Hlasitosť

pred 14 rokmi 5 mesiacmi #50418 od Lindchen
Hlasitosť bolo vytvorené Lindchen
Ahojte, chcela by som sa skusenejsich spytat, ci musi pes na FSMP a FD hlasit pri kuse, ked je predvedeny ako vodic? Inymi slovami, hodnoti sa pri discipline Spravanie pri zastrelenej zveri (pri FD) aj hlasitost? Alebo staci, ked si pes pri skuskach diviaka/srnu ocucha, zaujima sa, neboji sa a nenacina? Mame s kamaratom taky mensi "spor". Moj totiz hlasi len na teplej stope a pri zhasnutom kuse hlasi dost nespolahlivo, takze nema velmi zmysel predviest ho ako hlasica. Vdaka.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 14 rokmi 5 mesiacmi #50430 od medard
Odpoveď od medard na tému Hlasitosť
Lindchen: pletieš tu jednu skúšobnú disciplínu s druhou a možno aj treťou... Hlasitosť psa sa posudzuje vždy na stope zveri (čo je ukotvené aj v skúšobných poriadkoch, ktoré by si si mala ako správny kynológ zaobstarať, ak ich už nemáš) - to je jedna tvoja spomínaná disciplína, správanie sa pri ulovenej zveri je druhá, ktorá slúži predovšetkým na odhalenie psa načínača alebo psa bázlivého a napokon dohľadávka zveri po umelo založenej stope (tretia disciplína), ktorá slúži na overenie schopnosti psa postrieľanú zver úspešne dohľadať spôsobom vodiča, hlásiča, oznamovača alebo hlasitého oznamovača... Odpoveď na tvoje otázky: ak psa pri dohľadávke vedieš ako vopred nahláseného vodiča, hlásiť nemusí, ak ako hlásiča musí... Ako hlásiča ho veď iba vtedy, ak je stopercentný hlásič. Špekulovať s tým, že ho po neúspešnom hlásení môžeš odvolať a nasadiť ako vodiča so znížením známky je zbytočný risk... Pri správani sa pri zastrelenej zveri môže (dostane známku 4) ale nemusí (v tvojom prípade to bude asi 3, na I. cenu stačí 2, limitná je 1).
<br/>Skúšobné poriadky môžeš nájsť aj tu: www.terriers.sk/?page=clanky&page2=predpisy
<br/>Nech sa ti skúšky teda vydaria! ;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 14 rokmi 5 mesiacmi #50444 od Lindchen
Odpoveď od Lindchen na tému Hlasitosť
Vdaka medard. :)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59722 od nibowaka
Odpoveď od nibowaka na tému Hlasitosť
Dobrý deň, mám skusenosti s chovom bavorských aj hanoverských farbiarov , ale mám pocit, že čoraz menej sa u nich objavujú jedinci s prirodzenou schopnosťou hlásiť zhasnutú zver. Naopak videl som niekoľko hrubosrstých jazvečíkov , ktorí hlásili zhasnutú zver aj bez výcviku. Akú mate skúsenosť s inými plemenami používanymi pri dohľadávke /AJD,kopov,štajerák,špringer a pod./

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59723 od kefas
Odpoveď od kefas na tému Hlasitosť
Z mojich skromných skúseností s kopovom, začínam mať pocit, že spoliehanie sa na &quot;prirodzenú schopnosť hlásiť uhasnutú zver&quot; dnes je niečo, ako snažiť sa dostať bájneho jednorožca. Vidieť takého kopova v akcii je takmer nemožné, tak prečo to bolo do skúšobného poriadku DS zapracované? Buď to nebola v minulosti až taká výnimočnosť, alebo sa to bralo ako určitá vízia do budúcnosti. Nuž, ale márne hľadám nejakého hlásiča vo výsledkových listinách vo vrcholových podujatiach.... a práve tam by som to očakával, veď kto by vynakladal nemalé úsilie a navyše s neistým výsledkom.
<br/>Som asi jedným z mála, ktorý mal možnosť niečo také u svojho kopova zažiť. V 4-och rokoch mal dostatok skúseností, bol vynikajúco zapracovaný a orientovaný na div. zver. Ale musím priznať, že pri ďalších skúškach, by som ruku do ohňa za neho nedal. Je 100% durič a chcelo by to ďalšie podobné príležitosti na precvičenie a potvrdenie.
<br/>Som presvedčený, že veľký, ak nie rozhodujúci podiel pri psovi &quot;hlásičovi uhasnutej zveri&quot; má jeho pán. Od výberu (nie odberu!!!) šteňaťa, cez neustálu podporu hlasitosti (aj napriek vlastnej frustrovanosti, kedy ma budí a o pol noci musím odpratať každého ježka, krtka, myš, cvrčka, čmeliaka.... a ešte ho pochválim, aby mi to o hodinu urobil znova....a pri dnešnom dome na dome môžem od susedov čakať iba samé teplé slová), cez hlasitosť na povel a na koniec najdôležitejšia, zabudnutá a podceňovaná vec. Pes, ktorý šteká, nehryzie. Durič, farbiar nemá hrýzť, ale hlásiť

