Zaujíma ma Váš názor

pred 10 rokmi 1 mesiacom #63856 od Chodec
Zaujíma ma Váš názor bolo vytvorené Chodec
TOTO je domáci poriadok nášho združenia a chcem vedieť Váš názor na tento poriadok. Za názory ďakujem.
<br/>
<br/>DOMÁCI PORIADOK
<br/>
<br/>Poľovníckeho združenia XY
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>I.Všeobecná časť
<br/>
<br/>1/ Slovenský poľovnícky zväz (SPZ) v zmysle Zákona 274/2009 je členom Slovenskej
<br/> poľovníckej komory (SPK). Stanovy SPZ, SPK a domáci poriadok sú záväzné
<br/> pre všetkých členov XY.
<br/>2/ Zmena domáceho poriadku môže byť vykonaná len na základe rozhodnutia
<br/>členskej schôdze
<br/>3/ Členovia PZ majú rovnaké práva a povinnosti.
<br/>4/ Členovia PZ sú povinní plniť úlohy prijaté výborom a členskou schôdzou (starostlivosť
<br/>o poľovnícke zariadenia, zabezpečenie krmiva, brigády atď.).
<br/>5/ Prijatie nového člena do radov PZ XY na návrh výboru schvaľuje členská
<br/>schôdza. Nový člen je povinný zaplatiť jednorazové členské vo výške 3 000.-Euro a členský podiel vo výške 40.- Euro do 30 dní od prijatia. Každý člen je povinný zaplatiť stanovený členský príspevok za bežný rok, ktorého výška bude stanovená výročnou členskou schôdzou do konca marca príslušného roka
<br/>6/ Poľovný hospodár má právo zvolávať brigády ak to situácia v revíri vyžaduje. Každý člen je povinný zúčastniť sa organizovaných brigád a ďalších akcií organizovaných PZ. Každý účastník brigády vykonáva prácu pridelenú mu organizátorom s ohľadom na jeho schopnosti, vek a zdravotný stav.
<br/>7/ Člen, ktorý sa nezúčastnil brigády alebo akcie vyhlásenej poľovným hospodárom alebo výborom PZ, uhradí do pokladne PZ 20.- € do konca augusta príslušného roka (náhrada neúčasti je možná len najbližším rodinným príslušníkom).
<br/>8/ Čestné členstvo v PZ XY môže získať člen, ktorý dovŕšil vek 70 rokov alebo je vážne chorý a bol v predchádzajúcom období minimálne 5 rokov riadnym členom PZ, a ktorý o to požiada členskú schôdzu. Čestný člen je zbavený platenia členských príspevkov, prác, brigád v revíri a nezarátava sa do členskej základne.
<br/> Čestnému členovi môže byť vystavená dovolenka na poľovačku na škodnú zver, môže sa zúčastňovať členských schôdzi, spoločných poľovačiek na diviačiu zver, spoločných vychádzok do revíru. Čestným členom sa môže vystaviť povolenka na diviačiu zver v priebehu poľovníckeho roka, ak o tom rozhodne výbor PZ. Porušenie Stanov SPZ, Domáceho poriadku PZ je dôvodom na zrušenie čestného členstva po predchádzajúcom rozhodnutí výboru PZ. Uvedená skutočnosť sa predloží členskej schôdzi na vedomie. Čestnému členovi je zrušené členstvo aj na základe, že odmietol odmietol podpísať schválený Domáci poriadok.
<br/>
<br/>II. Výkon práva poľovníctva
<br/>
<br/>1/ Členská schôdza poveruje poľovného hospodára PZ vydávaním povoleniek na poľovačku s podpisom predsedu PZ, podľa schváleného plánu chovu a lovu.
<br/>2/ Povolenka na odstrel trofejovej srnčej a jelenej zveri sa vydáva členom PZ, ktorí si plnia povinnosti člena, v abecednom poriadku. Časový rozpis a spôsob prideľovania v týždňových intervaloch navrhuje výbor PZ a schvaľuje členská schôdza PZ.
<br/>
<br/>3/ Pozvať hosťa na odstrel diviačej zveri môže člen PZ pri ochrane poľnohospodárskych kultúr za predpokladu, že poľovný hospodár vydal hosťovi povolenku na poľovačku.
<br/>4/ V deň konania spoločných akcií organizovaných PZ je individuálna poľovačka
<br/> zakázaná.
