Tetanus u psa - příznaky,léčení,zkušenosti

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40219 od moron
Ahoj všem, náš 7,5 letý NKO Kim dostal Tetanus - příznaky stažená slecha, morda, vypoulené světla, celkový útlum pár dnů předtím a nižší a pomalý příjem potravy. Naštěstí naše veterinářka s tímto onemocněním u psů má zkušenosti podala mu hned silnou dávku protilátky, nasadila antibiotika a to i v masti do světel a sklidňující léky (a to před 4mi dny). Po prvním dnu stažení povolilo, ale pak se vrátilo do původního stavu. Kim je klidný, ale už vpadá víc v pohodě jak předtím, potravu přijímá stále na víckrát, je už delší dobu umístěn v teplé a tmavé místnosti - ve známém prostředí.Bohužel po celou dobu léčení není jisté jak to doapdne.Máte někdo zkušenosti s průběhem této nemoci u psa a můžete poradit co více pro jeho uzdravení můžu udělat? Nikdy mě nenapadlo že bych i na toto onemocnění měl psa očkovat, bohužel prý v naší oblasti (ca 25km2) od doby výskytu koní u jednoho chovatele je už 6tým nakaženým (zatím jen jeden pes uhynul). předem děkuji za odborné rady a sdělení vlastních zkušeností. Zdravím Rosťa Moučka

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40262 od vp
Ahoj.
<br/>Joj, tetanus je &quot;hnusna&quot; choroba. Vyskytuje sa v dvoch formach, takzvany generalizovany a lokalny tetanus. Pri tom prvom, je pes uplne &quot;stuhnuty&quot; vo vsetkych svaloch a nemoze chodit, niekedy ani dychat. Pri druhej forme, ktora je omnoho miernejsia forma, ma pes stuhnute iba urcite partie tela, vacsinou svaly na tvari. Ma tvoj psik problemy s chodzou? Zial, niekedy v priebehu choroby, z tej lokalnej sa moze vyvinut ta celkova forma, ale je to chvalabohu dost zriedkave.
<br/>Ako dlho ma ten tvoj psik, tie priznaky na tvari?
<br/>Pani doktorka spravila najlepsie co mohla. Co by som ti ja este poradil. Tetanus sa do tela dostane cez nejaku ranku, zlomeny zub...., je to bakteria (Closridium tetani), ktora produkuje ten toxin, ktory sposobuje stuhnutie svalov. Cize mierim na to. Aby si co najdokladnejsie poprezeral svojho psika a hladal aj malicke rany, ktore mozu vyzerat zapalene. Ak taku najdes, treba ist znovu za pani doktorkou, ta by mala ranu poriadne chirurgicky vycistit (peroxid vodika, je na to najlepsi). Treba to spravit lebo tie bakterie sa mozu udrzat v tej rane velmi dlho, aj napriek liecbe antibiotikami, a stale produkovat toxin. To iste plati o zlomenom zube, treba ist k veterinarovi.
<br/>Dalsiu vec co robis dobre, je nechavat psika v klude a v tmavom prostredi, len tak dalej. Co sa tyka krmenia..., niekedy sa moze pri a po tetane vyvinut tzv. megaoesophagus (rozsireny pazerak - jicen), takze teraz krm svojho psika castejsie, mensimi sustami a hlavne makym krmivom, ziadne suche granule atd.
<br/>Musis byt hlavne velmi trpezlivy, zial priznaky mozu trvat, u niektorych psoch, az 4 mesiace (ano, nepomylil som sa), aj ked po prvom mesiaci je to skor esteticky viac ako funkcny problem svalov.
<br/>A posledna vec co by som poradil. Zial nepracujem na SK ani v CZ, ale existuje liek, ktory znizuje to stuhnutie svalov. Behni za pani dokorkou a popytaj sa na BACLOFEN. Pravdepodobne sa to vola inak v nasich koncinach, ale najst to urcite najdes. BACLOFEN je ucinna latka.
<br/>A posledna vec, pokracuj v antibiotikach, a bud trpezlivy. Myslim, si ze co opisujes je len ta lokalna forma, a prognoza u tejto formy je vyborna.
<br/>Takze drzim palce a drzte sa aj so psikom. Dufam, ze som pomohol. Napis ako si dopadol.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40285 od moron
Ahoj vp,
<br/>děkuju za poměrně obsáhlou odbornou zprávu o tetanu.Kim má asi mírnější lokální formu, která se zatím projevila jen na svalech hlavy.Asi 3 týdny předtím kulhal na levou přední tlapku,ale to dělal už historicky po únavě z honů tak jsem tomu větší význam nepřikládal a nechla jsem ho odpočívat.Ranku jsme na něm nyní už nikde nenašli - naposled měl ca před měsícem vylízaný jeden malý otlak do krve - klidně to mohl chytit tam, ale teď se to nijak neprojevilo. ten přípravek na uvolnění zkusíme sehnat, zatím naštěstí nijak víc netuhne -jen ta hlava a před zahájením léčby byl trochu apatický a celkově stuhlý, ale neměl křeče ani jiné příznaky. Nová informace je pro mně s tím krmením - dostává už delší odbu dvakrtá denně tak jsme to zachovali a stejně si každou dávku vezme min nadvakrát.Krmím Britem a nyní doplňuji zátěžovou K9 - aby do sebe dostal s menší dávkou krmiva víc energie, která se mu ještě může hodit(při sledování váhy samozřejmě)Je na něm vidět, že mu složením tato strava svědčí a nerad bych u ji teď měnli, ale Ty píšeš že by měl dostávat stravu měkkou - stačí když mu granule zvhlčím vodou až změknou a nabobtnají - vím že mu to vadit nebude a přijímat je bude? Pomohl jsi určitě za každou radu děkuji - můžu se ještě zeptat kde jsi získal tyto znalosti?Zatím se nemoc projevuje pořád stejným výrazem hlavy, Kim se zatím chová taky pořád stejně.Jak to dopadne dám určitě vědět jak to probíhá.Díky ahoj Rosťa

