Prijatie za člena do PZ na základe vlastníctva časti poľovných pozemkov

pred 11 rokmi 6 mesiacmi #63398 od Lubomir
Podľa našich stanov PS členov do PS prijíma členská schôdza PS na základe písomnej žiadosti z radov čakateľov na členstvo PS. Prijímanie a postavenie čakateľov na členstvo PS upravuje článok 7. organ. a rokovacieho poriadku SPZ, ktorý hovorí: splnenie podmienok vyhodnotí výbor PS, ktorý predloží členskej schôdzi návrh na prijatie či neprijatie člena do PS. Na našej výročnej členskej schôdzi výbor nedoporučil prijatie čakateľov za členov, ale ani nedal členskej schôdzi možnosť hlasovať o ich prijatí či neprijatí za členov. Väčšia časť členov spoločnosti /okrem výboru/ sa nestotožňuje s návrhom výboru o nedoporučení za členov a je presvedčená o tom, že možnosť rozhodovať o prijatí či neprijatí mala členská schôdza hlasovaním. Prosím o poskytnutie Vášho právneho názoru.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 6 mesiacmi #63399 od papo
najprv vyjasni, to vaše PS je PZ SPZ, teda organizačná jednotka, riadiaca sa stanovami spz, alebo ste PO v zmysle zákona?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63428 od Lubomir
Dopåňam informáciu, že naša organizácia má názov Poľovná spoločnosť...(dalej len PS) - je poľovníckou organizáciou podľa § 32 zák.č. 274/2009 Z.z. o poľovníctve.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63429 od hubert2012
Ak ste PO zaregistrovaná na LÚ, čo asi ste, tak stanovy SPZ a ich "poriadky" sa Vás netýkajú!!!!!! Máte svoje stanovy a pre Vás platia tie, ste samostatná PO, máte pravdepodobne iba individuálne členstvo v SPZ, nie ste ani ich tzv. organizačná jednotka, nemôžte byť...

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63430 od papo
súdiac podľa otázky, a podľa mojich skúseností: domnienka: ste zrejme PO, ktorá si dala do stanov, že ste aj org. jednotkou SPZ. ak mám pravdu, tak si to rýchlo opravte, lebo takéto stanovy sú v rozpore so zákonom a ktokoľvek môže vašu registráciu spochybniť a môžete aj dopoľovať.
<br/> pokiaľ máte štandardné stanovy, tak ste právnická osoba a nemáte s spz nič spoločné, teda ani s ich stanovami a je len na vás, ako si túto oblasť upravíte. to, že ste každý individuálnym členom spz vás k ničomu ako organizáciu nezaväzuje, spz vám v tomto prípade slúži len ako servisná organizácia, ktorá vám poskytla poistenie. plne sa stotožňujem s predošlým príspevkom huberta.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63443 od Lubomir
Ďakujem Vám za dobrú radu, posunulo ma to ďalej. Ešte pre upresnenie uvádzam úplne znenie názvu:
<br/>Poľovná spoločnosť ...... /ďalej PS/ je podľa § 80 odsek 9 zákona č. 274/2009 Z.z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov /ďalej len zákon/ prostredníctvom Slovenského poľovníckeho zväzu poľovníckou organizáciou podľa § 32 zákona. PS ako organizačná jednotka SPZ je prostredníctvom SPZ členom Slovenskej poľovníckej komory. Ako člen SPK sa podľa § 43 odsek 1 zákona podieľa na chove zveri, starostlivosti o zver a jej životné prostredie. Toto je citované z našich stanov, je to v poriadku?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63445 od papo
váš právny stav si overíš na gise: lvu.nlcsk.org/polovgis/ps_f_udaje/polorg.aspx ... nejde to dať ako odkaz, tak si to skopči... tu ak si, tak ste právnická osoba, ak nie, tak ste len organizačná jednotka bez ohľadu na názov. ... ináč tá citácia je riadny dríst....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63459 od gustav
Lesné úrady zaregistrovalí stanovy aj s väčšímí hlúpostami.Prečitaj si stanovy SPZ.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63497 od Lesanek
A tu je práve kameň úrazu, ak sa zaregistrovali, ako samostatná poľovnícka organizácia mali mať vyriešené aj samostatné poistenie a tým by nič spoločne s SPZ nemali. Aj z tohto dôvodu ministerskí pri vzniku komory zdôvodňovali jej vznik. Teda všetci poľovníci by podľa nich mali byť členmi komory ( ona by zastrešovala všetkých ), ale každý by mal byť členom nejakej poľovníckej organizácie napr. v SPZ alebo mimo neho.
