Najvýznamnejšou udalosťou sokoliarskeho roka bol
1. ročník Medzinárodného festivalu sokoliarov
v Anglicku. Uskutočnil sa v dňoch 14. a 15. júla 2007 pri meste Reading (50 km od Londýna) v priestoroch panstva Englefield.


Hlavnou myšlienkou podujatia bolo predstavenie sokoliarstva v celom jeho historickom vývoji, od 2. tisícročia pred n.l. až po súčastnosť. Garantom podujatia boli popri domácich Angličanoch sokoliari zo Spojených Arabských Emirátov, ktorých  snahou je zapísať sokoliarstvo na listinu svetového kultúrneho dedičstva, a z tohto dôvodu sa celého podujatia zúčastnili i komisári UNESCO.
Veľký záujem budili príslušníci Kráľovskej rodiny z arabských emirátov.
Všetky očakávania usporiadateľov predčila účasť niekoľko tisíc sokoliarov z viac ako  30 štátov sveta, ktorí prezentovali svoju sokoliarsku činnosť v národných stanoch. Arabskí sokoliari vybudovali autentickú beduínsku dedinu, včetne sokolov, chrtov, tiav a originálneho púštneho piesku.
Sokoliari z Kazachstanu, Mongolska, Kirgizska, Turkmenistanu a Maďarska vybudovali stepnú osadu z niekoľkých júrt, aby reprezentovali kolísku sokoliarstva zo Strednej Ázie. Nechýbali ani sokoliari z Číny, Japonska, Tunisu, ale i z Južnej Afriky, Austrálie, USA a Mexika.
Aj z tohto dôvodu sa zúčastnili festivalu slovenskí sokoliari, a to najmä vďaka finančnej podpore Slovenského poľovnícke zväzu, spoločnosti Pharmacopola a redakcii Halali.
Spolu s Čechmi, Rakúšanmi, Nemcami a Poliakmi  reprezentovali tradície centrálneho stredoeurópskeho sokoliarstva.
Počas 2 dní prebiehali 3 rôzne historické programy s dravcami a koňmi:
"Doba temna" , "Doba rytierov" a "Kráľovské dvory v Európe",  kde účinkujúci vystupovali v dobových kostýmoch.








Ďalej prebiehali 3 národné programy: "Japonské sokoliarstvo", "Arabské sokoliarstvo" a "Sokoliarsvo centrálne". Nakoniec prebehli 3 súčasné programy demonštrujúce krúživé čakanie so sokolom, lov s dravcami nízkeho letu a balónové lietanie. Holandskí sokoliari predviedli ukážku prastarej metódy odchytu dravcov pomocou strakoša a holuba. Zaujímavé boli i ukážky plemien psov z celého sveta, používaných v sokoliarstve.
Nechýbali ani ukážky diel umelcov, s motívmi dravých vtákov a sokoliarstva, expozícia Medzinárodnej asociácie pre sokoliarstvo a ochranu dravých vtákov IAF, výstava projektov ochrany dravcov z celého sveta. Predstavili sa i veterinári, včetne špecialistov z arabských sokolích nemocníc. Konalo sa i množstvo odborných seminárov.
Záverečné defilé pred oficiálnymi hosťami pripomínalo slávnostný pochod športovcov na olympiáde. Známy slovenský sokoliar Miroslav Micenko podujatie zhodnotil slovami: "Slovenskí sokoliari sa neprišli do Londýna chváliť, prezentujeme tu naše tradície, ale aj odborné znalosti a úspechy, ktoré sme dosiahli aj v odchove dravých vtákov i v staroslivosti o poranené dravce. Svet videl, že naše skúsenosti sú bohaté. My sme videli jedno z najúžasnejších podujatí, ktoré dôstojne predviedlo verejnosti význam sokoliarstva."






 
 


Text a foto - Ľubo Kľúčik
 
 
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 332 návštevníkov a žiadni členovia on-line