jeden malý príbeh/písaný v prvej osobe, ale nebol som to ja, ktorý sa skutočne udial, pardon, možno ešte deje...
<br/>
<br/>Dňa 14.03.2010 asi o 17.45 h som išiel autom z Brtby do Zárožia. Medzi
<br/>Špajzou a Zárožím išiel predo mnou vodič auta striebornej metalízy, ktorý si z ľavej strany nevšimol, že sa mu smerom na jeho vozidlo rozbehla skupinka srnčej zvery. Keďže ja som to spozoroval, začal som brzdiť. Tento vodič predo mnou to žiaľ nestihol a autom usmrtil jeden kus srnčej zvery. Chvíľu som s nimi počkal na policajtov a potom som odišiel. Keď som sa asi za pol hodiny vracal, tak som videl že sú tam dve policajné autá a pán XY so svojim autom, ktorý držal divinu. Nevidel som však, že by túto zver nakladal do vozidla, následne som odišiel preč. Pán XY mal byť poľovným hospodárom Poľovného združenia Zárožie. Mám vedomosť o tom, že momentálne poľovný revír Zárožie nemá nikto v prenájme. Myslím, že najbližšie ďalšie poľovné združenie je asi 300 - 400 m
<br/>vzdialené a je to Poľovné združenie Špajza. Z tohto dôvodu si myslím, že p. XY nebol
<br/>oprávnený nakladať s divinou. Mám zato, že môže ísť o trestný čin pytliactva. Pán XY ako
<br/>poľovný hospodár by mal vedieť, akým spôsobom sa má nakladať s divinou v takomto stave.
<br/>
<br/>Podľa § 194 ods. 1 písm. b/ Trestného poriadku, na základe sťažnosti oznamovateľa, uznesenie policajta OR PZ Bratislava - okolie, ÚJaKP, OVK MA, pod ČVS: xxxxxxxxxxxx z 18.05.2010, ktorým podľa § 197 ods. 1 písm. d/ Trestného poriadku odmietol vec podozrenia z prečinu pytliactva podľa § 310 ods. 1, ods. 3 písm. c/ Trestného zákona na tom skutkovom základe, že
<br/>trestne zodpovedná osoba mala neoprávnene nakladať s divinou, ktorá bola usmrtená
<br/>pri dopravnej nehode dňa 14.03.2010 medzi obcami Špajza a Zárožie, (vyšetrovateľ vôbec neskúmal, či pán XY mal oprávnenie s divinou v tom čase a na tom mieste právo nakladať)
<br/> zrušujem
<br/>a súčasne ukladám policajtovi OR PZ Bratislava - okolie, ÚJaKP, OVK MA, aby vo veci
<br/>znovu konal a rozhodol.
<br/>
<br/>Vo veci nebolo vôbec preverované, či pod. XY je poľovným hospodárom
<br/>najbližšieho užívateľa poľovného revíru, ktorý užívateľ mal v čase skutku riadne uzavretú
<br/>zmluvu o užívaní poľovného revíru.
<br/>Odôvodnenie:
<br/>Uznesením policajta OR PZ Bratislava - okolie, ÚJaKP, OVK MA, pod ČVS: ORP-
<br/>xxxxxxxxxxxx z 18.05.2010, bola podľa § 197 ods. 1 písm. d/ Trestného poriadku
<br/>odmietnutá vec podozrenia z prečinu pytliactva podľa § 310 ods. 1, ods. 3 písm. c/ Trestného
<br/>zákona na tom skutkovom základe, ktorý je uvedený vo výroku tohto uznesenia.
<br/>Policajt svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že pod. XY pri privolaní na miesto
<br/>dopravnej nehody postupoval v zmysle platnej vyhlášky, zver obhliadol, zaplomboval,
<br/>odviezol a zlikvidoval, čím zároveň predišiel aj ďalším komplikáciách, ktoré by mohla
<br/>uhynutá voľne pohodená zver na dopravnej komunikácii spôsobiť, čim neboli naplnené znaky
<br/>skutkovej podstaty horeuvedeného trestného činu.
<br/>Proti tomuto uzneseniu podal oznamovateľ včas sťažnosť, v ktorej
<br/>nesúhlasil s postupom policajta a trval na tom, že pod. XY, ako poľovný hospodár
<br/>PZ Zárožie konal protizákonne, pretože srnec bol usmrtený v poľovnom revíry Zárožie, ktorý nemá Poľovnícke združenie Zárožie prenajatý a nie je jeho užívateľom.
