Tisíce návštevníkov prilákalo v posledný prázdninový víkend od skorého rána pekné počasie a bohatý program Celoslovenských poľovníckych slávností k nám do kaštieľa vo Svätom Antone. Konal sa tu 23. ročník Dní svätého Huberta, ktorý sa v niesol v duchu osláv 90 rokov od založenia Československej mysliveckej jednoty.



Slávnostný otvárací ceremoniál si nenechalo  ujsť  mnoho významných pozvaných hostí: J.E. Ivan Gašparovič – prezident SR, Prof. Ing. Ľubomír Jahnátek, CSc  minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Bernard Lozé - prezident Medzinárodnej rady pre poľovníctvo a ochranu zveri - C.I.C. , Jaroslav Palas - predseda Českomoravskej mysliveckej jednoty, Ing. Tibor Lebocký – prezident SPZ, SPK a poslanec NR SR, J. E. Theodore Sedgwick veľvyslanec USA v SR,…

Dvojdňový program slávností bol zaujímavý nielen pre poľovníkov. Na svoje si prišli všetci milovníci prírody bez rozdielu pohlavia, či veku. Návštevníci si v rámci sobotnej ponuky mohli zasúťažiť v populárnych súťažiach, ako 5F, Naj brada, Poľovnícky šperk a nôž roka, Poľovnícky klobúk. Spomedzi prítomných nežného pohlavia sa volila Hájnikova žena – najkrajšia poľovníčka roku 2013. Poobede na nádvorí kaštieľa sme spoznali aj nových Majstrov Slovenska vo vábení jeleňov a ostatnej zveri. Deťom bola venovaná pozornosť v parku v súťažiach Stopami zveri a Poľovnícky chodník. Medzi tradičné lákadlá opäť patrili ukážky práce sokoliarov, kynológov rybárov a remeselníkov, strieľanie z luku, kuše, či historických poľovníckych zbraní. Vyzdvihnúť treba aj ochotu poľovníkov darovať krv v Hubertovskej kvapke krvi, do ktorej sa v tomto ročníku zapojilo 39 dobrovoľníkov.




Tohtoročné Dni sv. Huberta ponúkali aj množstvo noviniek. V neskorobarokovej sýpke sme tento rok vystavili Unikátne trofeje Hornej Nitry, do Siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku sme uviedli ďalšie osobnosti – Pavla Porubana a Tibora Andrašovana – autorov poľovníckych signálov. Sprístupnená bola výstava LOVU ZDAR! s unikátnymi zbraňami slávnych českých puškárov z Loveckého zámku Ohrada pri Hluboké nad Vltavou, s časťou Sallačovej zbierky trofejí jeleňovitých, tieto trofeje sú výtvarne stvárnené originálmi maliara Jiřího Židlického, časť výstavy tvoria aj rekordné české a slovenské trofeje a obrazy akad. mal Viktora Bilčíka. Výstava Lovu zdar! je pre verejnosť prístupná do konca septembra 2013.

Podujatie vyvrcholilo v nedeľu Svätohubertovskou  omšou so slávnostným sprievodom poľovníkov, lesníkov, lukárov, kušiarov a s obetnými darmi. Omšu celebroval prior benediktínov v Sampore Vladimír Kasan.

Aj keď sv. Hubert – patrón poľovníkov sa vo Svätom Antone oslavuje už 23 rokov, vždy sa organizačne pasuje s problémami a stretáva sa s mnohými podnetmi do ďalších ročníkov. Vždy nás, organizátorov, však tešia usmiate a spokojné tváre návštevníkov, ktorí, pevne veríme, že sa vrátia k nám opäť o rok. Budeme sa snažiť ich opäť niečím novým prekvapiť a zaujať.

Monika Arvajová

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 408 návštevníkov a žiadni členovia on-line