Stefan -dík aj ja som bol viac naklonený tej 7x57 -tak ju vezmem( Poľujem prvažne na jeleniu a sem tam diviak)--skúšal som aj 30-06 ale mňa moc neoslovil -strieľam vedšinou do 130m -párkrát aj okolo 150 a dalej nemusím -aj zver ma mat šancu .A ináč niekde som tu čítal príspevok asi od teba (oprav ma ak si to nepísal ) -ze si 7x57 strelil medveda (mohol by si o tom niečo viac napísať ? váha medveda- vzdialenosť streľby-typ strely -značenie a úniková vzdialenosť?
ano, strelil som medveda pred rokom-vid. v galerii, vaha okolo100-120kg, kupil strelu z 7x57-139grain Hornady Interlock, vzdialenost mozno 20m+/_, urobil 3 skoky a zosypal sa!:D:D
Stefan, dakujem ti za tvoje vycerpavajuce vypovede a som rad ze polovnici tvojho kalibru a skusenosti nie su skupi na slovo a radu aj pre mladsich kolegov a poradia... Doma mame dve gulovnice a to 7x64 a 300 win.mag., ktore pouziva otec.Tiez je vynikajuci polovnik, poluje uz 27 rokov a radil som sa s nim o vybere kalibra, ale chcel som pocut aj iny nazor...
<br/>Z tohto dovodu som rozmyslal nad .308 win. alebo 6,5x55 SE. Polujem(co sa tyka slovenskeho uzemia) vo vysokohorskom terene S hranicnym pasmom ukrajiny a polska a ako som uz povedal, prevazne ide o jeleniu a srnciu zver, na diviaka sa u nas da natrafit tak jeden dvakrat do roka a samozrejme skodna... Preto som rozmyslal o niecom mensom z coho je aj prijemnejsia strelba...Poznam polovnikov, ktori nedaju dopustit na .308-cku a z 6,5-ky sa smeju a zatracuju ju a ti druhi robia presny opak... Preto som aj navodil temu ohladne porovnania tychto dvoch kalibrov.
<br/>P.s.: Nad 7x57 som nerozmyslal, lebo ako som uz spominal, sedmicku uz doma mame...
....akonahle zacnes do rovnice miesat dospeleho jelena, alebo nahodneho diviake radsej by som drzal v ruke .308Win> Nemam nic oproti 6.5x55SE, svedi dali dohromady pekny kaliber, sam vlastnim 6,5x57 co osobne pouzivam za minimalny druh naboja s dostatocnym vykonom na vysoku-ale len dostatocny-ked trochu zazmetkujes alebo sa ti nieco do drahy mozes tu strelu troch obanovat!
Super.Vazne ti dakujem!! Som viac-menej rozhodnuty pre .308win a chcel by som sa este poradit ohladom vyberu zbrane.Momentalne poskulujem po rakuskej znacke Rossler, maju krasny dizajn, hlaven je v titanovom prevedeni.Kamarat ju vlastni, ale este s nou nema vela skusenosti.On ju ma v kalibri 7x64.Co hovoris na tu znacku?
...tak isto tazka otazka na vyber zbrane ako aj bola na vyber streliva! Mal by to bol len a len tvoj vyber a nikoho ineho! Vyber si co sa ti paci, co ti sedi a samorejme na co mas prachy! Takze ked kupis zbran podla svojho nemusis nadavat na obchodnika alebo kamaratov ktory ti radili! :DRossler je sikovna zbran, mal som to v ruke, ale mal som v ruke aj staru CZ celoplazbu a ta sa mi paci este viacej je to v kuse poziadvke na zbran a niekedy aj sentimentlne riesenie!