Areál Múzea vo Svätom Antone bude v prvý septembrový víkend (5 .a  6. septembra 2009 ) patriť všetkým poľovníkom  aj nepoľovníkom, malým aj veľkým fanúšikom a nadšencom rybolovu, sokoliarstva, kynológie, či milovníkom prírody, dobrej hudby, zábavy a  v neposlednom rade ponaučenia. Celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni sv. Huberta 2009 organizuje Múzeum vo Svätom Antone, Slovenský poľovnícky zväz a firma Šomek.  Podujatie s  19-ročnou tradíciou je možné  vnímať nielen všetkými zmyslamia rozumom, ale najmä srdcom. Aby bolo stále čomu sa priučiť, náš program bude pravdaže obohatený opäť niekoľkými novinkami .
Na úvod slávností, ešte pred slávnostným otvorením, sa na nádvorí predstaví dychová hudba Selčianka z Banskej Bystrice.  Ceremoniál slávnostného otvorenia sa začína v sobotu o 9.30. V rámci úvodného ceremoniálu bude slávnostne podpísaná Zmluva o partnerstve medzi mestom banská Štiavnica a Múzeom vo Svätom Antone a slávnostne bude uvedený do života i novovzniknutý Klub trubačov. Po zahájení sa bude pokračovať Poľovníckym súdom – ukážky z poľovníckych zvykov a tradícií. Výstava Tatranské trofeje vystaví očiam zvedavcov unikátne jelenie trofeje Tatier.  Ak sa rozhodnete pre preparáciu Vašej loveckej trofeje, nezabudnite vstúpit do zrekonštruovanej sýpky, kde sa budú prezentovať slovenskí zoopreparátori.
Prvý deň slávností  bude ladený súťaživejšie.. O tom, že vábenie zveri je unikátnym poľovníckym umením návštevníkom dokážu špičkoví vábiči, ktorí sa budú uchádzať o Putovný pohár Hubertlovu na nádvorí kaštieľa v  Majstrovstvách Slovenska vo vábení jeleňov, srnčej, diviačej a dravej zveri. V rámci programu je si z čoho vybrať, je kde zmerať si sily, porovnať svoje schopnosti, potrápiť svoje mozgové závity. Na návštevníkov čakajú súťaže: Poľovnícky nôž a šperk roka, budú sa hodnotiť aj ozdoby poľovníkov, myslíme tým brady a klobúky v súťažiach Poľovnícky klobúk 2009 a Naj brada... Svoje uplatnenie si súťažiaci nájdu napríklad aj v hádzaní flinty do žita, či v kurióznej súťaž 5F. Dámam ponúkame módnu prehliadku a nesmú vynechať ani súťaž ženskej krásy, umu a vtipu -Hájnikova žena. Priamo v parku bude možnosť zastrieľať si lukom, kušou, aj historickými poľovnými zbraňami.
Organizátori nezabúdajú ani na najmladších návštevníkov slávností. Do tajov poľovníctva budú hravou formou zasväcovať deti študenti lesnej školy „prechádzkou“  po Poľovníckom chodníku.
Sobotný program bude zavàšený vystúpením skupiny Drišľak na nádvorí kaštieľa.  Tancuchtivým návštevníkom sú k dispozícii priestory Kultúrneho domu vo Svätom Antone.
Od večera až do rána tu bude Poľovnícka disco zábava.
Podujatie pokračuje aj v nedeľu. Neodmysliteľne k nedeľnému dianiu patrí Svätohubertovská omša so slávnostným sprievodom, ktorý doprevádzaný svätohubertovskou hymnou. Sprievod poľovníkov, lesníkov, lukárov, kušiarov, a sokoliarov má na svojom čele uloveného jeleňa, za ktorým sú nesené iné obetné dary.
Dni sv. Huberta si našili svojich priaznivcov a stálych hostí nielen medzi poľovníkmi. Tí, čo hľadajú príjemné prostredie, nádherný kaštieľ,dobrú hudbu, zábavu, ale aj poučenie nesklameme ani tento rok.       


Arvajová Monika
Múzeum vo Svätom Antone

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 477 návštevníkov a žiadni členovia on-line