Na pozvanie poľovníckej spoločnosti „Zaplanje“ – Gadžin Han v Srbskej republike sa uskutočnil v dňoch 28.-30. augusta 2009 Medzinárodný kongres žien poľovníčok. Zúčastnili sa ho poľovníčky z Českej republiky, Chorvátska, Nemecka, Maďarska, Slovenska a predovšetkým poľovníčky z hostiteľskej krajiny Srbskej. Pozvané boli aj poľovníčky z Bulharska, Grécka, Macedónska, Rakúska, Rumunska a Slovinska, ale sa nezúčastnili. Kongres oficiálne otvoril v piatok 28.8.2009 prezident Srbského poľovníckeho zväzu Prof. Dr. Zoran Popovič, kde privítal všetky zúčastnené delegácie poľovníčok, zástupcov poľovníckej spoločnosti „Zaplanje“ a všetkých prítomných hostí. Vo svojom príhovore prítomných stručne informoval o histórii poľovníctva v Srbsku až do jeho súčasného diania, zdôraznil, že v ich poľovníckej spoločnosti už v roku 2001 bol založený klub poľovníčok, ktorého činnosť je však nateraz prerušená z dôvodu politických udalostí v predchádzajúcich obdobiach. Okrem jeho príhovoru a predneseného príspevku prezentovali aj zástupkyne srbských poľovníčok ich kynologickú a streleckú činnosť, ktorú podporujú a udržujú práve ženy – poľovníčky.



    V sobotu 29.8.2009 sa v ranných a dopoludňajších hodinách konala spoločná poľovačka na diviaky, kde bolo dovolené strieľať aj srnce a líšky. Bolo celkom strelených len 6 diviakov na dosť veľký počet strelcov. Na improvizovanom výrade zastrelených diviakov prispeli svojím poľovníckym „Halali“ českí kolegovia z ich delegácie, čím si vyslúžili veľký obdiv a uznanie u všetkých prítomných, najmä však u domácich.


Poobede sa konala strelecká súťaž trojčlenných družstiev v streľbe guľou na pevný terč. V tejto súťaži sa veľmi dobre darilo maďarským poľovníčkam, ktoré obsadili prvé a tretie miesto družstiev, na druhom mieste sa umiestnili poľovníčky z Českej republiky. Ako najlepšia účastníčka v streľbe pri zásahu všetkých desiatok sa umiestnila poľovníčka zo Srbska.
   



Sobotný večer bol slávnostný, vyhrávala hudba rôzneho charakteru, najmä srbského folklóru, ktorá oživovala celú spoločnosť. Podávali sa rôzne špeciality pripravované na rošte, opekané prasiatko a súčasne boli odovzdávané aj vecné ocenenia za výsledky v streleckej súťaži.
    V nedeľu ráno sa konala ďalšia poľovačka na diviaky a srnce, ktorá už mala viac charakter poľovníckej prechádzky po revíri. Po jej skončení pred obedom bola veľká ochutnávka poľovníckych guľášov a iných poľovníckych špecialít, ktoré pripravili okolité srbské poľovnícke spoločnosti, čo bolo zároveň ich vzájomná súťaž o najlepšie uvarenú a pripravenú špecialitu. O najlepšie pripravenej poľovníckej špecialite rozhodovala porota zložená zo zástupkýň jednotlivých delegácií.
    Tento „Medzinárodný kongres žien – poľovníčok“ bol veľkou srdcovou záležitosťou spoluorganizátorov podujatia najmä Dragana Milašinoviča a Sanji Čurlic z Kraljeva, ako aj predsedu poľovníckej spoločnosti „Zaplanje“ – Gadžin Han Staniša Rističa Šera. Všetci zároveň veria, že takéto stretnutie nebolo posledné, ale naopak, bude sa konať pravidelne či už v samotnom Srbsku, alebo v inej krajine.

  


    Za Slovenský poľovnícky zväz sa zúčastnili a vzorne reprezentovali: Ing. Dana Vančurová, predsedníčka Dozornej rady SPZ a zároveň vedúca delegácie, ďalej Prof. Ing. Iveta Hajdúchová PhD., MVDr. Veronika Hrúzová, Ing. Gabriela Bieliková, Dana Zemesová, Ingrid Pavlíčková, Zuzana Martinčeková.




Text - Dana Vančúrová a Dana Zemešová
Foto - Dana Zemešová



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1954 návštevníkov a žiadni členovia on-line