MUSTAFA 711- ty slováčisko !!! V obci Sielnica pri Zvolene je výrobca ale aj predajca dreva na pažby volá sa Štefan Vávra. Má drevo na pažbu napr. tzv. turecký orech aj za 20.000,- Sk bol som tam v priebehu minulého táždňa teda info. o cene je aktuálne.
drevo na pažby dováža aj DEAS Bratislava, nemajú stránku, nedávno som sa spojil s českou firmou Unistol, poslali mi fotky nejakých hotových luxus pažieb na zakázku, len ceny chýbali....
Potrebujem poradit . Mam moznost vykopat si koren orecha , zrezany bol asi pred mesiacom . Kedy je nato najvhodnejsi cas ? Ked ho vykopem a narezem teraz nespravi mi to galibu (krutenie , praskanie)? Ako potom to drevo spravne susit ? Vopred vdaka kazdemu kto vie poradit .
Koreň môžeš vykopať aj teraz, potom ho zmeraj a zahoď. Nebudeš môcť z neho vyrezať fošňu o hrúbke 9 cm šírke 30 cm a dlžke 70cm alebo 100cm a to ešte z jadra ale bez stržňa. Korenica nie je koreň.
Vdaka uz rozumiem . No aj tak myslim ze z toho nieco bude lebo ten pen je dost vysoky ( nechali ho ako "stol") . Preto ma zaujmal dalsi postup pri spracovani.
Z pňa sa to dá, ale tolko rokov to treby sušiť, kolko má hrúbku v cm. (v sušičke to ide rýchlejšie, ale počítaj so skrútrním, popraskaním a aj tak to treba aspoň rok dosušiť niekde na povale).