Zbraň v tomto kalibri som si postavil v roku 2005, dá sa vidieť public.fotki.com/slovakinfo/people/belson/ [/] tu . Heslo je 33806.
<br/>
<br/>Nejak som sa extra v histórii tohto kalibru nešprtal, ale vznikol v USA ako tzv. wildcat, t.j. amatérsky kaliber, teda v žiadnom prípade nebol vyvíjaný nejakou zbrojovkou a následne normalizačne podchytený v príslušnej inštitúcii (v amerike sa dosť veľa ľudí zabáva vymýšľaním a vývojom vlastných kalibrov a niektoré sú tak rozšírené, že nie je problém si kúpiť príslušný komorový výstružník a prebíjacie matrice). Niekde som čítal, že 338-06 vznikol po uvedení kalibru 338 Win.Mag. na trh (r. 1958), kedy sa roztrhlo vrece v sortimente striel s priemerom 0,338“ a vo väčšom začali byť dostupné aj hlavne s týmto priemerom. Väčšina tzv. "wildcaterov" opustila dovtedy populárny .333 OKH (teda tiež wildcat odvodený od Springfielda ale s trocha menším priemerom), práve v prospech 338-06. O popularite tohto kalibru v USA svedčí aj to, že ho prevzali do svojho programu aj niektorí výrobcovia zbraní a streliva. Konkrétne, na výstave IWA v Norimberku mi pred pár rokmi prezident firmy A-Square, James Smith, s pýchou oznamoval, že dosiahol registráciu tohto kalibru v SAAMI (amícka obdoba C.I.P.) a zbraň v tomto kalibri začala vyrábať zbrojovka Weatherby (Lightweight Mark V - ale keď som tam narýchlo nedávno pozeral, už som tam ten kaliber nevidel
). Nábojnice v tomto kalibri pre americký trh vyrába aj švédska Norma.
<br/>Pôvodne som uvažoval o wildcate 338-300 WSM, ale po tom, čo od takého projektu "ušiel" Winchester a zostal len pri uvedení kalibru 325 WSM (osmička), som radšej volil osvedčený tento kaliber.
<br/>
<br/>K vlastnostiam:
<br/>Akože ináč, závisia od použitej strely, ktorých je, tak ako Tibi správne povedal, bohatý výber blížiaci sa tomu v populárnej tristoosmičke. K jeho zaradeniu medzi kalibre 8x64 a 9,3x62 ešte doplním, že amíci ho po svojom zaraďujú medzi 30-06 a 338 Win.Mag. a hovoria o ňom ako o ideálnej voľbe na severoamerickú veľkú lovnú zver akou je medveď, wapiťák, či los. Ale je to dobrá voľba aj na zver strednej veľkosti, napr. ten ich „belochvost“ (white-tailed deer) alebo ušatý „čiernochvost“ (mule deer).
<br/>Ale zostaňme doma:
<br/>Po krste srncom, ktorý je na zmienenej prezentácii, som ulovil jeleňa tým istým druhom strely (Barnes Triple Shock), ale odvtedy som ju prestal používať, lebo strela sa neotvorila a bola z toho veľmi úmorná dohľadávka. Asi dvoch-troch diviakov som potom ulovil s 250 grainovými Sierra GameKingami. Výsledky dobré, ale naposledy som laboroval Nosler AccuBond 225 grs a pri tých asi zostanem. Vlaňajší jeleň a tri diviaky sa zachovali k mojej spokojnosti a ľahli v okruhu od 0 do 20 m. Používam prach Accurate, typ teraz neprezradím (myslím že 4350) a ani navážky a úsťovky, lebo môj „brloh“ a príslušné záznamy sa nachádzajú nejakých 25km odtiaľ.
<br/>A napokon: ak sa rozhodnem definitívne zostať pri strele AccuBond, budem ešte asi optimalizovať prechodový kužeľ, lebo ak nechcem mať veľký „free bore“, musím ísť so strelou veľmi von a zdá sa mi potom málo zasadená do krčku nábojnice. Ale to až bude viac času.....