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59730 od pytliak
Odpoveď od pytliak na tému Hlasitosť
O tvojich skromnych skusenostiach nepochybujem. Co sa tyka kopovov, dnes vidiet dobreho kopova je ako hladat jednorozca. To ja ale tragedia tohto plemena ako takeho.
<br/>Treba si vsak uvedomit, ze skusobne poriadky pre DS nie su postavene a napisane pre kopovov. Dnes u nas funguje kopa inych plemien duricov a DS sa tiez zucastnuju desiatky inych plemien (jazveciky, teriery, ale aj sliedice), ktore v mnohych pripadoch pracu durica vykonavaju lepsie ako SK.
<br/>Ak hladas hlasica vo vysledkovych listinach skusok, nehladaj v discipline dohladavka, lebo to je o inom. To je o tom, ze maloktory vodic predvedie na skuskach alebo aj na sutaziach psa pri dohladavke ako hlasica, lebo ako vodic je jednoduchsie a hlavne bezpecnejsie. Vynimocne na sutazi, tam sa obcas objavi, ale pozeraj sutaze inych plemien, nie SK. Ak chces ale vediet, ci pes hlasi zhasnutu zver, pozri si v tabulkach disciplinu spravanie sa pri zhasnutej diviacej zveri. Ti psi, ktori hlasia zhasnutu, alebo su oznamovaci maju z tejto discipliny znamku 4. Ti, ktori maju znamku 3 a horsiu, zver nehlasia.
<br/>A ako vlastne chces pri vybere stenata zistit, ci bude v dvoch rokoch hlasit zhasnutu zver? A s hryzenim to tiez nema nic spolocne, to porekadlo je o niecom uplne inom.
<br/>
<br/>A k farbiarom, zial je fakt, ze hlasitost u nich sa tiez vytraca. Mozno je to vyberom jedincov do chovu, ci sposobom celkoveho riadenia chovu farbiarov na Slovensku.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59751 od Tomas
Odpoveď od Tomas na tému Hlasitosť
Čo sa týka farbiarov, myslím, že výber do chovu je dosť náročný. Neviem ako je to konkrétne s riadením chovu, no tu sa prikláňam k názoru, že výcvikom a trpezlivosťou by sa dal pes pripraviť aj ako hlásič. Pri farbiaroch na PF ako vodič zatiaľ k zveri prísť nevieme, je tam len oznamovač, hlásič alebo hlasitý oznamovač. A tiež si všímam ako málo je tých hlásičov. Zareagujem aj na otázku o iných plemenách. Mali sme anglického kokra, zlatého. Ten mal už doslova vrodenú schopnosť hlásiť zhasnutú zver. Nebolo ho to treba vôbec učiť, proste mu to išlo samo od seba.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59771 od kefas
Odpoveď od kefas na tému Hlasitosť
????? to myslíš skutočne vážne, alebo je to len pokus o žart????

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59777 od kefas
Odpoveď od kefas na tému Hlasitosť
To, že sa DS zúčastňujú brloháre a sliediče a že podľa tvojho názoru vykonávajú v mnohých prípadoch prácu duriča lepšie, ako SK je úplne v poriadku. Ale treba si uvedomiť, že ide o duričské skúšky a kopov je naším národným a stále napočetnejším plemenom duriča.
<br/>Musíš čítať pozornejšie, pretože ja som vo výsledkových listinách skúšok nič nehľadal. Ja som hľadal vo výsledkových listinách vrcholových podujatí a to je obrovsky rozdiel.
<br/>V skúšobnej disciplíne správanie sa pri zastrelenej zveri sa pozoruje správanie psa pri diviakovi, najmä či ho nenačína. V skúšobnom poriadku z Vestníka SPZ 5/1998 sa píše: známkou 4 sa hodnotí len pes, ktorý neprejaví náchylnosť k načínaniu. Dnes je to: známkou 4 sa hodnotí pes, ktorý diviaka obrecháva alebo sa snaží ako oznamovač priviesť k nemu vodiča. Logické nie? Pes, ktorý šteká, nehryzie...a teda ani nenačína. Máš pravdu, že to porekadlo je o niečom inom, ale vidíš, že vychádza zo skutočnosti.
<br/>Zo správy výcvikára KCHSK: v roku 2010 sa DS zúčastnilo 292 SK a v prvej cene skončilo139, čo je 48%. Na dosiahnutie l. ceny musí mať pes zo skúšobnej disciplíny hlasitosť na stope minimálne známku 3, čo znamená, že pes je na teplej stope hlasitý, ale častejšie sa odmlčuje. Takže skoro každý druhý kopov, ktorý minulý rok prešiel DS je hlasitý na teplej stope. Toto je excelentný papierový výsledok....uvádzam to len ako príklad, že známkovanie nie vždy odráža skutočnosť.
<br/>A ako sa dá zistiť, či bude šteňa hlásiť zhasnutú zver? Nijako. Ide ale o to, aby som si vybral šteňa s takými vlastnosťami, ktoré zvýšia šance na to, aby sa hlásičom v budúcnosti mohol stať. U teba je ale najväčší problém ten, že chceš mať zo šteňaťa kopova hlásiča zhasnutej zveri do dvoch rokov.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59788 od pytliak
Odpoveď od pytliak na tému Hlasitosť
Trochu si vedla. Skus si zohnat novsie vydania skusobneho poriadku, rok 1998 je uz dost daleko a kopa veci sa pomenila.
<br/>Za druhe, opat tocis o niecom inom, hlasitost na teplej stope nema nic spolocne s hlasicom zhasnutej zveri a uz vobec nie s hlasicom ako sposobom prace pri dohladavke. Ujasni si najskor pojmy a potom sa tu mozeme o niecom zmysluplne bavit