<br/>Ak niekto je členom SPZ musí rešpektovať všetky jeho interné predpisy aj stanovy. A ešte ak je členom aj mimo SPZ zaregistrovanej organizácie, tak aj jej interné predpisy. Tu vzniká dvojité členstvo a tým aj na celom Slovensku vznikajúci galimatiáš v posudzovaní dodržiavania platných predpisov najmä interných. Ak takáto organizácia funguje, potom od riešenia porušovania predpisov sa nemôže dištancovať ani SPZ a ak je niekto v SPZ musí rešpektovať povinnosti vyplývajúce mu z členstva. Realita je taká, že SPZ berie týchto ľudí ako nečlenov aj keď mu riadne platia členské príspevky, nerieši ich spory, previnenia a pod... .
<br/>Takže komora nesplnila účel, neodstránila dvojité členstvo, prispela k zmätkom v dodržiavaní predpisov a teda aj k vymožiteľnosti práva v oblastí poľovníctva. Obvodné lesné úrady nakoľko nemajú žiadne ujednotené písomné stanoviska MP SR k registráciam, ani k iným zákonom stanoveným úkonom v oblastí poľovníctva, sú nejednotné, tápajú v týchto oblastiach ( aj z titulu nepripravenosti pre výkon týchto funkcii - politické dosadzovanie bez odborných príprav, bez kvalitných výberových konaní, atď ...) zaregistrujú, čuduj sa svete, aj dokument ktorý je v zásadnom rozpore s platnými zákonmi.
<br/>Preto je dobré, ak organizácia je zaregistrovaná na LÚ, aby mala len svojich členov, so svojimi internými predpismi a predovšetkým s kvalitnými stanovami a domácim poriadkom a budú mať na veky pokoj aj medzi sebou.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63503 od gustav
&quot;Takže komora nesplnila účel&quot;
<br/>Komora už niekoľko rokov perfektne plní tú úlohu pre ktorú si ju určitá skupinka ľudí vymyslela. Mali ju vymyslenú ako dobrý biznisprojekt.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #63522 od andrejpolovnik
Komorníci na výročných schôdzach informujú, že &quot;dosiahli veľmi dobrý hospodársky výsledok&quot;.
<br/>Zopakujme si ako to komorníkom sype.
<br/>
<br/>
<br/>31. Decembra 2011., 13:16
<br/>
<br/>QUO VADIS SLOVENSKÉ POĽOVNÍCTVO ?
<br/>
<br/>V rámci otvorenej diskusie vo verejnosti a to nie len poľovníckej chceme poukázať na skutočnosti, ktoré po prijatí a nadobudnutí účinnosti nového zákona o poľovníctve od 1. 09. 2009 viedli k rôznym názorovým diskusiám ba až k invektívam medzi poľovníkmi a rôznymi poľovníckymi organizáciami. Tieto diskusie boli vyvolané najviac všeobecnou nevôľou vytvoriť Slovenskú poľovnícku komoru s tým, že všetci držitelia platných poľovných lístkov sú nepriamo nútený byť členmi komory, nakoľko zákonodarca ju poveril niektorými prenesenými výkonmi štátnej správy a to aj vydávaním a predlžovaním poľovných lístkov, tak Slovenská poľovnícka komora vydá alebo predåži poľovný lístok len členom komory.
