Dobrý den,
<br/>chystám se koupit nový pozorovací dalekohled a rozhoduji se mezi zeiss victory 7x42T FL a swarovski SLC 7x42 B.
<br/>Který mi doporučujete?
Tak nakonec zvítězil Zeiss Victory, ale po různých debatách, názorech a zkušenostech uživatelů jsem zvolil 10x56. Navíc mi nabídl prodejce skvělou cenu, tak už jsem neváhal. Každým dnem by ho měli přívést.
Ak to je na posed, tak skvelá voľba. Ja mám Meoptu 8x56 s ktorou som spokojný ale ak sa moja posliedky blíži k 10 km, trošku cítim krk. Tá 7x42 by bola na posliedku iste lepšia. Dôležité je čo preferuješ, či posed alebo posliedku.
Mám rád oba způsoby lovu, jak čekanou tak i šoulačku, je to tak 1:1. Ale rozhodl jsem se pro 10x56, přijde mi univerzálnější než 7x42. Ikdyž váží 1250g, myslím že se bude dobře nosit i při šoulání. Navíc má větší světlost, což využiju na noční čekané.
Zeiss už je několik dnů doma, nedalo mi to a musel jsem vyrazit o víkendu do honitby ho vyzkoušet. Při pozorování za šera i v noci při velmi slabém svitu měsíce absolutní paráda. Vše je krásně ostré a dobře čitelné. Všem přeji nahlédnout přes tuhle optiku, kterou už nebudete chtít dát z očí.
Po mojich skúsenostiach by som uprednostnil 7x42 pred 10x56 z viacerých dôvodov : má vyššiu geometrickú svetelnosť,väčšie zorné pole,markantne nižšiu váhu a hlavne stabilnejší obraz.Kto väčšinu času trávi na posede ten nech si kúpi 10x56.Podľa mňa je 7x42 najupotrebitelnejší rozmer.