TUTO TEMU OTVORIL CEZ MOJ NIK ZNAMY A HNED,KED MY TO POVEDAL,TAK NA TO REAGUJEM.VELMI ,VELMI SA OSPRAVEDLNUJEM.je to v podstate aj moja chyba.kupil si toto strelivo a zbrklo konal,aby pocul rady,Vas skusenych polovnikov.este raz prepacte
takze nakoniec tema na mieste.precital som temu sako ale v tej teme sa rozobera gulovnica sako.tak vas poprosim o prakticke prispevky na danu temu.vopred dakujem:)
Do 308WIN som používal 13 grm Hammerhead na spoločných poľovačkách. Je to slušné kladivo. 90% v ohni. Je to taká "malá" 8x57. Strela sa veľmi pekne deformuje. kamoš mal 270WIN a vyskúšal veľa druhov streliva - ostal pri Sako Hammerhead 10,1gr. Tvrdil, že nič lepšie v 270 nestrieľal. Ja som bol v tej 308WIN max. spokojný. Nič som nedohľadával. Aj veľký kus bez problémov. Strelivo som kupoval v Brekek Zvolen.
Ja jsem spokojen mám 7x64 je tam dobrý soustřl 50-75-100 takřka do záslepky
<br/> ranivost na černou velice dobrá střelil jsem sele30 kg hodně nízko na mněko a zůstalo do 40m jsem spokojen koupil jsem novou krabičku jiná šarže a nástřel seděl jak u předchzí šarže teď jsem si je koupil i do 222 R 3,56g tak jsem zvědav
Ja som strielal 14,3g Hammer head v kalibri 300WinMag, po dobrej rane odbehlo max. 50m, to isté Norma Oryx a Vulkan, ale dosťa ma hnevalo že do 80m mi to neprestrelilo ani diviaka a jeleňa tiež nie. Slabo mi to farbilo, tak som s tým radšej prestal a ak by som to nedohladal, to by ma mrzelo. Zatiaľ sa mi osvedčili najviac gule od Remingtonu Core-lokt. Asi boli velmi makké tie Sako na tú rýchlost.
Čaute, ja som minule vyskúšal 14,3 hammerhead v 300WM asi 70kg lanštiak v behu na asi 80m, zásah trochu vyššie na lopatku, zostal v ohni, prestrelilo ho ale nie nejak presvedčivo, táto strela je asi dosť mäkká ako píše lacco. Myslím, že na spoločnú a na posed do tých 150m je to dobré kladivo.
Myslím, že do 30-06 je táto strela dosť ťažká, do 300wm ešte má celkom slušnú rýchlosť ale myslím, že ti to nebude vôbec prestreľovať zver lebo je to mäkká a dosť pomalá strela v tvojom kalibri, ale na spoločnú to kľudne môžes skúsiť, na posed to má už dosť zlú balistiku, ale ak strieľaš do 150m tak vyskúšaj a uvidíš. Ja si ho beriem na posedy kde sa dá vystreliť max. do 100m a na spoločné.
Mam opacne skusenosti s podobnou strelou - Hornady RN 14,3g. Skusal som viacero laboracii v rozmedzi 750-810 m/s a vysledky boli velmi uspokojujuce.Priestrel vzdy,slusne farbenie a aj na spolocnych mi nic neodchadzalo dalej ako niekolko metrov od zasahu /urcite neslo nic dalej ako 20m/. Predpokladam,ze Hammerhead a Hornady RN sa az tak velmi nebudu lisit hrubkou a tvrdostou plasta strely.
<br/>Jedinou,pre mna pomerne nepodstatnou chybickou krasy bol pri silnejsej laboracii citelnejsi spatny raz,sposobeny tym,ze tato strela sa zarezava do drazok takmer celou dlzkou tela.
Ja som strieľal Sako Hammerhead 13gr v 308WIN na spoločných. Zver dobre zostávala, resp. odbiehala len málo ale tiež som zver s touto strelou neprestreľoval. Používal som ju výlučne na spoločné poľovačky. O dosť väčší spätný ráz oproti 11,7gr strelám.
Igor, ten citeľnejší spätný ráz nebude dåžkou, akou sa strela zarezáva do drážok, ale tou silnejšou laboráciou. Viem si predstaviť, že dåžka, o ktorej hovoríš, môže ovplyvniť časový priebeh horenia v hlavni, ale pri výslednej kvantifikácii žiadnej z príslušných veličín (impulz, energia spätného rázu, či rýchlosť záklzu) nehraje žiadnu úlohu. Z hľadiska spätného rázu sa všetko podstatné deje až pri "odštopľovaní" hlavne...Alebo sa mýlim?
Hm,predpokladam,ze mas po kvantifikovatelnej stranke pravdu.
<br/>Subjektivne som to vnimal ako uz pomerne silny spatny raz,v celom rozpati spomenutych rychlosti.Podobne "neprijemny" vystrel som pocitoval pri pouziti striel Speer SP 13,0g co je klasicky valec s neprilis dlhou spickou a rovnym dlhym telom.Naopak Sierra SBT 13,0g v tom istom intervale rychlosti (bolo to vsetko postavene na rychlosti okolo 750m/s)vykazovala podla mojho subjektvineho vnimania ovela mensi spatny raz a prijemnejsi priebeh vystrelu.Alebo napr. pri pouziti Hornady BTSP 12,3g s maximalnou nalozou N 560 (slavny manual Vihtavuori r.2004) dosahovala v mojom laufe cca. 885m/s (co je nieco vyse 4800J,na 30-06 riadna supa,vykon v oblasti 300WM) a pritom spatny raz sa aj pri najlepsej voli dal oznacit len ako priemerny.
<br/>Preto mi to tak nejak utkvel suvis medzi tvarom tela strely a spatnym razom.
<br/>Ak sa mylim,alebo to zle interpretujem,prosim oprav ma.
Nie nie.... nebudem ťa v ničom opravovať. Reagoval som len nato, že ako píšeš, ...bol pri silnejsej laboracii [/b]citelnejsi[/b] spatny raz.... Určite by som citelnejší spätný ráz dával do súvisu so silnejšou laboráciou v prvom rade a o zmene "internobalistických" pomerov v dôsledku dlhšej styčnej plochy strely by som špekuloval až v druhom slede.
Zdravím, ja toto 13g strelivo používam v 8x57 JRS. Fakt je že zver odbieha max 50 m, ale nepáčia sa mi tie podliatiny, presnejšie vždy silno podliata lopatka na strane vstrelu a paseka vo vnútri. Som len začiatočník, preto sa pýtam či je to normálne.