Prosím o radu. Idem si kúpiť túto pušku (prečo?? lebo mi sadla do ruky a viac mi vyhovuje plast,prečo 308:lebo som mal 7x64 a skúsil som 308 a viac mi to sedelo...ja viem to je na velkú debatu..možete mi aj v tomto pomôcť..dík)..tak že :akú optiku a montáž (montáž asi originál Man...)..??..Mám dobré skúsenosti s meoptou..tak asi to ...viem že bude otázka-y ,že kedy,kde a na čo budem poľovať...skrátka niečo univerzálne... Dík
Inak musíš o opike uvažovať, ak to má byť tvoja jediná "univerzálna" guľovnica a úplne inak, ak máš možností viac. Meopta nie je zlá voľba - pomer cena/kvalita a na 308W absolútne postačuje.
Napr. ja som riešil podobný problém tiež Meoptou 1,5-6x42 a zatiaľ som výsostne spokojný. Cez 1.5 nemám na spoločných žiaden problém aj na rýchlu streľbu a 6 mi do tých 120 m (na viac ani zvyčajne ranu nedám) taktiež pohoda a celkom dobrá je i za šera. Ale koľko ľudí, toľko názorov a skúseností, nemusí so mnou každý súhlasiť 8-L. Hádať sa nebudem, viem svoje;) .
Mám Meostar R1 3-13x56 a mne skvele sedí. Mám Sauer 308W. Strieľam ním aj na spoločných. Syn má na Mannlicher 300WM Meostar 7x56 - absolut. spokojnosť. Všetko sa odvíja od financií.
Akela, netahas nas ty tak trochu za nos? Kedy si kupoval ten sauer a optiku? Nebolo to nahodou tento rok niekedy maj/jun? To u vas su spolocne polovacky aj v lete?
Zbraň Sauer som kupoval naozaj v lete, Meostarom som poloval na spoločných v zime a mal som ho na svojej ZKK 7x57. Ak som písal, že ním strieľam na spoločných, myslel som optiku na ktorú smerovala otázka. Neviem aký máš problém?
ja sa rozhodujem medzi 3-13x56 a 1,5-6x42...možno je to veľmi rozdielne ale asi tak..
<br/>možno by som išiel aj do 7x56 ale potom tak že samozrejme na spoločnej optika dole...ako sa striela s tou 3-13x56 na blízko (3)??...
Všetko je vec zvyku. Kým som nemal túto optiku strieľal som cez voľné mieridlá. Priznávam, veľmi mi to nešlo. Strelil som, ale úspešnosť nebola taká ako som si predstavoval. Špekuloval som nad kolimátorom, ale to sa mi veľmi nepozdávalo a práve začali produkovať ten meostar. Pozrel som ho vo Zvolene v Autokome a veľmi sa mi zapáčil. Vzal som ho a hneď na prvej spoločnej dva diviaky. Strieľam cez trojku, je to len vec zvyku, musíš byť aj trošku pohotový. Zatiaľ mi nič neušlo. Veľa chodím pešo posliedkou a vtedy ho tiež mám na trojke - pri streľbe z ruky. Na posede ho dávam na štvorku a postupne ako sa stmieva pridávam. Mne veľmi sedí. Mám na ňom kríž č. 4. Ak ho chceš vidieť na zbrani daj mail. Ešte niečo "56" som vzal kvoli nočným postriežkam - svetelnosť výborná.
<br/>Syn sa rozhodol inak - vzal 7x56. Aj kvoli kalibru - 300WM. A na spoločné v budúcnosti chce DOCTER kolimátor. Ale ešte sa veľa nachodí do honu ako mladý poľovník, tak má čas.
Kríž 4 aj mne pasuje. Na novú flintu tiež položím niečo s predným fokusom minimálne 50 a s krížom 4, takú posedovku, ale ešte musím počkať a došporovať.....8-L
Ja osobne by som si vybral určite 1,5-6 x 42 (na spoločných sa strieľa s 1,5-kou určite lepšie) mám to porovnané s 2,5-10 x 50 a myslím že aj 2,5.ka je niekedy veľa.
Práve preto šporujem a šporujem, aby som si mohol spraviť radosť a uspokojiť túžbu po ešte jednej takej posedovej flinte s primeranou optikou (...x 56, aby mi prípadný večerný mráčik neporobil v puškohľade mravčekov;)!
...caves....
<br/>ja mam na 7x64 meoptu 3000 3-12x56 a ozaj som s tym zatial spokojny....A ako aj Akela spomenul.....s tou 56 sa ozaj da pekne vidiet aj v noci.....nemusi byt ani spln ....ci uz si kupis variabil alebo s pevnym zvacsenim to je na tebe....ale rozhodne kup s 56 sosovkou kvoli svetelnosti )) mozno to je o par gramov tazsie....