<br/>5/ V záujme úspešnosti spoločných poľovačiek poľovný hospodár v knihe návštev
<br/> vyznačí lokality a čas kedy je zakázaná individuálna poľovačka.
<br/>6/ Strelcovi prináleží trofej a poľovné právo. Obdobne sa postupuje aj vtedy keď je zver
<br/> nájdená.
<br/>7/ Strelec po ulovení zveri na individuálnej poľovačke je povinný túto skutočnosť zapísať do povolenky, plombou označiť ulovenú zver a neodkladne oznámiť poľovnému hospodárovi alebo predsedovi PZ, ktorí rozhodnú o naložení s ulovenou zverou. Pri výstupe z poľovného revíru je povinnosťou strelca túto skutočnosť zaznamenať do knihy návštev PZ.
<br/>8/ Pred začatím spoločnej poľovačky môže člen PZ vedúcemu poľovačky dávať podnetné a odôvodnené návrhy na jej úspešný priebeh. Je však nedôstojné a nepoľovnícke kritizovať počas poľovačky alebo po jej ukončení organizátorov za jej neúspech.
<br/>9/ Každý člen PZ je povinný vyzdvihnúť si povolenku na odstrel zveri najneskôr deň pred
<br/> oficiálnym povolením lovu.
<br/>10/ Každý, aj neúspešný výstrel, alebo výstrel na terč, musí byť zaznamenaný v knihe
<br/> návštev (lokalita, čas, počet výstrelov, dôvod streľby).
<br/>11/ V prípade, že zver, na ktorú strelec vystrelí je len ranená, strelec je povinný, v spolupráci s poľovným hospodárom zorganizovať dohľadávku. Túto skutočnosť, ako aj výsledok dohľadávky, zapíše do knihy návštev.
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>III. Návšteva revíru
<br/>
<br/>1/ Každý člen alebo čestný člen PZ XY bezprostredne pri vstupe a výstupe z poľovného revíru vykoná úplný zápis do knihy návštev podľa pretlače - maximálne do jednej lokality ( úseku ) a to číslom úseku, ktorý chce navštíviť v súlade s mapou poľovného revíru.
<br/>2/ Povinnosťou člena alebo čestného člena PZ XY je hlavne pri VÝSTUPE ihneď nahlásiť poľovnému hospodárovi ostatné skutočnosti, ktoré v revíri zistil (napr. nález uhynutej zveri, zásahy cudzích osôb v revíri atď.) a následne zaznamenať prekonzultované skutočnosti do knihy návštev ako úplný zápis pri výstupe. Pri VSTUPE do revíru je člen alebo čestný člen PZ povinný skontrolovať predchádzajúce zápisy a pri zistení nedostatkov (ako neúplný zápis ostatných členov PZ, neodpísanie, nesprávny dátum a pod.) prekonzultovať to s dotknutým členom PZ, alebo zistenú predchádzajúcu chybnosť zápisu nahlásiť poľovníckemu hospodárovi, poprípade predsedovi PZ, čo vyslovene uvedie v zápise v samostatnej kolónke knihe návštev revíru. Po tejto povinnosti zrealizuje úplný zápis podľa pretlače do knihy návštev revíru, max. do jedného do jedného úseku označeného číslom podľa mapy revíru, ktorý chce navštíviť, s časovým horizontom max. na 2 dni, pričom deň zápisu je považovaný za nultý deň. Neplnenie si vyššie popísaných povinnosti zo strany členov alebo čestných členov PZ, bude riešené výborom PZ, ako neplnenie si povinností v spojitosti so stanovami SPZ pri samotnom výkone práva poľovníctva v poľovnom revíry XY
<br/>3/ Individuálna návšteva poľovného revíru motorovým vozidlom je povolená nasledovne:
<br/>Jahodná - zvážnica po drevosklad v Lieskovci
<br/>v Lieskovci - drevosklad, zatáčka na Nemcovej
<br/>Vrch studne - Harby
<br/>Zlatník - maringotka, drevosklad na zatáčke, Žľaby, Ždiarik, 100-ka, zrubová chata
<br/>Biely potok - drevosklad
<br/>nad Dancákom - drevosklady (dole a na Siveckých lúkach hore)
<br/>Tisovec - pri ceste
<br/>Výnimka je povolená len pri zvoze ulovenej zveri, vývoze krmiva a ďalších prácach v revíri.