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59825 od nibowaka
Odpoveď od nibowaka na tému Hlasitosť
Myslím si, že trpezlivým výcvikom sa hlasenie dá nacvičiť , hlavne už od šteňaťa hlásením na potravu. Skôr ma zaujimali vrodené vlastnosti vaších psíkov. Mal som už totižto psíka, ktorý bez problémov hlásil deku, alebo ratice na konci stopovej dráhy. Alebo aj čerstvý zhod jeleňa. Bol to hrubosrstý jazvečík. Naopak u farbiarov som musel hlasitosť cvičiť na povel, a aj tak to nebolo 100 percentné. Preto ma zaujíma aku skúsenosť mate vy. Hlásením som nemyslel teplú stopu na duričských skúškach, ale hlásenie na konci stopovej dráhy pri dohľadávke.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59861 od cimbalik
Odpoveď od cimbalik na tému Hlasitosť
Už som dávno nepísal do fóra, ale teraz mi to nedá. Tu sa trošku prelínajú vlastnosti, alebo disciplíny, alebo prejavy psa, neviem ako by som to správne charakterizoval. Iné niečo je hlasitosť na stope, iné je hlásenie naučené na povel (predsa pri dohľadanom kuse v danej chvíli vodič nie je prítomný) a iné je hlásenie dohľadaného zhasnutého kusa. Problém je podľa mojich skúseností v tom, že väčšina vodičov posudzuje vlastnosť hlásiť zhasnutého kusa podľa dohľadávky na skúškach. Ale na skúškach je na konci stopy poväčšinou, povedal by som v 99% prípadov kus vybratý z mraziaku a veľmi často ešte ani nie celkom rozmrazený a toho vám ani ten najlepší vlohove založený pes hlásiť nebude (ospravedlňujem sa teraz tým, ktorých sa dotknem, ale väčšinou takéhoto kusa hlásia psy, ktoré sa ho boja)!!! Skúste toho istého psa nasadiť na normálnu dohľadávku trebárs aj desať, dvanásť hodinového postrelu už zhasnutého kusa a budete prekvapení, ako bude hlásiť. Samozrejme pes o vás nesmie vedieť. Ten kus je pre toho psa ešte stále teplý a bude ho vytrvalo hlásiť. Nechcel som sa takto veľmi rozpisovať, ale stručnejšie som to nevedel.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 12 rokmi 9 mesiacmi #59871 od nibowaka
Odpoveď od nibowaka na tému Hlasitosť
Súhlasím s Vami , že rozdiel je posudzovať hlasitosť na PF-kach alebo iných tipoch farbiarskej skúšok a iné je pri skutočnej dohľadávky. Mňa práve zaujímaju tie prirodzené vlohy, ktore sa majú prejaviť u psa pri dohľadom kusovi, kedy by ho mal psík hlásiť /netvrdím že musí , ale je to žiadúce/ Aj keď viem , že ste veľký kynologický nadšenec , nemôžem s Vami súhlasiť s tvredením (Skúste toho istého psa nasadiť na normálnu dohľadávku trebárs aj desať, dvanásť hodinového postrelu už zhasnutého kusa a budete prekvapení, ako bude hlásiť.) pretože moja skúsenosť je taká,že veľa psov aj keď kusa na prirodzenej dohľadávke nájde , pracuje ako oznamovač. Alebo čo je ešte horšie niekedy hlási a niekedy nie. A to si potom nemôžte byť istý či pes bol pri zveri alebo nie.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.074 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 232 návštevníkov a žiadni členovia on-line