PREČO MÁ MARIÁN ČÍŽ PRAVDU?


Nezvyknem sa zapojiť do žiadnych internetových diskusií a už vôbec nie vo veciach, ktoré sa  dotýkajú  politiky  alebo  poľovníctva,   a to  z jednoduchého  dôvodu.   Všetko,   čo  som mohol a vedel urobiť, som urobil v čase, keď som mal na chod vecí aký­ taký, ale predsa len reálny vplyv. Na mudrovanie o tom, čo by bolo keby bolo nemám ani čas a ani chuť.
Keď som si však  prečítal predvolebný apel môjho dobrého priateľa a dlhoročného spolupracovníka, Mariána Číža, zamrazilo ma a vážne som spozornel. Ten apel je totiž čistý ako horský potok, len škoda,  že to poľovnícka  pospolitosť   nemá   už   dávno   takto zorganizované.   Pretože  tak,   ako  existuje  tisíc  dôvodov  prečo  má  Marián  pravdu,   tak  isto existuje  tisíc  dôvodov  znovu  a znovu  vysvetľovať, prečo  aj   horský  potok  tečie  vždy  dolu svahom a nikdy nie naopak.
 
Uvediem aspoň dva z tých, ktoré považujem za obzvlášť dôležité:
1.
O osude a budúcnosti  slovenského poľovníctva  a v širšom kontexte našej  prírody
a krajiny,  sa  nikdy  nebude  rozhodovať  na  námestiach,   či   pokrikovaním  pred  parlamentom, ale  len  presvedčivou  argumentáciou  a správnym  lobingom  vo  vnútri   parlamentnej   budovy.
Nakoniec  aj   vďaka  takémuto  postupu  má  dnes  naša  poľovnícka  samospráva  prvýkrát vo svojej   novodobej   histórii   zákonom  definované  postavenie  a kompetencie  a naopak, práve kvôli   rezignácii   na  takéto  riešenie  sme  prehrali   poslednú  „psomačaciu“  bitku  a len  tesne  ­ o dva   hlasy   ­   sme   sa   vyhli   totálnej   prehre   v podobe   rozvrátenia   novej   ­   ešte   ani nedobudovanej   organizačnej   štruktúry.   A nezabúdajme,   že  od  pamätnej   petičnej   akcie  bol toto  len  prvý,  na  oko  nevinný  test   poľovníckej   odolnosti, súdržnosti   a prezieravosti.   Každý, kto ovláda aspoň malú násobilku musí vedieť, že rozhodujúca bitka v tejto „vojne“ násešte len čaká. A možno už onedlho ...

2. Zrejme najkontroverznejším bodom môjho tvrdenia sa stane otázka, s ktorou som
sa aj ja denne stretával počas svojho pôsobenia v štruktúrach SPZ totiž, že prečo zaťahovať poľovníkov  a vôbec  priateľov  prírody  do  politiky  či   preferovať  nejakú  politickú  stranu  alebo osobu  vo  voľbách.   Pritom  pravda  je  niekde  úplne  inde.   Každý,  kto má v hlave  upratané, predovšetkým  ide  voliť.   A keď  už   ide   voliť,   rieši si postupne svoj „politický“  svetonázor, v rámci  ktorého  ak  je  naozajstný  poľovník  alebo  priateľ   prírody  ­ si vyberie predovšetkým osobnosti, ktoré pre poľovníctvo a prírodu preukázateľne niečo pozitívne urobili alebo robia. Táto  Mariánova  rovnica  predsa  nemôže  mať   žiadnu  neznámu.  Ale sú tu aj  iní,   a najmä nerozhodnutí   priatelia  prírody,   ktorých  politické  ambície  pre  frustráciu  možno  začínajú  aj končia napríklad pri  snahe zaradiť gorily  medzi škodnú s celoročnou dobou  lovu  a aj  tu  by sme mali apel Mariána Číža vypočuť,  zvážiť   a podľa toho sa aj  zariadiť.  
Sme totiž pred križovatkou, z ktorej vedú len dve vyznačené cesty. Jedna, povedzme zelená,vedie tam, kde sa  o veciach  rozhoduje,   a druhá  zrejme  červená  ide  smerom  na  hlavnú  stanicu  do  sídla inštitúcie  zvanej  lampáreň. A že prečo  krúžkovať práve prezidenta  SPZ?
A kto iný ako hlavný šéf, najmä ak je na kandidátskej listine by mal niesť poľovnícku zástavu do boja, ktorý nás s určitosťou čaká? Pritom tu nejde len o osobou, ale aj o symbol, kde môžu poľovníci celkom zreteľne prejaviť svoju silu. Inak totiž znie v parlamente hlas poslanca, ktorý má na zástave, s ktorou  tam  prišiel, povedzme  stotisíc  krúžkov  ako  hlas  poslanca, ktorý má len krúžok svoj vlastný, alebo zopár   tých, ktorých si dokázal kúpiť. Veru aj od sily takéhoto odkazu bude závisieť, či si nás „mačičkári“ a im podobní po voľbách dokážu rozohnať alebo nie.
Nakoniec pridám jednu príhodu. Pearl Harbour je miestom novodobého Waterloo veľkej časti perfektne vyzbrojeného a organizovaného amerického námorníctva. Kto si  to príde pozrieť, môže vidieť veľkolepý panoramatický film o vzostupe a aj totálnom zničení tejto základne, bamôže sa dotknúť aj vrakov kedysi slávnych bojových lodí. Keď som odtiaľ odchádzal, opýtal som sa miestneho mladého sprievodcu s náhrdelníkom so živých kvetov okolo krku ako sa tomohlo stať. Odpovedal  mi lakonicky, „lebo práve vtedy, keď im išlo o život, všetci spali.


Aj  preto má Marián Číž pravdu.

Marián Lipka




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 239 návštevníkov a žiadni členovia on-line