje prstom?
<br/> Prvé, čo ma napadlo, že niečo podobné som už kdesi čítal, tuším o kormoránoch. Ale to bol iný autor. Tento však nezaostáva v rigídnom pohľade. Nespochybňujem odborné výhrady, ale ten zvyšok je minimálne zaujímavý.
<br/> Prečítal som si, kvôli pochopeniu, aj článok v PaR, ale aj články na stránke RPS. A akési je to nekompaktné. A niektoré pasáže si viem živo predstaviť so zmenou aktéra, teda nehovoriť o redakcii, ale o RPS.
<br/>Príklad:PaR: Autor bez akejkoľvek dôkaznej podpory uvádza, že dravce uhynuli.... koniec citátu. Nuž a variant by mohol byť trebárs zo dňa, na ktorý p. Chavko do smrti nezabudne. Citát: „Podľa našich doterajších skúseností je možné tvrdiť, že holuby a zajace boli použité ako otrávené návnady, do ktorých páchateľ vpravil jed.“ - tvrdí Jozef Chavko. Nie je podstatné, či mal pravdu /mal/, ale tiež bez dôkazu vynášal súdy.....
<br/> Alebo: Mrzí nás, že práve redakcia PaR sa namiesto spoločného odsúdenia takýchto poľutovaniahodných nelegálnych praktík dal na ich bagatelizovanie, snahu o spochybňovanie a zastieranie, o navodení dojmu, že ochranári si uvedené fakty vymýšľajú v snahe útočiť na poľovnícku obec.
<br/> Skúsme to naopak: poďme na stránku RPS, vtáčia kriminalita, článok: Odchyty - vykladanie pascí. A nájdeme tu foto odchytového koša s poľovníkmi. V texte sa dočítame o trestnosti a nebezpečiach... nuž to sú tie súvislosti! Tu je to útočenie! Tu spájate poľovníkov s trestnou činnosťou. Toto je ten príklad útočenia na poľovnícku obec! A nechce sa mi hrabať v TV archívoch, tam je toho dosť, v akých súvislostiach boli Vami poľovníci spomínaní. Alebo redaktorom. Ale neviem ani o jednom prípade, že by ste sa voči takým komentárom ohradili otvoreným listom, alebo inou verejnou formou., hoci boli s Vami spájané. Alebo: citát....Namiesto toho je väčšina článku zameraná na mierne povedané subjektívne hodnotenie postoja a vyjadrení iného občianskeho združenia, na osočovanie založeného na nedostatočne zistených až vymyslených informáciách a ignorovania dôležitých faktov publikovaných v našej tlačovej správe. Takto podľa nášho názoru došlo k nekorektnému spôsobu manipulácie s verejnou mienkou.
<br/>Nuž akosi mi tu chýba objektivita, nenašiel som v otvorenom liste nič dôležitom fakte z článku o škodách, napáchaných dravcami na malej zveri. Poľovníci za svoje prostriedky zazverujú a dravce sa hostia v dobre zásobenom bufete. Toto je to, čo ma napadlo s tými kormoránmi!!! Tupci rybári míňajú milióny a kormoše sú v dobrej kondícii/viď parazitologickú správu v téme kormorán/. Čo pán Chavko očakáva, že myšiaky a i. budú žrať trávu? Kde je tá jeho korektnosť a objektivita? Prečo hovorí len o dôsledkoch na dravce? A čo dôsledky spôsobené nimi? Ako chce odstrániť príčiny?
<br/>Ja by som od neho očakával, že iniciatívne začne hovoriť trebárs o nejakých stavoch, limitoch dravcov na km2, alebo dá nejaký iný prijateľný návrh k riešeniu situácie, ktorá už je neúnosná hlavne v poľných revíroch. A čo sa s týmy navyše dravcami ide robiť. Alebo aj napr. s obľúbeným spevavcom: krkavcom. Ale to je zrejme len fikcia, tak ako pri kormoránoch, očakávať rozum od ochranárskych organizácií.
<br/> Vážim si prácu každého, kto sa anganžuje okolo prírody, ani tento príspevok nepíšem na znevažovanie práce dravčiarov, ale sú hranice, ktoré sa nesmú prekročiť. Svoj záujem povýšiť nad záujem iného.. A to sa RPS podarilo. Alebo aspoň pánovi Chavkovi.
<br/> A chápem ako výraz arogancie rozposielanie Vášho listu na SPZ, ministerstvo, ba dokonca do Modry na ŠOP. Čo oni len majú spoločné s PaR? Alebo ste čítal Hlavné smery rozvoja SPZ prijaté na poslednom sneme? Ak áno, a z toho usúdil, že PaR je v rukách SPZ, tak Vás ubezpečujem, že je to blud. Začínam byť dotknutý, že ste taký milý list neposlal aj mne, lebo PaR čítam. A vadí mi, keď sa sem-tam napíšu nezmysly, sem tam aj na to zareagujem, ale zvoliť takúto formu....
<br/>
<br/>pre úplnosť dodávam, že s redakciou PaR a jej zamestnancani nemám žiadny vzťah.