Rádioaktívne diviaky

pred 13 rokmi 8 mesiacmi #55874 od lovec_1
Rádioaktívne diviaky bolo vytvorené lovec_1
www.tasr.sk/24.axd?k=20100819TBB00185
<br/>
<br/>Berlín 19. augusta (TASR) - Aj takmer štvrťstoročie po jadrovej katastrofe v Černobyle sa v Nemecku vyskytujú tisíce rádioaktívnych diviakov a ich počet stále rastie.
<br/>
<br/>Problém je aktuálny najmä v južných nemeckých regiónoch, najviac zasiahnutých rádioaktívnym mrakom z Černobyľu. Ide o niektoré oblasti spolkových krajín Bavorsko a Bádensko-Württembersko.
<br/>
<br/>S postupom času už zamorenie nepredstavuje problém pre poľnohospodársku výrobu. V lesnej pôde sú však stále vysoké množstvá rádioaktívneho cézia Cs-137 s polčasom rozpadu približne 30 rokov.
<br/>
<br/>Cézium sa postupne dostáva hlbšie do pôdy a v súčasnosti sa nachádza práve vo vrstve, v ktorej rastú huby hľuzovky s podzemnými plodnicami, obľúbené pochúťky divých svíň.
<br/>
<br/>Vďaka zloženiu jedálnička a intenzívnemu prehrabávaniu pôdy patria diviaky medzi živočíchy najviac ovplyvnené dlhodobými dôsledkami černobyľskej havárie z roku 1986.
<br/>
<br/>V mäse diviakov ulovených v Nemecku sa preto často zistí radiácia, predstavujúca riziko pre potenciálnych konzumentov. Kontaminované diviaky sa musia podľa nariadenia úradov zlikvidovať.
<br/>
<br/>Nemecká vláda preto poskytuje lovcom štedré kompenzácie. Vlani ich vyplatila v rekordnej výške 425.000 eur. Pred desaťročím išlo len o 25.000 eur.
<br/>
<br/>&quot;Na príčine je rastúci počet diviakov, a tým aj rastúce množstvo ulovených jedincov a kontaminovaného mäsa,&quot; vysvetlil hovorca spolkového ministerstva životného prostredia Thomas Hagbeck.
<br/>
<br/>Diviačie populácie v Nemecku za posledné roky narástli štvor- až päťnásobne, k čomu prispievajú klimatické zmeny. Podobný trend je badateľný aj vo Francúzsku a v Poľsku.
<br/>
<br/>Vlani nemeckí poľovníci ulovili 2000-4000 diviakov, v mäse ktorých presiahla rádioaktivita povolený limit 600 becquerelov na kilogram. Pred desaťročím išlo iba o 125-250 kusov.
<br/>
<br/>Poľovníci aj úrady však zdôrazňujú, že žiadne problematické mäso sa v dôsledku prísnych testov nemôže dostať na nemecký trh.
<br/>
<br/>Za každého kontaminovaného diviaka dostanú lovci odškodné vo výške 100-200 eur. Táto suma nielenže pokryje spôsobenú ujmu, ale dokonca je niekedy lukratívnejšia ako komerčné ceny diviačieho mäsa.
<br/>
<br/>Informovala agentúra AP.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 13 rokmi 8 mesiacmi #55875 od geronimo1
Odpoveď od geronimo1 na tému Rádioaktívne diviaky
Nesmysl , pakarna a buzerace jestli se zver mnozi a preziva asi ta radiace nebude tak velika ,je sice pravda ,ze na nejake nemoci je zver odolnejsi a hlavne hmyz je daleko dolnejsi nez clovek ,ale vse tuhle pakarnu delaji priliz citlive moderni pristroje ....
<br/>
<br/>Ja kdyz jsem si pestoval mak a jedl jej nikdy bych dnes neprosel obycejnou drogovou zkouskou, nebot test by mi vzdy vyhazoval opium ,ale tenkrat jsme to nevedeli a test jasne neexistoval.
<br/>
<br/>Kdyz prejedu pristrojem co chyta radiaci ,tak se ani nehne . a jestli zviratum radiace nevadi ,tak to nebude ani mne vadit a za 25 let asi se vsechno zplavilo a doporucuji se podivat dnes na uzemi Cernobylu je to take na Youtube.....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 13 rokmi 8 mesiacmi #55880 od plantex
Odpoveď od plantex na tému Rádioaktívne diviaky
Presne ako si napísal, že zver je x násobne odolnejšia ako človek na isté choroby a pod. možno aj na radiáciu. Ludstvo ako celok sa za tých 25 rokov strašne zhýčkalo a sme nachýlny na všetko možné aj nemožné, ktomu velice prísne hygienické normy ktoré udáva EU a máš odpoveď prečo ta &quot;buzerácia&quot; existuje. Ak raz mäso podla noriem nieje vhodné na konzumáciu, tak sa nesmie dostať na trh. Čo ťa natom tak irituje? ak ho sám budeš jesť je to tvoja vec. (pozri sa nato takto, ako by sa ti páčilo keby neexistovala buzerácia napríklad v pekárňach? v rohlíkoch by boli vlasy, chleby by boli špinavé od trusu potkanov a pod. Skákal by si 4 metre do výšky od jedu. Ale veď ten potkan to prežil bez problému tak prečo by si nemohol aj ty? Len pekne papaj čo ťa nezabije ťa posliní)
<br/>Zažil som prípad kedy vyšlo nazmar mäso s velkého kanca len preto že mal zvýšené akési protilátky v tele. Dôsledok zranenej nohy. Kus sa dal testovať na KMO a kôly tomuto bol výsledok testov taký že mäso je nevhodné na spracovanie a je treba ho zákonným spôsobom zlikvidovať. Hádaj kde skončil a kolko to stálo vtedajšie PZ:x

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.104 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 230 návštevníkov a žiadni členovia on-line