V hlavných smeroch činnosti SPZ po VIII. Sneme SPZ je zahrnutá i realizácia celoštátnej poľovníckej výstavy s medzinárodnou účasťou v roku 2005. V zmysle ostatnej novely zákona je poľovníctvo súhrn činností vedúcich k ochrane, zachovaniu, zveľaďovaniu a optimálnemu využívaniu genofondu zveri ako prírodného bohatstva SR. Poľovníctvo je predovšetkým starostlivosť o zver a jej životné prostredie, no zároveň je to veľmi dôležitá kultúrno-výchovná činnosť v prospech detí i občanov.
Každý rok sa konajú po celom Slovensku okresné a regionálne chovateľské prehliadky trofejí, ktoré už dnes dokážu podať komplexný pohľad na poľovníctvo i prírodu v danom regióne. MP SR poverilo organizovaním chovateľských prehliadok SPZ. V každom regióne sú tieto prehliadky osobité - zhodnotia trofeje ako ukazovatele kvality v starostlivosti o zver a jej životné prostredie a vlastne tvoria základ pre poľovnícke plánovanie do budúcnosti. Ostatné roky svedčia o kvalitnej organizácii týchto regionálnych a okresných chovateľských prehliadok, ktoré sa stávajú čím ďalej tým viac nielen ukážkou trofejí, ale i širokej škály poľovníckej kultúry v danom regióne.
Súbežne s ročnou periodicitou chovateľských prehliadok trofejí vznikla tradícia raz za 5 rokov predstaviť výsledky starostlivosti poľovníkov o zver na celoštátnych poľovníckych výstavách s medzinárodnou účasťou. Tá ostatná sa konala v areáli Agrokomplexu Nitra v júni roku 2000.
Komplexné výsledky práce poľovníkov za päťročné obdobie potom tvoria východisko pre strednodobé a dlhodobé koncepcie a plánovanie poľovníctva. Výsledky za 5 rokov sú už preukaznejšie a na každej takejto celoštátnej výstave sú preverené hodnotenia a udelenia zlatých medailí C.I.C. z okresných a regionálnych prehliadok prísnymi kritériami medzinárodnej hodnotiteľskej komisie C.I.C. - až potom sú uvedené do katalógu a akceptované svetovou poľovníckou verejnosťou prostredníctvom C.I.C.
Vlastne sa tak dostávajú najlepšie slovenské trofeje do svetových análov. Vývojové trendy z našej republiky sú porovnávané s ďalšími krajinami. I preto sa konajú takéto výstavy s medzinárodnou účasťou. V prípade, že by sa výstava neuskutočnila, slovenské trofeje za poľovnícke sezóny 2000 - 2004 by sa tak nedostali do svetových análov a hrozí nebezpečenstvo, že sa tradícia neobnoví. Všetky okolité vyspelé poľovnícke krajiny si obdobné tradície udržiavajú a to vždy s podporou štátu. Prvá celoslovenská poľovnícka organizácia (Lovecký a ochranný spolok pre Slovensko - LOS) vznikla roku 1920 a tak je vždy rok konania celoštátnej poľovníckej výstavy zároveň rokom významného jubilea, ktoré práve na výstavu prichádzajú spolu s nami osláviť i najvyšší predstavitelia svetových poľovníckych organizácií C.I.C., FACE, FCI, IAF, delegácie z viacerých krajín i ďalšie významné osobnosti a ustanovizne.