<br/>Táto skutočnosť sa veľmi nepriaznivo dotkla mnohých držiteľov poľovných lístkov, keďže štát prostredníctvom Obvodných lesných úradov pri vydávaní alebo predlžovaní poľovných lístkov vyberal na správnych poplatkoch od 9,50,- € za predåženie poľovného lístka 16,50,- € za vydanie nového. Slovenská poľovnícka komora začala ihneď vyberať nový správny poplatok 20,- € za predåženie platnosti 5 - ročného PL a 40, -€ za vydanie nového 5 - ročného PL a za absolútnu nehoráznosť považujeme poplatok 2,50,- € za vydanie ročného poľovného lístka pre poslucháčov strednej odbornej školy alebo vysokej školy, na ktorej je poľovníctvo povinným alebo voliteľným vyučovacím predmetom nakoľko predtým bola táto skupina občanov bola predtým oslobodená od správnych poplatkov. Tieto poplatky však už nie sú príjmom do štátneho rozpočtu ale príjmom Slovenskej poľovníckej komory, ktorá taktiež dňa 11. 06. 2010 vydala Smernicu o zriadení fondu pre rozvoj a zveľaďovanie poľovníctva, ktorou stanovila výšku poplatkov v eurách za rok od 0.13 centov do 0.19 centov od 1 ha plochy poľovného revíru podľa kvalitatívneho zatriedenia poľovného revíru. Tento poplatok pri výmere poľovných revírov na Slovensku cca. 4 750 000 ha a pri priemere cca. 0.16 centov prináša SPK ročný príjem cca. 760 000,- EUR / 23 560 000 SK /.
<br/>Nútené poplatky (členské príspevky) podľa stanov SPK prinášajú tejto organizácií zhruba nasledovný ročný príjem:
<br/>- Peniaze za predlžovanie poľovných lístkov - asi 12 000 x20 = 240 000 EUR
<br/>- Poplatky SPK za tzv. užívanie poľ. revírov cca. 4 750 000 ha = 760 000 EUR
<br/>- Od 1.1.2012 poplatok každého člena SPK 10 € ročne - 57 000 čl. = 570 000 EUR
<br/>Spolu cca. = 1 570 000 EUR
<br/>
<br/>Tieto nútené poplatky priniesol nový zákon o poľovníctve vytvorením povinného členstva v komore, kde komora si vytvorením a prijatím vlastných stanov určila a určuje tieto poplatky.
<br/>Funkcionári SPZ po zvolení do orgánov Slovenskej poľovníckej komory si k svojim odmenám v SPZ sami určili výšku svojho finančného odmeňovania v SPK, pričom sami seba aj kontrolujú ako sú využívané všetky zdroje plynúce do SPK, bez možností aby o tom bola informovaná členská základňa SPK.
<br/>Podľa vyjadrenia p. Šubu s SPK pre svoju činnosť údajne potrebujú ročne asi 150 000 €. Kde idú ostatné peniaze?
<br/>Myslíme si, že spôsob ako zákonným spôsobom dobrovoľne (nasilu) získať peniaze od občanov si môžu za príklad vziať poslanci NR a minister financií, ktorí hľadajú rôzne riešenia ako naplniť štátnu pokladňu.
<br/>SPK však nenapåňa štátnu pokladňu, ale vrecká funkcionárov SPK.
<br/>
<br/>Domnievame sa, že prijatím tohto zákona ani poslanci Národnej Rady v dobrej viere netušili čoho sú schopní funkcionári, ktorí špekulatívnym spôsobom vsunuli do zákona ustanovenia o monopole SPK, ktoré naplno využili pri prijatí stanov komory. Podľa zákona je SPK večná, nekontrolovateľná a môže si podľa zákona prakticky s poľovníctvom na Slovensku robiť čo chce. Jednotlivé ustanovenia tohto zákona v ktorom sa uzákonil monopol SPK pri týchto následkoch (nútené svojvoľné určovanie výšky rôznych poplatkov pre SPK jej členom) by určite mimo vtedajšieho poslanca Lebockého neschválil ani jeden člen Národnej Rady.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.094 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 165 návštevníkov a žiadni členovia on-line