S 8x57 JS nespravíš žiadnu chybu. Chyba by bolo strelivo SaB. Strielal som to a 9,3 RWS DK je rádovo šetrnejšia ako český poloplášť. Mám Vitaru 2007 a zatial som nemal problem. Landcruiser nemusí byť nový , slušne jazdený sa dá aj okolo 20 000 €.
<br/>
<br/>S tými medziludskými vzťahmi je to pravda ( z veľkej časti ). poza chrbát sa rozprava kto kde strielal ....... a niektorý ludia si v združeniach budujú karieru a strašne intrigania.
<br/>
<br/>Byť kamarát s 30 ľudmi je náročné a so všetkými sa nedá súhlasiť, a niektorý nedokážu byť tolerantný a akceptovať iný názor.
<br/>
<br/>www.norma.cc/en/ - je tam aj balistický program
<br/>www.rws-munition.de
dobry vecer pania damy, chcem kupit 8X68s, nejakom dobrom prevedeni bud sauer202 alebo Blaser, chcem vediet nazor inych na tuto raz, polujem uz 22rokov a je cas zmenit kaliber aj zbran mam 308, spokojny som nad mieru ale chcem nieco pre radost a hlavne pre lavaka, dik za vas nazor
Každý kaliber je dobrý ak Ty budeš mať z neho radosť. Mám dvoch kamošov čo roky poľujú hlavne 8x68S, hoci majú aj iné kalibre, nie je v tom veľký výber munície, ale čo si budeme v tomto kal. to veľkú rolu nehrá a v tomto kal. robia strelivo hlavne kvalitní výrobcovia. Mám kamoša, čo má už tretiu 8x68S a iný kaliber nechce, má ju skrátka rád. Ak by si uvažoval nad magnum-om a väčším výberom streliva, možno by som zvážil, 7mmremmag a 300WM. Ale ak Ťa to ťahá k 8x68, tak do toho. Zbraň robí Sauer v 202ke komplet na ľaváka, to znamená aj záver aj pažba. Mannlicher len záver a pažba je na praváka - lomenie - čistá vtákovina, Blaser nepoznám, tak to nebudem hodnotiť, ale Blaseristi Ti iste niečo poradia. Hlavne zainvestuj do kvalitnej optiky.
dik optiku mam smid bender, som spokojny pozeral som sauer202 v tej cene kupim aj blasera len neviem ci je tam priplatok pre lavaka, ale aj 300 wm sa mi pozdava ale pri osmicke ide o priebojnost v hustejsich porastocha tak,
Porovnavat stabilitu striel .30" a 8mm pri strelbe cez prekazku je ......irelevantne. Ani 9,3mm alebo .375" nie su vsemocne v tomto smere. To by muselo zacinat stvorkou-patkou, aby si to menej vsimalo porast. Zase kazdy ma v tomto smere inu predstavu, rozhodne ale plati prva veta.
<br/>
<br/>Akurat naboje - 300vka ma x-nasobne sirsi vyber streliva, co je vzdy len plus. 8x68S je tiez fajn, ak sa zmieris s faktom, ze mas len par nabojov na vyber, ako tu uz bolo spomenute (alebo budes prebijat casom).
ok mas pravdu do 300wm jw viac streliva a tie zbrane su porovnatelne, preto som tu dal otazku na porovnanie, polujem uz 22rokov a pouzival som max 3_4 druhy streliva polujem pod stiavnicov tak ze tu je od srncej po jeleniu ale k 8 micke ma to laka viac, uvidime mam vo vyhlade k tomu kupit este nejaku tensiu raz na srnciu , ak ze uvidime co sa podary
Ja by som svoju 8x57 JS nedal za nič. A za 30 rokov som dačo vyskúšal. Rozhoduj podľa toho na čo a v akých podmienkach to chceš používať. Dnes už nie je potrebný univerzálny kaliber ako v časoch mojich začiatkov, keď človek bol rád ak dostal nákupné povolenie na jednu zbraň a nič viac. Záleží na tvojej povahe a tvojich zvykoch. Ak by si bol "dlhá karabína" čiže ďalekonosný, tak potrebuješ rýchlu guľu. Ak poľuješ viac na spoločných poľovačkách a si schopný trpezlivo vyčkať bližšiu zver a neľutuješ že niečo odíde bez výstrelu, tak radšej pomalšiu guľu, a to je osmička. Ale vidím, že si už vyrástol z veku skriveného ukazováka a preto to čo píšem platí skôr pre Bohdanka. Čiže platí: čím rýchlejšia je guľa, tým väčšiou prekážkou je steblo trávy.
Zdravím Vás
<br/>Chcem poradiť aký kaliber je najvhodnejší pre gulovú kozlicu do revíru kde je prevažne vysoká a diviačia.líšky sa už odsťahovali,,mám na výber:308W,30-06Spr.,9,3x74R príp. 8x57JRS.Ďakujem
Ďakujem ;)premýšlal som dlhšie o tejto variante ale neviem či bude dobrá kozlica od Č.zbrojovky,taliani mi nič nerozprávajú ale možno sa mýlim...:liar:
Ďakujem za rady,viem že opakovačka je najlacnejšia varianta,ale koľko výstrelov si dovolíte počas celého roku?!pri spoločnej sa už nestriela 70ks.(diviakov),jedine v oborách ale to by som musel mať inú finančnú správu:),na posede vystrelíte max.2x pokiaľ vám hneď neutečie....,opakovačka je u mňa ako samopal....100ľudí 100chutí,preto premýšľam či kozu alebo dvojak...Ďakujem za radu a pochop.