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40292 od vp
No ahoj
<br/>NIe je za co.
<br/>To s tym krmenim, je dost logicke. Lebo jicen ide cez branicu do zaludka, a branica je sval. Takze pri tetane, tak ako svaly na hlave, moze byt aj branica stuhnuta. Ta potom priskrti jicen a potrava nemoze dostatocne prechadzat do zaludka. ALe to sa stava pri tej tazsej forme. Cize ked tvoj psik prijima potravu normalne, tak to nechaj tak ako to robis. MOzes kombinovat, raz namocene granule, a druhe krmenie normalne granule pokial nema problemy s prezuvanim.
<br/>To s tym prijmom zivin, je vyborny napad.
<br/>A jasne, ze sa mozes spytat. Ako si si vsimol som veterinar, takze vsetky informacie mam ztadial. A kedze pracujem iba s malymi zvieratami, tak uz som, zial, par tetanovych psikov videl.
<br/>NO ale myslim, ze Kimovi sa dari dobre.
<br/>Drzte sa

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40327 od moron
Ahoj vp,
<br/>Kimovi trochu povolilu pnutí svalů na hlavě, problémy s dýcháním se až na 2-3 krátké zadýchání během dne neprojevují - a to hlavně při žrádle. S přijímáním potravy zatím taky nemá problém - spíš už nechce být doma kde je teď mimo venčení neustále.
<br/>Ten Baclofen naše veterinářka nezná takže si to prý zjistí a třeba jí to pomůže i pro další případy. Předevčírem k ní přišel další pes s tetanem - tentokrát s křečemi na celém těle, malý dvanáctiletý kříženec - moc šance mu nedává:(.
<br/>My máme jet s Kimem na revakcinaci v úterý a při té příležitosti navakcinuje i našeho jezevčíka.
<br/>Budu podávat průběžně další zprávy.
<br/>Ahoj rosťa

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40717 od moron
Ahoj,
<br/>mám dobrou zprávu - Kim je v pořádku a léčba tetanu byla úspěšná. Před týdnem přestal dostávat antibiotika, svaly na hlavně mu už úplně povolily a třetí víčko se taky stáhlo.V pátek dostal první dávku revakcinace a za 3 týdny dostane další (malý jezevec ji dostal taky a do rána s náma nemluvil:D). Díky ještě jednou za cenné rady - ten přípravek si veterinářka našla a zjistila že požívá jiný hummání se stejnou účinnou látkou. Bohužel ten křížence do druhého dne zhasnul. Přeji všem ať se jim tato nemoc u jejich přátel a kamarádů vyhýbá a všem přeji krásný čas adventní a hodně zdaru a štěstí do roku 2009. Rosťa Moučka

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40753 od vp
Super, som rad ze je Kim v poriadku. Tak sa drzte.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 15 rokmi 4 mesiacmi #40758 od pedro
Pre istotu si skontroluj či si preočkovaný aj ty, alebo známi, keď sa vám to tak kopí.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 14 rokmi 11 mesiacmi #46611 od luciabb
Dobrý deň
<br/>chcela by som sa poradiť, máme 4-mesačné šteniatko NO, v stredu minulý týždeň ráno o 6.00 hod. sme ho našli ležať stuhnutého pred búdou. Diagnóza tetanus. Prvé dva dni sme prešli ťažkými stavmi hraničiacimi so smrťou, ale dnes je šiesty deň a náš miláčik bojuje. Máme ho v domácej liečbe stále je bez pohnutia okrem chvosta, včera mierne povolila šija a jedna labka, reaguje na meno gula očami, ale krče sa mu vracajú, pokiaľ je v absolútnom kľude nastáva veľmi mierne zlepšenie. Podávame glukozu, antibiotiká, mydokalm. Dnes sa pokúsime po kvapkách nachovať bujónom. Všade čítam že liečba trvá 1 týždeň a potom dalšie 3 až 4 týždne, ale nikde som sa nedočítala aký je priebeh choroby počas toho týždna a nasledujúcich. Akú má šancu na prežitie a normálny život. A akým sposobom by sme mu ešte mohli pomocť? Jeho voľa žiť je úžasná a mi to tiež nechceme vzdať.
<br/>Dakujem velmi pekne.
<br/>S pozdravom

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.049 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 714 návštevníkov a žiadni členovia on-line