V tomto roku došlo ku zmenám trvania osláv a oslavy boli rozšírené na trojdňové.  Piatok  - 3. septembra v barokovej sýpke pri kaštieli  prebehol  odborný seminár  na tému:  20 rokov Dní Sv. Huberta. 
Na  štvorhodinovom seminári  mimo iné odzneli témy :
 - 90 rokov organizovaného poľovníctva na Slovensku,
 - Poľovnícke zvyky a obyčaje, zrod nových tradícií,
 - Svätý Hubert, patrón poľovníkov
a ďalšie.
Na konci seminára bol vykonaný akt  slávnostného  otvorenia  Siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku. V podvečerných hodinách účastníci semináru absolvovali exkurziu do historických častí mesta Banskej Štiavnice.
4. septembra ráno sa obec Svätý Anton vyznačovala  mimoriadne hustou dopravou. Tak ako každý rok, najväčší problém mali usporiadatelia so zaparkovaním prichádzajúcich vozidiel.  Problémy narástli keď začalo doobeda ešte aj pršať. Pre svoje vozidlá si nakoniec každý našiel parkovaciu plochu, ale tí, ktorí prišli oneskorene doplatili  na to 3 - 4 km prechádzkou po zmoknutom asfalte.



Pred slávnostným otvorením 20. DSH sa nádvorie kaštieľa začalo zapåňať domácimi a zahraničnými hosťami a návštevníkmi. Popri slovenských reprezentantoch politického a spoločenského života na sa podujatí zúčastnili aj zástupcovia  poľovníckých organizácií všetkých okolitých krajín medzi nimi aj generálný sekretár Medzinárodnej rady pre poľovníctvo a ochranu zveri (CIC)  Tamas Marghescu  a  Angus Midleton - riaditeľ FACE.



Celý sobotňajší program 20. DSH  bol spojený s 90. výročím organizovaného poľovníctva na Slovensku. Ako je to medzi poľovníkmi  známe, 27. august 1920 bol ten deň, keď v Bratislavskom Župnom dome 24 poľovníkov  založilo Lovecký ochranný spolok pre Slovensko, prvú poľovnícku organizáciu s celoslovenskou pôsobnosťou. Desiateho  decembra  toho istého roku bol za predsedu LOS-u zvolený generál zdravotníctva MUDr. Ján ČERVÍČEK. Osobu generála oživil herec Vladimír Rohoň z divadla Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena. V historickom prehľade „gen. Červíčkovi „ asistovali  prezident SPK Ing. Tibor Lebocký  a riaditeľ múzea vo Sv. Antone Ing. Marian Číž.  V rámci otvorenia 20. celoslovenských poľovníckych slávností  bol predstavený Klub poľovníčok na Slovensku, ktorý založilo 15 členiek iba pred niekoľkými týždňami.



Prezidentkou Klubu slovenských poľovníčok sa stala Ing. Soňa Supeková PhD.  Pri slávnostnom uvedení klubu do života mal už 31 členiek. V rámci tohoto programu bola prvý krát slávnostne  predstavená zástava a hymna Slovenskej poľovníckej  komory.



Hymnu SPK predstavil Otakar Klein, svetoznámy tenorista a skúsený poľovník.



Ďalšie programy  prebehli v tom istom čase na  troch rôznych miestach.  Kým na nádvorí kaštieľa boli odovzdané  rezortné ocenenia zaslúžilým pracovníkom  lesného hospodárstva na úseku poľovníctva a vyznamenania SPZ, v parku kaštieľa predvádzali svoje umenie sokoliari, kynológovia, lukostrelci a strelci z historických zbraní. Ale prišli si tam na svoje aj rybári. Zaujímavou súčasťou programu bola aj súťaž mladých priateľov poľovníctva, ktorú zorganizovala Stredná lesnícka škola z Banskej Štiavnice.



Rezortné vyznamenania  Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja odovzdával minister Simon Zsolt.









V barokovej sýpke si návštevníci mohli prehliadnuť  Sieň  úcty a slávy poľovníctva na Slovensku. Oboznámili  sme sa tu so životným príbehom  velikánov slovenského poľovníctva, ako bol zakladateľ slovenského organizovaného poľovníctva  Gen. MUDr. Ján Červíček  a svetoznámy kynológ Koloman Slimák.



Všetky miesta okolo kaštieľa boli obsadené vystavovateľmi a predavačmi. Prihlásil sa rekordný počet - až 168 predavačov, ale v skutočnosti zrejme prišlo omnoho viac. Veľké počty  stánkov vystavovateľov a predavačov a s tým spojený ruch občas úplne paralyzovali cesty a návštevníci sa v dave len pomaly pohybovali.
Medzitým na nádvorí kaštieľa prebiehali módne prehliadky, boli vyhlásené výsledky Česko-slovenskej fotosúťaže  Zlatý jeleň Slávy Štochla, prebehla súťaž o najsympatickejšiu poľovníčku a boli vyhlásené výsledky súťaže o  Poľovnícky nôž 2010, Poľovnícky šperk 2010,  Naj brada 2010 - najdlhšia a najkrajšia  brada a  Poľovnícky klobúk 2010 – súťaž o najkrajšie upravený poľovnícky klobúk.

V poobedňajších hodinách prebehli Majstrovstvá Slovenska vo vábení srnčej, diviačej  a dravej zveri Hubertlov-Halali o Putovný pohár Hubertlovu  a Majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov Hubertlov-Halali o Putovný pohár Hubertlovu.




 V prestávkach majstrovstiev bol prezentovaný a pokrstený  Zborník Múzea vo Sv. Antone 2010 a médiám boli odovzdané pamätné zlaté medaily 20. ročníka Celoslovenských  poľovníckych slávností .

- Výsledková  listina majstrovstvá SK vo vábení zveri

- Výsledková  listina majstrovstvá SK vo vábení jeleňa

V rámci večerného programu  bola pre zahraničných a domácich hostí  v barokovej sále kaštieľa usporiadaná slávnostná večera. Tak zahraničným ako i domácim hosťom boli odovzdané pamätné medaile 20. ročníku celoslovenských  poľovníckych slávností  a ku príležitosti 90. rokov organizovaného poľovníctva na Slovensku. Na podujatí vystúpil tenorista Otakar Klein a sopranistka Dagmar Podkamenská – Bezačinská.  Slovenskí  reprezentanti poľovníkov  prevzali k okrúhlemu výročiu od zahraničných hostí spomienkové  dary.

Na tretí deň osláv – v nedeľu - sa začínal program koncertom hornového  kvarteta  Laugarício a Barbory Legényovej. Stredobodom dňa bola SVÄTOHUBERTSKÁ OMŠA a v popoludňajších hodinách sa program ukončil koncertom Vadászkamara Kürtegyüttes z Maďarskej republiky. V podvečerných  hodinách  bol 20. ročník celoslovenských  poľovníckych slávností ukončený.


Text -  Fridrich Takács
Foto - Peter Lihocký, Fridrich Takács




 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 308 návštevníkov a žiadni členovia on-line