Podla mna je to velmi krasna zver a nemala by sa vystrielat zo Slovenskeho raja a z Velkej Fatry len preto ze si ochranari zmysleli ze sa mozu krizit s kamzikmy tatranskymi a ze sa zivia chranenymi rastlinami ved predsa aj kamzik je chraneny ci nie
nejde len o krizenie ale s tym suvisiaci prenos chorob voci ktorym je nas kamzik odolny a myslim si ze by bolo skoda pomiesat cisty druh Kamzika vrchovskeho tatranskeho s alpskym.
ale ved rozdiel medzi alpskym a tatranskym je len vo velkosti lebky a to sa do rozlisit as ked je kamzik uloveny cize medzi nimi nieje skoro ziaden rozdiel
v odolnosti voci chorobam...prasivina a pod. Alpske kamziky trpia tymito chorobami.Nase ich zatial nepoznaju.Myslim ze aj bez chorob su na tom dost biedne.Mozno ze vystrielanie alpskych kamzikov nie je dobrym riesenim...je to predsa len obohatenie nasej fauny, mozno by bolo dobre izolovat populacie a drzat ich v malej pocetnosti ale tam zase hrozi degeneracia populacie....
Ty kokso...to sa neda ani komentovať...a este sa ho pýta,ze ina polovacka ako v Rakusku.Ja som tam zazil polovacku na kamzika.To bol zazitok. Strelit do kamzika co sa kôli snehu takmer ani nepohne..... smutné..
Zdravím, chcel by som sa opýtať na slovenský názov pre zviera "Oreamnos americanus". Po anglicky Mountain Goat, česi to volajú "Kamzík bělák" ale na slovenský ekvivalent som nikde nenarazil. (cs.wikipedia.org/wiki/Kamz%C3%ADk_b%C4%9Bl%C3%A1k). Ďakujem :)