<br/>Preskúmaním spisového materiálu vzťahujúceho sa k veci som zistil, že pri
<br/>preverovaní predmetného podozrenia z prečinu pytliactva podľa § 310 ods. 1, ods. 3 písm. c/
<br/>Trestného zákona, nebol náležité zistený skutkový stav veci, uznesenie o odmietnutí
<br/>predmetnej veci bolo teda v danom prípade vydané predčasne.
<br/>Podľa § 2 ods. 10 veta prvá Trestného poriadku orgány činné v trestnom konaní
<br/>postupujú tak, aby bol zistený skutkový stav veci, o ktorom nie sú dôvodné pochybnosti, a to
<br/>v rozsahu nevyhnutnom na ich rozhodnutie.
<br/>Podľa § 194 ods. 1 písm. b/ Trestného poriadku, ak nezamietne nadriadený orgán
<br/>sťažnosť, zruší napadnuté uznesenie, a ak je podľa povahy veci potrebné nové rozhodnutie.
<br/>uloží orgánu, proti ktorého rozhodnutiu sťažnosť smeruje, aby vo veci znovu konal a
<br/>rozhodol, s výnimkou rozhodovania o ..........
<br/>Podľa § 197 ods. 1 písm. d/ Trestného poriadku, ak nie je dôvod na začatie trestného
<br/>stíhania alebo na postup podľa odseku 2, prokurátor alebo policajt uznesením vec odmietne.
<br/>Podľa § 138 písm. h/ Trestného zákona závažnejšim spôsobom konania sa rozumie
<br/>páchanie trestného činu porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho
<br/>zamestnania, postavenia alebo funkcie alebo uloženej mu podľa zákona.
<br/>Podľa § 310 ods. 1 Trestného zákona kto neoprávnene zasiahne do výkonu práva
<br/>poľovníctva alebo do výkonu rybárskeho práva tým, že bez povolenia loví zver alebo ryby
<br/>alebo loví zver alebo ryby v čase ich ochrany alebo zakázaným spôsobom, alebo kto ukryje.
<br/>prechováva, alebo na seba alebo na iného prevedie zver alebo ryby neoprávnene ulovené
<br/>alebo nájdené, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
<br/>Podľa § 310 ods. 3 písm. c/ Trestného zákona odňatím slobody na jeden rok až päť
<br/>rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 závažnejším spôsobom
<br/>konania.
<br/>Podľa § 2 písm. x zák. č. 274/2009 Z.z. o poľovníctve na účely tohto zákona sa
<br/>rozumie užívateľom poľovného revíru fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá vykonáva
<br/>právo poľovníctva v poľovnom revíri.
<br/>Podľa § 13 ods. 1 zák. č. 274/2009 Z.z. o poľovníctve užívanie poľovného revíru
<br/>možno postúpiť písomnou zmluvou o užívaní poľovného revíru (ďalej len "zmluva")
<br/>a)fyzickej osobe, ak vlastí viac ako 50% výmery poľovných pozemkov začlenených do
<br/>poľovného revíru,
<br/>b)poľovníckej organizácii podľa § 32,
<br/>c)fyzickej osobe - podnikateľovi alebo právnickej osobe registrovanej na území Slovenskej
<br/>republiky, ktorá v poľovnom revíri vykonáva poľnohospodársku činnosť alebo lesnícku
<br/>činnosť najmenej na 50% výmery poľovného revíru alebo na časti bažantnice (§ 7 ods. 2),
<br/>alebo zvernice (§ 6 ods. 1),
<br/>d)právnickej osobe registrovanej na území Slovenskej republiky, ktorá má vo svojej náplni
<br/>vedeckú činnosť alebo pedagogickú činnosť v odbore poľovníctva.
<br/>Podľa § 13 ods. 2 zák. č. 274/2009 Z.z. o poľovníctve ak je uzatvorená zmluva,
<br/>užívateľ poľovného revíru má právo vstupovať na poľovné pozemky a na poľné a lesné cesty;
<br/>tým nie sú dotknuté ustanovenia osobitného predpisu.
<br/>Podľa § 66 ods. 3 zák. č. 274/2009 Z.z. o poľovníctve, ulovená alebo inak usmrtená
<br/>zver alebo uhynutá zver alebo jej časti nachádzajúce sa v poľovnom revíri patria užívateľovi
<br/>poľovného revíru. Zver ulovená, uhynutá alebo inak usmrtená na nepoľovných plochách patrí
<br/>užívateľovi najbližšieho poľovného revíru, ak sa v tomto zákone neustanovuje inak. Zver
<br/>ulovená alebo inak usmrtená alebo uhynutá na poľovných pozemkoch, ktoré nie sú zaradené
<br/>do poľovného revíru, patrí užívateľovi najbližšieho poľovného revíru. Užívateľovi poľovného