Přátelé zajímaly by mne informace o náboji 338-06. Původ, charakteristika, rychlosti výkony, event.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32760 od kolesart
roztiahnutá 3006 na 8,5mm A square...podla mna VINIKAJUCA alternativa medzi 8x64 - 9,3x62 a super aj pre slovensko...nepotrebujes ziaden magnum....priemer+vaha+optimalna rychlost. Niektore municky ho mali bezne aj vo vyrobnom programe....u amikov su strely v tomto priemere v takej ponuke ako napr. 7,62. Sam by som si ho rad zadovazil bez mihnutia oka.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32771 od lovec_1
Janko (Belson) tu uz o nom co to spomenul.Snad este nieco prida a nejak zhrnie doterajsie prakticke skusenosti.Inak je to dobra volba.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32785 od belson
Zbraň v tomto kalibri som si postavil v roku 2005, dá sa vidieť public.fotki.com/slovakinfo/people/belson/ [/] tu . Heslo je 33806.
<br/>
<br/>Nejak som sa extra v histórii tohto kalibru nešprtal, ale vznikol v USA ako tzv. wildcat, t.j. amatérsky kaliber, teda v žiadnom prípade nebol vyvíjaný nejakou zbrojovkou a následne normalizačne podchytený v príslušnej inštitúcii (v amerike sa dosť veľa ľudí zabáva vymýšľaním a vývojom vlastných kalibrov a niektoré sú tak rozšírené, že nie je problém si kúpiť príslušný komorový výstružník a prebíjacie matrice). Niekde som čítal, že 338-06 vznikol po uvedení kalibru 338 Win.Mag. na trh (r. 1958), kedy sa roztrhlo vrece v sortimente striel s priemerom 0,338“ a vo väčšom začali byť dostupné aj hlavne s týmto priemerom. Väčšina tzv. &quot;wildcaterov&quot; opustila dovtedy populárny .333 OKH (teda tiež wildcat odvodený od Springfielda ale s trocha menším priemerom), práve v prospech 338-06. O popularite tohto kalibru v USA svedčí aj to, že ho prevzali do svojho programu aj niektorí výrobcovia zbraní a streliva. Konkrétne, na výstave IWA v Norimberku mi pred pár rokmi prezident firmy A-Square, James Smith, s pýchou oznamoval, že dosiahol registráciu tohto kalibru v SAAMI (amícka obdoba C.I.P.) a zbraň v tomto kalibri začala vyrábať zbrojovka Weatherby (Lightweight Mark V - ale keď som tam narýchlo nedávno pozeral, už som tam ten kaliber nevidel :( ). Nábojnice v tomto kalibri pre americký trh vyrába aj švédska Norma.
<br/>Pôvodne som uvažoval o wildcate 338-300 WSM, ale po tom, čo od takého projektu &quot;ušiel&quot; Winchester a zostal len pri uvedení kalibru 325 WSM (osmička), som radšej volil osvedčený tento kaliber.
<br/>
<br/>K vlastnostiam:
<br/>Akože ináč, závisia od použitej strely, ktorých je, tak ako Tibi správne povedal, bohatý výber blížiaci sa tomu v populárnej tristoosmičke. K jeho zaradeniu medzi kalibre 8x64 a 9,3x62 ešte doplním, že amíci ho po svojom zaraďujú medzi 30-06 a 338 Win.Mag. a hovoria o ňom ako o ideálnej voľbe na severoamerickú veľkú lovnú zver akou je medveď, wapiťák, či los. Ale je to dobrá voľba aj na zver strednej veľkosti, napr. ten ich „belochvost“ (white-tailed deer) alebo ušatý „čiernochvost“ (mule deer).
<br/>Ale zostaňme doma:
<br/>Po krste srncom, ktorý je na zmienenej prezentácii, som ulovil jeleňa tým istým druhom strely (Barnes Triple Shock), ale odvtedy som ju prestal používať, lebo strela sa neotvorila a bola z toho veľmi úmorná dohľadávka. Asi dvoch-troch diviakov som potom ulovil s 250 grainovými Sierra GameKingami. Výsledky dobré, ale naposledy som laboroval Nosler AccuBond 225 grs a pri tých asi zostanem. Vlaňajší jeleň a tri diviaky sa zachovali k mojej spokojnosti a ľahli v okruhu od 0 do 20 m. Používam prach Accurate, typ teraz neprezradím (myslím že 4350) a ani navážky a úsťovky, lebo môj „brloh“ a príslušné záznamy sa nachádzajú nejakých 25km odtiaľ.
<br/>A napokon: ak sa rozhodnem definitívne zostať pri strele AccuBond, budem ešte asi optimalizovať prechodový kužeľ, lebo ak nechcem mať veľký „free bore“, musím ísť so strelou veľmi von a zdá sa mi potom málo zasadená do krčku nábojnice. Ale to až bude viac času.....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32786 od belson
Aha, takže tu je veľké guľové, takže len tak obyčajne tu:
<br/>public.fotki.com/slovakinfo/people/belson/

