Chcel by som sa opýtať na možnosti zistenia dlžky nábojovej komory a použitia brokových nábojov dlžky 70, 67.5, a 65. Neviem ktoré mám kupovať, mám starší troják Sauer . 16/16+8x57JR,
<br/>Tak isto by ma zaujímalo či môžem používať jednotnú strelu Rottweil Exact, ktorá je označená ako 70 mm, pritom dlžka náboja je rovnaká ako SB Special Slug označené 67,5mm.
<br/>Ďakujem za objasnenie
Každý dobrý puškár by Ti dåžku nábojovej komory mal vedieť zmerať.
<br/>
<br/>Dåžka nábojnice sa označuje v stave PO OTVORENÍ, napr. brokové náboje S&B, Super Black Star boli uzavreté aj do hviezdice, aj plastovou krytkou, ak boli obe plné sedemdesiatky postavené vedľa seba, tak náboje s hviezdicovým zakrúžením /ukončením/ boli opticky kratšie ako tie s krytkou, ktorá bola upevnená len prehnutím nábojnicového okraja. A 65-kový náboj s plast. krytkou bol opticky rovnako vysoký ako 70-kový uzavretý do hviezdice - PRED VYSTRELENÍM!! Po vystrelení už bol polcentimetrový rozdiel evidentný.
Čiže ako usudzujem podľa tvojho príspevku jednotné strely nemajú zátku takže by mali byť použiteľné aj do zbraní s ev. kratšou nábojovou komorou. Ide mi hlavne o posúdenie a bezpečnosť jednotných striel do brokovnice ak by mali napríklad nábojovú komoru 65mm.
Zle usudzujes . Ak mas raz v brokovnici nab. komoru 65 mm nikdy tam nepchaj 67,5 a viac . Kratsi mozes , dlhsi nikdy , ledaze chces prist k urazu . Nabojnica sa meria vzdy v otvorenom stave a je jedno ako je uzavreta . Ak das dlhy naboj do kratkej komory pri vystrele sa bude otvarat uz do nabehoveho kuzela cim nebezpecne vzrastu tlaky .
army9 súhlas.
<br/>
<br/>jhunter, neviem ako si ma mohol pochopiť tak zle.. Ak Ti puškár dobre zmeria nábojovú komoru a povie že 65mm, tak máš veľmi málo možností zohnať vhodné náboje s jednotnou strelou.. Ak by sa jednalo o českú zbraň typu ZP so 65kovou komorou, tak s prižmúrenými očami by som tam náboj 67mm ešte riskol, ale sedemdesiatkový už veru nie. A do staršej, hodnotnejšej zbrane, alebo pre Teba vzácnej pamiatky ani tú 67apolku nie.. Pre istotu, aby nezostali oči pre plač. Alebo ruky bez prstov.
<br/>Čo sa týka môjho príspevku - bol iba o tom, že opticky rovnaké plné brokové /aj s jednotnou aj s hromadnou strelou/ náboje nemusia byť pri vystrelení v nábojovej komore rovnako dlhé /optika, resp. laický pohľad užívateľa je niekedy sviňa he he/..
<br/>A že sa máš riadiť tým čo výrobca zbrane a nábojov deklaruje na zbrani a na strelive.. Do kratších komôr nikdy nenabíjaj náboje ktoré sú označené ako dlhšie. Môžu tam byť isté tolerancie, ktoré Ti to pár krát umožnia a nič sa nemusí stať, ale na to sa úplne spoliehať nedá, dovtedy sa chodí s džbánom po vodu...
<br/>Hoci mne sa už stalo, že 250ks kartón dvanástok /buď GB, alebo RC to boli/ bol od výrobcu označený ako 12/70, aj jednotlivé krabice dtto, ale jednotlivé náboje už na sebe niesli potlač dåžky nábojnice 67... Vždy lepšie ako opačne..
Ja len este dodam , ze ak ma brokovnica nab. komoru 65 mm je moznost ju "potiahnut" na 67,5 . Samozrejme zalezi na konkretnej zbrani ci to jej konstrukcia zvladne . Dobry puskar by s tym problem mat nemal . 8-L