Africký mor ošípaných

pred 6 rokmi 10 mesiacmi #64061 od danielpavlik
Africký mor ošípaných bolo vytvorené danielpavlik
V Českej republike v Zlínskom kraji čo je kúsok od hraníc SR sa objavilo k dnešnému dňu 5 potvrdených uhynutých kusov diviakov na africký mor ošípaných, na sociálnych sieťach säú správy už o nájdených spolu 17 kusov uhynutých diviakoch (výsledky s vyšetrení ešte nie sú k dispozícii).
<br/>Vzhľadom na naozaj nebezpečné a nákazlivé ochorenie, ktoré môže naozaj reálne ohroziť celú populáciu diviačej zvery je potrebné, aby kompetentné orgány v SR už teraz prijali opatrenia s cieľom operatívneho riešenia tejto situácie v prípade rozšírenia AMO aj do SR. Ide najmä v prvom rade o zabránenie rozšírenia tohto nákazlivého vírusového ochorenia. Týmto apelujem na kompetentné orgány štátnej správy a taktiež na SPK a SPZ aby začali pripravovať a podnikať adekvátne opatrenia.
<br/>Reálny stav je, že v tomto vegetačnom období kedy na poliach stojí zatiaľ všetko obilie, repka, kukurica a slnečnica. nikto nemôže predpokladať koľko uhynutých kusov môže ležať v tomto obilí. Nebezpečenstvo vidím, že pri žatevných prácach príde často ku kontaktu poľnohospodárskych strojov - najmä kombajnov a možnému následnému prenosu. Často vidím, že na žatevné práce do SR jazdia kolóny kombajnov z ČR. V tomto vidím, okrem prirodzenej migrácie diviakov, najväčšie nebezpečie rozšírenia AMO do SR.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 6 rokmi 10 mesiacmi #64062 od danielpavlik
Odpoveď od danielpavlik na tému Africký mor ošípaných
odkaz na aktuálne informácie šírenia nákazy na stránke štátnej veterinárnej správy v ČR
<br/>www.svscr.cz/africky-mor-prasat-aktualni-informace/
<br/>
<br/>Mám pocit, že situácia ich naozaj zaskočila a nemajú skúsenosti ani nevedia ako účinne zakročiť proti šíreniu nákazy. Zvolili postup &quot;uvidíme&quot; čo bude. Namiesto cieleného intenzívneho odlovu a likvidácie diviakov v širšom okolí výskytu AMO vydali zákaz lovu.
<br/>Na lokalizáciu a zastavenie tohto ochorenia je potrebné spojiť sily orgánov štátnej správy a poľovníkov. Je potrebné zobrať si príklad so zahraničia (Lotyšsko, Poľsko) akými nástrojmi a postupmi sa podarila táto nákaza zastaviť.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.055 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 467 návštevníkov a žiadni členovia on-line