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32789 od belson

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32795 od vajlo
zdravim belson prosim ta, trochu od veci chcem sa len opytat aka moze byt minimalna dlzka hlavni na gulovnici? (myslim na slovensku) dakujem

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32807 od belson
Za dlhú zbraň zákon o strelných zbraniach a strelive pokladá takú, ktorej dåžka hlavne presahuje 300mm, alebo jej celková dåžka presahuje 600mm (a pri streľbe je spravidla ovládaná obidvoma rukami). Je to v §2 ods. c) 9.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32819 od Igor
Naozaj pekná pufka - mám otázky 2 :
<br/>1) čo sa týka povrchovej úpravy to je len zbrúsené čiernenie a je to ponechané vo farbe kovu alebo je to fosfátované ?
<br/>2) Tá úsťová brzda je tvoj &quot;homemade&quot; alebo je to niekoho výrobok ?
<br/>Veľmi pekná prestavba, naozaj sa mi páči.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32820 od vajlo
dakujem belson, a priklanam sa ku igorovi, ta gulovnica je skutocne nadherna zbran aj ked este nie je dokoncena, ale vevmi rad by som omrkol aj tu iz-ku, neslo by to??? este raz dakujem

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32825 od belson
Igor:
<br/>1. Zbraň na fotkách nemala vtedy ešte žiadnu povrchovú úpravu. Puzdro záveru má len odstránené pôvodné černenie a hlaveň je tak, ako som ju nasadil po sústružení, frézovaní a leštení (asi už trocha zájdená). Teraz ju síce už mám načiernenú, ale čaká ju experiment s Ilaflonom (špeciálny dvojzložkový zapekací nástrek). Rozhodnem sa až po vyhodnotení spomínanej analýzy prechodového kužeľa, lebo v tom prípade by mohlo prísť aj k novému prehlavneniu a Ilaflon je drahý špás na to, aby taká hlaveň potom odpočívala demontovaná v trezore.
<br/>2. Úsťová brzda je môj &quot;homemade&quot; produkt, ale v podstate som kopčil nejakého amerikánca. Avšak sklamem, žiadne exaktné vyhodnocovanie sa nekonalo. Môžem povedať len toľko, že je to o niečo mäkšie.
<br/>
<br/>vajlo:
<br/>IŽ-ka, alebo ako ju volám ja &quot;Govižka&quot; je zbraň, ktorú pokladám za môj koncepčný omyl. Lákalo ma mať niečo v kalibri 45-70 Gov., ale po zlej skúsenosti na spoločnej, kedy som potreboval minimálne dvakrát druhú pohotovú ranu (a nebola!), som sa rozhodol, že tento kaliber áno, ale už len v dvojrúrovke. IŽ idem prestavať na ľahkú horskú karabínu v kalibri 7x65R. Ešte sa zapodievam optimalizáciou prechodového kužeľa, lebo pán Brenneke dal pred sto rokmi (alebo C.I.P.?) do vienka tomuto kalibru prechodový kužeľ s dåžkou 33mm a to dnes pri štíhlych strelách znamená veľkú vzdialenosť medzi dosadacou plochou strely a poliami vývrtu (amíci tomu hovoria &quot;free bore&quot;). Takže to bude pravdepodobne 7x65R s prechodovým kužeľom z kalibru 7mm-08 Rem. Výrobca komorových výstružníkov v týchto dňoch preberá odomňa takéto zadanie....
<br/>Prístupové heslo na prezentáciu Govižky je 4570.
<br/>
<br/>Samozrejme, že si to viem remeselne predstaviť aj lepšie, som len puškár - amatér. Ale obidvom ďakujem za uznanie. :) 8-L

