Prosím ľudí ktorý tomu rozumejú, aké sú možnosti pri zmene kalibru zbrane napr.222Rem na 223 Rem, alebo 5,6x50R mag na 5,6x52 R. Stačí prestrúženie komory alebo to nieje možné?
Vseobecne:
<br/>1. Vyvrt povodneho a noveho (pozadovaneho) kalibru musia mat podla technickej normy ZHODNE rozmery.
<br/>2. Normalizovane rozmery novej nabojovej komory musia byt VACSIE ako u povodnej.
<br/>Ak su tie dve podmienky splnene, potom treba uz len patricny vystruznik a dobreho puskarskeho majstra.
<br/>
<br/>Pre konkretnu radu treba mat poruke prislusne normy a ja som momentalne dost daleko od svojho brloha. Len v tom druhom pripade si pamatam, ze kaliber 5,6x52R ma odlisne rozmery vyvrtu a strela ma o nejake stotiny incha vacsi priemer ako ostatne naboje s kalibrom 5,6.
<br/>
<br/>Netreba podcenovat ani naoko nepatrne rozdiely. Poznam pripad, kedy si nechal chlapik urobit Horneta z malokalibrovkovej hlavne a vysledkom bolo vyduvanie zapaliek (zvysene tlaky) a nestabilna strela. O bezpecnost tak ani v tomto pripade neslo (ta masa ocele s tym nemala problemy), ale vysledok prerabky bola nekvalitne strielajuca zbran. Ale v pripade ineho subehu tolerancii to zas mozno nemuselo byt take zle.