Ako sa vyhnúť sklamaniu z neúspechu na poplatkovej poľovačke.

pred 12 rokmi 2 mesiacmi #61253 od mirojevo
Ako sa vyhnúť sklamaniu z neúspechu na poplatkovej poľovačke.
<br/>
<br/>V dnešnej dobe čoraz viac poľovníkov cestuje na poplatkové lovy , či už po Slovensku , do Čiech , Maďarska , alebo aj do vzdialenejšieho zahraničia. Niekedy sa stane , že hoci poľovníka pošleme do super revíru , kde dosahujeme veľmi vysokú úspešnosť lovu, nepodarí sa mu získať vytúženú trofej. Môže nastať aj situácia , že poľovník nemal ani šancu vystreliť na zver , toto je však objektívny stav , kde zvyčajne znižujeme cenu zájazdu.
<br/>Veľa krát sa však stane , že práve klient sa dopustí niekoľkých chýb a nie každý si dokáže pripustiť zlyhanie a potom je z neúspechu obviňovaný sprievodca , revír , poľovnícka agentúra, atď.
<br/>Pokúsim sa však pomenovať pár faktov , ktoré sa zvyčajne podpíšu pod neúspech poľovníka.
<br/>
<br/>1. Ak sa vydá na lov skupina poľovníkov ( napríklad na jelene či srnce) , výrazne sa znižuje šanca na úspech všetkých , keď si všetci poľovníci objednajú ulovenie rovnakej váhovej kategórie trofeje. Naopak je oveľa lepšie keď si poľovníci vyberú širšie rozsahy váhových kategórií.
<br/>Príklad č.1 : Traja klienti si objednali ulovenie jeleňa v Maďarsku každý medzi 5 až 6 kg . Videli spolu asi 50 až 60 jeleňov , z toho niektoré boli chovné , niektoré menšie , niektoré väčšie. Jeden klient strieľal na vhodného jeleňa, ale netrafil. Druhý jeleňa poranil . Tretí sa nedostal k výstrelu , hoci pozoroval so svojim sprievodcom veľa jeleňov. Po dvoch dňoch by ulovili aj väčšieho, čo im však nebolo umožnené , lebo v písomnej zmluve mali objednané jeleňa ako som písal vyššie medzi 5- 6 kg. V závere boli klienti nespokojní a sklamaní.
<br/>Čo odporúčať , resp. akých chýb sa dopustili títo klienti:
<br/>-mohli si objednať už v objednávke jelene napríklad od 4 do 6 kg , tretí solventnejší napr. od 5 do 8 kg
<br/>-nemali dobre nastrelené zbrane , resp. nezvládli presný výstrel v kritickom okamihu
<br/>
<br/>Príklad č . 2: Klienti si objednajú poľovačku v zahraničí. Po príchode do tábora si privezú obrovské množstvo tvrdého alkoholu. S požívaním začnú samozrejme hneď prvý deň , a tak prvé 2 - 3 dni sú neschopní lovu. Tieto dni samozrejme potom chýbajú a nepodarí sa uloviť každému.
<br/>Akej chyby sa dopustia takíto lovci , samozrejme netreba ani písať...
<br/>
<br/>Príklad č 3 : Klienti prichádzajú na poľovačku do Ruska , v jarnom alebo jesennom období , kedy je dosť snehu . Poľovačka si vyžaduje kondíciu nie len fyzickú , ale hlavne psychickú.
<br/>Pobyt v tábore v lese mimo civilizácie , alebo v poľovníckej chate. Poľovník po dvoch dňoch bez úspechu klesá na duchu , kazí atmosféru aj ostatným , hoci priebeh lovu je relatívne v poriadku a niektorí zo skupiny už dosiahli získanie trofeje. Neustále nadáva na všetko , na les , na zimu , na stravu , na ubytovanie .. atď. Takýto poľovník dokáže znechutiť pobyt celej skupine , a hoci aj on nakoniec uloví , horký pocit v duši ostane.
<br/>Čo odporúčať : Samozrejme danému konfliktnému poľovníkovi nevymeníme charakter.. , ale ostatným môžem poradiť - takéhoto človeka ihneď na začiatku umravniť a priamo mu povedať , že nech nekazí ostatným pobyt svojimi komentármi.
<br/>
<br/>
<br/>Pokúsil som sa naznačiť pár problémov a ich možných riešení.
<br/>
<br/>Miro Jevočin
<br/>AB-Centrum

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.063 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 203 návštevníkov a žiadni členovia on-line