CIELE VÝSTAVY

1. Ilustrovať a demonštrovať poľovníckej i nepoľovníckej verejnosti aktuálne súhrnné výsledky starostlivosti o zver a jej životné prostredie (vedeckovýskumné práce, grafy, vývojové trendy...).
2. Prezentovať najlepšie poľovnícke trofeje zo sezón 2000 až 2004 a umožniť ich porovnanie so svetom - vlastne veľká celoštátna chovateľská prehliadka najlepších trofejí s medzinárodnou účasťou - ako zastrešujúca organizačná zložka celého systému chovateľských prehliadok.
3. Ukázať poľovníckej i nepoľovníckej verejnosti všetko to najlepšie čo bolo v poľovníctve na Slovensku za 5 rokov vytvorené: poľovnícka literatúra, filmy, fotografie, poľovnícke nože, šperky, výtvarné umenie, atď.
4. Prostredníctvom sprievodných podujatí predstaviť širokú škálu oblastí, ktoré súvisia s poľovníctvom:
- odborné podujatie - seminár ku chovateľským výsledkom s odporúčaniami zásad pre ďalšie obhospodarovanie zveri; odhaľovanie chorôb a zverozdravotné opatrenia na ich potláčanie,
- kultúrne podujatia - ukážky poľovníckej kynológie, sokoliarstva, strelectva, lesničiarstva, medzinárodná súťaž vo vábení jeleňov, prehliadka poľovníckeho oblečenia, ukážky zvykov a tradícií, poľovnícky motív v hudbe, atď.
5. Vytvoriť vhodnú platformu na spoluprácu všetkých organizácií a ustanovizní, ktoré to myslia úprimne s ochranou prírody: MP SR, MŽP SR, SAŽP, ochranárske organizácie, a ďalší ako partneri pri zachovaní trvaloudržateľných prírodných zdrojov - zo sveta v zastúpení C.I.C., IUCN, FACE, WWF .
6. Exponátmi, odbornými textami i sprievodnými podujatiami pomôcť pri výchove a vzdelávaní detí, poľovníckej i nepoľovníckej verejnosti s možnosťou organizovať žiacke a študentské zájazdy práve v záverečnom mesiaci školského roku.
7. Predstaviť úlohu organizovaného poľovníctva na Slovensku i úlohu MP SR v tejto oblasti širokej verejnosti prostredníctvom masmédií - tlačové besedy, atraktívne sprievodné podujatia.

MIESTO KONANIA

Výstavisko Agrokomplex Nitra, ktoré spadá do pôsobnosti rezortu Ministerstva
pôdohospodárstva SR je už tradične spojené s periodickými celoštátnymi poľovníckymi výstavami, a preto i pre rok 2005 rátame s týmito priestormi. I v katalógoch medzinárodných poľovníckych 4 výstav konaných pod záštitou C.IC. má už toto výstavisko dobré meno i svoju tradičnú značku.
V hlavnom pavilóne (plocha cca 4000 m²) budú predstavené zlaté a strieborné trofeje hlavných druhov zveri ulovené v sezónach 2000 - 2004. Centrálne budú umiestnené najlepšie trofeje; pódium na sprievodné podujatia: veľkorozmerná dioráma s typickými biotopmi zveri na Slovensku. Tu budú predstavení i zahraniční vystavovatelia a poľovnícka kultúra v čo najširšej škále.
Vo vedľajších pavilónoch budú umiestnení komerční vystavovatelia, ktorých činnosť súvisí s poľovníctvom.

DOBA KONANIA

15 . - 19. júna 2005 (streda - nedeľa) - denne od 9.00 hod. do 18.00 hod.

Počas pracovného týždňa sa ráta viac s návštevou odbornej verejnosti (exkurzie pracovísk Lesov SR ap.) a škôl. Cez víkend to bude najviac organizačných zložiek SPZ. Oproti ostatným celoštátnym poľovníckym výstavám (1990, 1995, 2000, keď trvala výstava 9 dní) je to podstatná zmena, ktorá vyplynula z ekonomickej situácie - hlavne kvôli zníženiu nákladov na prevádzku.
Výstava je stanovená opäť na jún - mesiac poľovníctva a ochrany prírody. Počet dní je vybraný i s ohľadom na súčasný trend výstavníctva veľtržného typu, keď sa väčšina výstav, vrátane Agrokomplexu koná len so zahrnutím jedného víkendu. Kvôli tomu musí dôjsť ku zvýšenej návštevnosti hlavne v sobotu 18.6.2005. Preto navrhujeme bohatý program sprievodných podujatí, ktorý v tento deň zabezpečí čo najväčšie rozptýlenie návštevníkov po celej výstavnej ploche.

ROZMIESTNENIE EXPONÁTOV A SPRIEVODNÝCH PODUJATÍ - návrh

Na výstave rátame s podobným rozmiestnením trofejí i jednotlivých vystavovateľov ako tomu bolo na výstave v roku 2000. Ide o podobný rozsah trofejí a skúsenosti s realizáciou ostatnej výstavy môžeme pri príprave využiť. V pavilóne F (viď nákres) budú umiestnené trofeje na paneloch podľa krajov SR.
Vystavené budú zlaté a strieborné trofeje v maximálnych počtoch ako sú uvedené v nasledujúcej tabuľke. Brali sme do úvahy skutočnosť zo sezón končiacich v rokoch 2000, 2001, 2002, 2003 a s odhadom roku 2004 podľa roku 2003.