<br/>4/ V čase, hlavne jelenej ruje, člen PZ má dať prednosť členovi, ktorí má v tom čase povolenku na lov jeleňa. Ak člen PZ sa chce zúčastniť jelenej ruje, môže tak urobiť len so súhlasom a spoločne s členom, ktorý má povolenku na lov jeleňa.
<br/>
<br/>IV. Delenie diviny
<br/>
<br/>1/ Ulovená zver je majetkom PZ.
<br/>2/ Výšku zmluvného odpredaja ulovenej zveri každoročne navrhuje výbor PZ a schvaľuje členská schôdza.
<br/>3/ Na plánovaných spoločných poľovačkách a vychádzkach do poľovného revíru sa s lovenou zverou naloží podľa pokynov poľovného hospodára alebo stanoveného vedúceho poľovačky a predsedu PZ. Inak platí zásada, že divina sa rozdeľuje medzi účastníkov spoločnej poľovačky, resp. spoločnej vychádzky.
<br/>4/ O naložení s ulovenou zverou pri individuálnej poľovačke rozhoduje poľovný hospodár po dohovore s predsedom PZ. Odkúpenie celej ulovenej zveri v koži členom PZ je zhodné s výkupnou cenou v rámci zmluvného odpredaja v danom kalendárnom roku (napr. f. Zverex). Evidenciu rozdelenej diviny medzi členov PZ vedie poľovný hospodár. Ulovená zver na individuálnej poľovačke sa delí medzi členov PZ nasledovne: prasa max. na 2 diely, lanštiak na 2 max. 4 diely. Dospelý diviak 6 dielov max.8, jelienča na 4 diely max. 6, jelenica na 8 dielov max. 10, jeleň 10 max. 12 dielov. Za takto rozdelenú divinu platí člen PZ 1.- € za kg . Strelec ulovenej zveri za divinu neplatí, vzhľadom na jeho povinnosť správneho ošetrenia a rozdelenia ulovenej zveri podľa pokynov poľovného hospodára a predsedu PZ .
<br/>5/ Každý rok sa v PZ stanovuje výška poplatku za odvoz diviny do výkupného zariadenia.
<br/>6/ Pri odstrele škodnej (líška, túlavý pes), jelenej a diviačej zveri, strelec postupuje podľa platných zdravotno-hygienických predpisov.
<br/> 7/ V priebehu roka každý člen PZ dostane z ulovenej diviny minimálne jednu porciu (5 až 10kg). Zodpovedný je poľovný hospodár a predseda PZ.
<br/>
<br/>V. Držanie poľovne upotrebiteľných psov
<br/>
<br/>1/ Výbor PZ je zodpovedný za zabezpečenie stanoveného počtu poľovne upotrebiteľných psov.
<br/>2/ Chovatelia poľovne upotrebiteľných psov (členovia PZ) za chov a výcvik dostanú finančnú odmenu podľa finančného ohodnotenia, ktoré tvorí prílohu č. 1 tohto Domáceho priadku. Prislúchajúca odmena podľa prílohy č. 1 sa členovi PZ vyplatí prostredníctvom finančného hospodára do konca príslušného kalendárneho roka, po predložení zúčtovacieho alebo zúčtovacích dokladov podpísaných predsedom a poľovníckym hospodárom PZ za nákup krmiva alebo veterinárneho ošetrenia.
<br/>3/ Výbor PZ môže, rozhodnúť v prípade odôvodnenej potreby na návrh kynologického referenta PZ o uzatvorení zmluvy pre služby PZ poľovne upotrebiteľného psa. Finančná odmena je vyplácaná v zmysle zmluvne dohodnutých podmienok. Kópia takejto zmluvy je súčasťou súpisu poľovne upotrebiteľných psov, ktorý vedie poľovnícky hospodár ako poľovnícku dokumentáciu.
<br/>4/ Každý majiteľ alebo chovateľ s ktorým bola uzatvorená zmluva za poľovnicko- kynologické služby sa osobne zúčastňuje so psom na požiadanie strelca na dohľadanie zveri.
<br/> 5/ Finančná odmena sa vyplatí v plnej výške podľa prílohy č. 1 tohto Domáceho poriadku, len ak sa člen PZ, chovateľ alebo majiteľ zúčastňuje na spoločných akciách (spoločná poľovačka, spoločná vychádzka a pod). Inak len alikvotná časť podľa účasti. Za neúčasť na spoločnej poľovačke na diviačiu zver v príslušnom poľovníckom roku, chovateľovi alebo majiteľovi PUP neprináleží finančná odmena v celej výške tak ako je uvedená v bode 1 prílohy č. 1 tohto Domáceho poriadku.
