V beznych vzdialenostiach,t.j. cca. 100-150 metrov (+ -)bude srncie s velkou pravdepodobnostou dost poskodene,vdaka vysokej dopadovej rychlosti strely.Ked chces lovit vo vzdialenostiach 250+ metrov,potom O.K.,takisto je fajn na kamziky....ale ked od toho cakas vysledky do 150 metrov (dopadovky cca. 939m/s -6,0g strela a 827 m/s -8,2g strela)budes asi neprijemne prekvapeny.
Zu zase to rozbijanie? A co taka 222. ci 223, ktore nikdy neboli urcene na lov raticovej zveri a ktore som napr.ja nikdy neuznaval ako vhodny kaliber mimo lovu lisky. Alebo 6,5x57, 8x57, ci 7x64, co su zase rokmi overene kalibre. Strelil som 6,5 srnca cez obe lopatky vo vrchnej casti, chytilo aj crbticu a ziadne hematomy. Mam k tomu aj foto. Strelil som jelenicu cez rebra, hematomy na celych rebrach na oboch stranach. Je tam tolko moznosti a kombinacii, ze to nemoze nikto posudit ani zo sto ran, a nie z nejakych rychlosti. A co typ strely,strelivo, uhol, miesto zasahu ....... Ma to podrbat nejakou pukalkou a tyzden hladat v kriakoch, tak to radsej nech vyreze ten kusok masa. Kaliber ako kazdy iny. Z tych novsich myslim, ze super. Ano, lovec ma pravdu. Neni to standartny kaliber na lov zveri v beznych podmienkch pre polovnikov, ktori strielaju 3é-4O ks a bol navrhnutý pre lov na velke vzdialenosti. Ale pre polovnika, ktory striela 10 kusov do roka to nerozhoduje. Ja by som si ho urcite kupil, ak by som mal moznost. Ak zodpoveda vykonom, tak coby nie. Ja som za.
Zase, ako prvu zbran by som to asi neodporucal. Najlepsie je zacat so standardom od 6,5 vysie. Podla mna. Aby fakt niekto nebol nemilo prekvapeny. Nie rozbijanim, skvor by som povedal ze naopak. Hlavne na blízko. Asi ho to presije ako celoplat. Hlavne ked nechyti komoru, alebo kost. Ale este raz, ja by som si ju urcite kupil.
Su drahe.Ked chces magnum kaliber kup si radsej 7rm. kupis flintu do 30tis.CZ.Browning okol 45.tis.V 7RM jemoznost pouzit tazsiu strelu.Ja mam zatial len pozitivne skusenosti.
V podstate možno s tebou súhlasiť, nevieme, v akom teréne bude poľovať. Ja by som do lesného revíru ani jeden z tebou spomínaných kalibrov nebral. Ale ja nie som ani žiaden diaľkový ostrostrelec!8-L