Aj ja by som mal zopar otazok ohladom zalozenia diviacej obory.
<br/>V prvom rade: v lesiku mame pozemok ktory by nato vyhovoval ma rozmer cca 100x100m,je cely oploteny starym pletivom (netusim co tam kedysi bolo),ten pozemok patri obci od ktorej mame prislubeny suhlas na jeho vyuzivanie.
<br/>Kedze to chceme vsetko zrealizovat co najskor aby sme pripadne na jar mohli nastahovat prvych "najomnikov" mam zopar otazok.
<br/>Viem ze potrebujem ziskat povolenie od lesneho uradu,myslim ze stym nebude problem kedze unas sa diviacia zver vyskytuje prirodzene a jej pocty su tak akurat ani privela ani malo.
<br/>Potreboval by som vediet co este potrebujem vybavit aby sme tu oboru mohli zalozit,myslim ci su potrebne este ine povolenia,alebo ci je potrebne diviakov potom nechavat vysetrit pravidelene veterinarovy na rozne choroby a hlavne KMO. Ci je potrebne informovat lesny urad o pocte diviakov v obore o ich stave pripadne otom kde prirastok skoncil (kedze ich chceme pustat aj knam do reviru aj pripadne predavat) ci je potrebne aj ine povolenie ak tu oboru chceme zaroven vyuzivat na vycvik polovne upotrebitelnych psov a podobne... Mozno banalne otazky ale kedze som prislubil ze si to cele vezme pod patronat ja,chcem vediet toho co najviac skor ako sa dotoho pustim aby sa nestalo ze nieco zanedbam a potom bude problem
<br/>Este taka malickost:
<br/>Kedze mi osobne zalezi natom aby prve jedince v obore boli v najlepsej moznej kondicii a bez akychkolvek genetickych vad,je lepsie mlade diviaky odchytit vo volnej prirode,alebo bude lepsie zakupit z inej obory?(nieje v oborach problem s pravidelnym pribuzenskym parenim?) A v akom pomere by tam mali byt? Myslim napriklad 3 bachynky a jeden kancek? Ako stare by mali byt diviaky odktorych cakame ze nam nasu malu "zverofamu" rozbehnu? A este aby ich tam nebolo privela alebo zbytocne malo,kolko kusov by ste poradili aby sme tam chovali? Este raz podotykam pozemok je velky zhruba 100x100m je vnom mierne husty porast ktory samozrejme trocha upravime aby mali aj volny priestor aj hustejsiu cast ktoru by vyuzili ako prirodzeny ukrit pred vetrom.. A este je vhodne tam postavit krmne zariadenia ktore rozostavime po celej ploche alebo ich vsetky sustredit len na jedno miesto (napriklad do sameho stredu co najdalej od plotu) ?
<br/>
<br/>PS: je mozne s tej obory rocne jeden kus odstrelit?[r] Nie na gulas[/r],ale koly riadnemu vysetreniu na vsetky mozne choroby (svalovec,KMO a pod.) Alebo ich treba nechavat vysetrit tak,ze pride veterinar osobne a my mu odchytime kus ktory vysetri? Aj ak to nieje nutne robit,osobne trvam natom,aby sme mali jasny prehlad o ich zdravotnom stave!
<br/>A ak niekto vie poradit ako tych diviakov chranit pred nezelanymi navstevami "tiezpolovnikov" (mam opodstatneny strach ze niektory dobrak si bude chciet doplnit zasobu v mraznicke
) napadlo ma zabezpecit lacny kamerovy sistem,ale pokrit 10000m stvorcovych s financneho hladiska asi nebude mozne. A toto mozno bude zniet smiesne ale... Za aku cenu sa predavaju pohlavne dospele bachynky a kancekovia ??? (v pripade ze je lepsie zakupit ako odchytit v lese)
<br/>
<br/>Budem rad ak sa vyjadri niekto kto ma osobne skusenosti so stavbou obory.
<br/>Vopred dakujem za kazdy prispevok ktory mi da odpoved aspom na jednu otazku.