Prehľad medailových trofejí

Druh Zlato Striebro Bronz
Spolu
Spolu Z+S
Jeleň 30 383 1409 1822 413
Srnec 142 291 482 915433
Daniel 96 122 117 335 218
Muflón 94 148 278 520 242
Diviak 151 312 614 1077 463
Medveď 3 3 4 10 6
Vlk 20 22 31 73 42
Rys 9 18 21 48 27
Mačka 8 24 11 43 32
Líška 38 133 159 330 171
Jazvec 19 38 63 120 57


V porovnaní s ostatnou výstavou v roku 2000 rátame teda s nárastom počtu vystavených trofejí, i keď pri zvoze pôjde zrejme o reálne nižšie počty, než sú uvedené v tabuľke. Trofeje budú oddelené od návštevníkov natiahnutými retiazkami a pri všetkých paneloch budú zabezpečené stále služby zo strany poľovníkov, aby nedošlo k odcudzeniu, pres. Poškodeniu trofejí. Rátame s poistením trofejí počas celej doby ich zapožičania vrátane ich zvozu a odvozu späť na OkO a RgO SPZ. Najlepšie trofeje Slovenska budú umiestnené na čelnom paneli pri pódiu, lebky šeliem zase vo vitrínach. Tu budú vystavené i základné informácie o SPZ, počtoch zveri, produkcii biomasy, grafy, vývojové trendy ap. V hale F budú umiestnení i zahraniční vystavovatelia. I z najlepších zahraničných trofejí vyberieme najlepšie a vystavíme ich na čelnom paneli pre možnosť ich porovnania s našimi trofejami. Ďalej budú v pavilóne F vystavené trofeje - abnormity, trofeje exotickej zveri, veľká dioráma so zoopreparátmi, ktorá predstaví typické biotopy Slovenska od nížiny až po vysokohorské prostredie. Špecializovanými expozíciami sa budú prezentovať organizácie vedy, výskumu a školstva, ďalej MŽP SR a MP SR, SAŽP, Lesy SR, TANAP, CIC, FACE ap. V rámci pavilónu F predstavíme i poľovnícke múzejníctvo, poľovnícky výtvarný prejav (obrazy, sochy, fotografie, šperky, odznaky, filateliu), poľovnícku hudbu, literatúru, poľovnícke filmy (videokútik), činnosť KMPP, strelectvo, kynológiu, sokoliarstvo, lesničiarstvo, klub histórie slovenského poľovníctva, atď. Kvôli skráteniu výstavy na 4 dni (hlavne sa očakáva veľký nápor návštevníkov v sobotu), je potrebné rozptýliť výstavné aktivity na viac miest. I preto rátame v rámci výstavy s viacerými pódiami - jedno vnútri pavilónu F pri čelnom paneli s najlepšími trofejami, ďalšie zvonku pavilónu F smerom ku ploche E a s ďalším v pavilóne A hlavne na realizáciu módnych prehliadok poľovníckeho oblečenia. Ďalej chceme využiť i priestory v rámci plochy E, prípadne miesto vzdialenejšie, ktoré je bezpečné pre ukážky atraktívneho strelectva.
V pavilóne A budú umiestnení komerční vystavovatelia - výrobcovia, predajcovia a distribútori výrobkov poľovníckej výzbroje a výstroje, automobilov, šperkov, oblečenia, atď. Taktiež v pavilóne A bude inštalované pódium - hlavne na módne prehliadky poľovníckeho oblečenia. Za prenájom výstavnej plochy v pavilóne A platia komerční vystavovatelia priamo výstavisku Agrokomplex.
Na voľnej ploche E budú umiestnené stánky s občerstvením, ukážky práce sokoliarstva,
poľovníckej kynológie, terénnych automobilov, atraktívna kynológia - Agility, ukážky streľby z lukov a kuší, ukážky prác remeselníkov, ap. Obsadenie plochy E je tiež veľmi dôležité pre rozptýlenie možného počtu návštevníkov počas víkendu.
V pavilóne S2 budú umiestnené trofeje po zvoze z OkO - RgO SPZ. Tu budú roztriedené, obodované a pripravené na inštaláciu v pavilóne F.
V tzv. „krčku“ medzi pavilónmi B a C bude tlačové stredisko a priestor na občerstvenie pre účinkujúcich a hostí.
Odborný seminár, ktorý sa uskutoční v piatok zhodnotí chovateľské výsledky za ostatných 5 rokov a podá návrhy na zlepšenie v obhospodarovaní poľovnej zveri vrátane zverozdravotných i organizačných opatrení. Bude sa konať v jednej posluchárni SPU v spolupráci s LVÚ Zvolen, VÚŽV Nitra a komisiou pre poľovníctvo a životné prostredie SPZ.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 228 návštevníkov a žiadni členovia on-line