Ten článok z úvodnej strany budí dojem rozprávok starej matere, pre ktorú je španielskou dedinou nielen balistika, ale aj exaktné hodnotenie fyzikálnych javov všeobecne. Tento názor skorigujem, len ak niekto uvedie konkrétne hodnoverné údaje, metodiku testov (robených tak, že sa pri nich smrteľne zraní poľovník - metodik ešte nie je v base?), spôsob ich vyhodnocovania a pod.
<br/>
<br/>Ja síce nepatrím medzi vyznávačov TSX a už som tu aj písal, že prečo, zhruba zopakujem. Je to už vyše tri a pol roka, kedy som robil prvé testy tejto strely v kalibri 338-06. Z fotografií, ktoré som zverejnil pri prezentácii prehlavnenej zbrane, je zrejmé, ako prechádzajú hrubým ryhovaným plechom s ideálnou retenciou. Kto sa chce pozrieť, môže
public.fotki.com/slovakinfo/people/belson/prvy_test_33806/h246.html[/]tu
. Na srncovi to síce urobilo perfektnú prácu, zostal na mieste, ale bolo to zo vzdialenosti, z ktorej mohol ležať aj dobre miereným kameňom. Aj u jelienčaťa (niečo pod 100m) bol hladký priestrel, síce neodišlo ďaleko, ale začínal som mať podozrenie, že táto strela, to nebude to pravé orechové. Po úmornej dohľadávke jeleňa v ťažkom horskom teréne bez ľudskej kultivácie, kedy som pociťoval deficit v sortimente sprostých nadávok, som sa rozhodol prejsť "na inú bečku". Priemer výstrelneho otvoru bol len o málo väčší ako na vstrelnej strane a jedna kvapka farby na každých troch-štyroch metroch. Po dohľadaní trup plný farby. Možno polemizovať, či úsťová rýchlosť 790 m/s je pre strelu 0,338" a 210grs dostačujúca. Ani jednu som nenašiel, ale trúfam si povedať, že vo všetkých prípadoch sa otvorili. Žiadna krhla sa, žiaľ, nekonala.
<br/>
<br/>Nechcem tu polemizovať s lovcom_1. Robí s iným kalibrom, zrejme s inými rýchlosťami a nemá prečo fabulovať. Len chcem poukázať na to, že ako je terminálna balistika záludná a málo exaktná. To hovorím napriek tomu (alebo preto), že nejaký "balistik" typu KK, patentovaný ešte z boľševických čias, niekoho na stránkach PaR sprdával, že terminálna balistika exaktnou je. Nie je.
<br/>
<br/>Nechcem tým tiež povedať, že si už nikdy neskúsim niečo iné. Zostávam však zatiaľ pri AccuBondoch. Overil som si ich dobré vlastnosti aj na vysokej, aj na čiernej. A pred niekoľkými dňami aj na bielochvostom jelienkovi, ktorý po zásahu z diaľky 246 m odišiel nejakých 15-20m.
<br/>
<br/>Ale k téme. Čo sa týka vplyvu drobných prekážok na strelu, treba uvažovať s troma účinkami. Zmena smeru, strata stability a dezintegrácia. Je síce klasické tvrdenie, že odolné sú ťažké a pomalé strely, ale výsledky rôznych testov sú tak divergentné, že to vôbec nemožno pokladať za univerzálne pravidlo. Dráhu menia aj tučné, aj štíhle, aj ľahké aj ťažké, aj rýchle aj pomalé strely. Balistickí odborníci síce hovoria o tom, že ťažšia strela je na tom lepšie, ale rýchlosť je stále predmetom diskusií. Naopak, ukazuje sa, že strely s vyššími rýchlosťami sú na tom lepšie. A to by mohlo hovoriť pre monolity typu TSX. Rýchlosti sú vyššie, gyroskopická stabilita vynikajúca a dezintegrácia nulová (viď už spomínané moje fotky). Takže v tom s lovcom plne súhlasím.