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32826 od belson
Opäť som si neuvedomil, že úvodzovky s pravou zátvorkou vyrobia smieška, ktorý tam nebol myslený (ten prvý)... :[

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #32870 od vajlo
fuuuuuuuuuuj govizka je super ,hned by som ju kupil!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #33386 od hospodar23
Ahoj Belson. chcem ťa poprosiť či by si nenapísal niečo viac o kalibri 4570Gov, skúsenosti (teoretické ja praktické).

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 16 rokmi 1 mesiacom #33409 od belson
Žiaľ, nemôžem slúžiť žiadnymi praktickými skúsenosťami (myslím úlovky). V príspevku poniže som uviedol, aké som urobil rozhodnutie po sklamaní zo spoločnej. V posledných troch rokoch poľujem výhradne s 338-06, s ktorou som spokojný.
<br/>
<br/>Teoretické (nelovecké?): Vystrieľal som pri ladení munície kopu nábojov do papiera, odpravil som dva lacné puškohľady (kvôli tomuto účelu som ich vytiahol zo skrine). Zbraň v tomto kalibri má dosť silný spätný ráz a podľa dosiahnutého rozptylu s touto konkrétnou zbraňou by som na vzdialelenosť väčšiu ako 100-120m na zver nepotiahol. O využití tohto kalibru na afrických poľovačkách som prečítal niekoľko článkov v amerických časopisoch a môj záver zo všetkého je taký:
<br/>Vynikajúci kaliber na &quot;boj zblízka&quot;, do tých 100m, na všetko od srnca po afrického byvola (prispôsobiť laboráciu). V budúcnosti si skúsim postaviť v tomto kalibri dvojhlavňovku (z tých bežných českých mi to podľa typu uzamykania ukazuje na kozlicu ZH) určenú na spoločné poľovačky na čiernú zver.
<br/>Ešte poznámka: Jeden diskutér so mnou súkromne cez email rozoberal, že na pohyblivý terč, akým bol na inkriminovanej spoločnej poľovačke diviak, som mal predsadzovať oveľa viac než obvykle (vzhľadom k nižšej rýchlosti strely). Výpočtom som mu dokazoval, že pri bežných okolnostiach môže rozdiel v cieli byť tuším nejakých 20-25cm, takže pri teoretickej komorovej rane by to mal diviak chytiť aj tak. Ale keďže nie vždy sa strieľa &quot;na blatt&quot; a pri eventuálne pomalšom aj vývine rany v zbrani asi na tom niečo bude. Na zver v pohybe asi treba treba predsadzovať trocha ináč ako pri bežných kalibroch...

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 8 mesiacmi #37281 od attila00
poradte ktorá zbrojovka vyrába v kalibri zbrane 8x64

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 8 mesiacmi #37323 od slon

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 8 mesiacmi #37331 od lovecccc
ževraj aj Zástava M 70 na objednávku .

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.094 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 313 návštevníkov a žiadni členovia on-line