<br/>6/ Výcvik poľovne upotrebiteľných psov sa uskutočňuje na vyhradenej lokalite poľovného revíru, ktorú určí poľovný hospodár PZ.
<br/>7/ O pridelení poľovne upotrebiteľného psa, ktorého majiteľom je PZ rozhoduje výbor PZ
<br/> na základe návrhu kynologického referenta PZ.
<br/>
<br/>VI. Dodržiavanie disciplíny u členov PZ, kárne opatrenia, zánik členstva
<br/>
<br/>1/ Každý člen PZ je povinný dostaviť sa na miesto zrazu spoločnej poľovačky alebo plánovanej akcie najmenej 10 minút pred jej začiatkom. Člen, ktorý nie je prítomný do začiatku na vyššie uvedených akciách môže sa tejto zúčastniť až po ohlásení sa vedúcemu akcie alebo poľovnému hospodárovi.
<br/>2/ Strelec je povinný zver správne ošetriť a na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Košice - okolie (Kukučínova ulica) doručiť vzorky z ulovenej zveri. Vypracovanú trofej je povinný predložiť na chovateľskú prehliadku podľa pokynov poľovného hospodára PZ.
<br/>3/ Členovi PZ, ktorý porušil povinnosti vyplývajúce z členstva v SPZ a SPK, ako aj domáceho poriadku PZ a ak na nápravu vzhľadom na závažnosť porušenia nepostačuje pohovor, výbor PZ podľa miery zavinenia a ostatných okolností uloží tieto druhy kárnych opatrení:
<br/>a)pokarhanie pred výborom PZ
<br/>b)dočasné obmedzenie lovu zveri v revíri alebo zníženie podielu na hospodárení PZ na dobu 1-5 rokov
<br/>c)vylúčenie z PZ
<br/>Vylúčiť z PZ možno len člena, ktorý hrubo alebo opätovne do 5 rokov od predchádzajúceho kárneho opatrenia uloženého PZ porušil Stanovy SPZ, interné predpisy PZ, alebo predpisy upravujúce výkon práva poľovníctva a predpisy súvisiace s výkonom práva poľovníctva, alebo si dlhodobo neplní povinnosti voči PZ alebo konal v rozpore so záujmami PZ. Proti kárnemu opatreniu výboru PZ sa môže stíhaný odvolať do 15 dní od jeho doručenia na členskú schôdzu PZ. Proti rozhodnutiu členskej schôdze PZ, vynesenému v odvolacom konaní sa ďalšie odvolanie nepripúšťa.
<br/>Rozhodnutie súdov alebo orgánov štátnej správy o potrestaní páchateľa trestného činu alebo priestupku nevylučuje kárne stíhanie člena kárnymi orgánmi PZ. Kárne orgány PZ rozhodujú nezávisle od rozhodnutí štátnych orgánov a môžu uložiť kárne opatrenia aj v prípadoch, keď štátne orgány zastavili stíhanie v dôsledku vyhlásenia amnestie alebo nezistili v konaní stíhaného trestný čin alebo priestupok
<br/>d)Voči členovi PZ, ktorý sa opakovane bez náležitého ospravedlnenia nezúčastní na 3 akciách poriadaných PZ (členské schôdze, sčítanie zveri, vakcinácia atď.), výbor PZ uplatní niektoré z vyššie uvedených kárnych opatrení.
<br/>e)Členstvo v PZ zaniká:
<br/>-smrťou člena,
<br/>-vystúpením člena z PZ,
<br/>-zánikom členstva v SPZ,
<br/>-vylúčením z PZ,
<br/>-zánikom PZ,
<br/>-nezaplatením riadnych a účelových členských príspevkov alebo iných podlžností voči PZ v stanovenej lehote,
<br/>-právoplatným rozhodnutím o odňatí poľovného lístku.
<br/>VII. Záverečné ustanovenie
<br/>Tento domáci poriadok bol prijatý na Členskej schôdzi PZ XY dňa 17.08..2013 a od toho času je záväzný pre každého člena PZ.
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
<br/> predseda PZ

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.067 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 359 návštevníkov a žiadni členovia on-line