Poľovnícka informačná databáza
Vám ponúka odpovede na niektoré aktuálne otázky opakujúce sa vo fóre PID

1. Podliehajú príjmy poľovníckeho združenia dani z príjmov právnických osôb? Ako je to v roku 2007 po zrušení oslobodeného limitu príjmov
do 300 000 Sk ?
Daň z príjmov právnických osôb upravuje zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov
v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“). Uvedený ZDP má plošný charakter, čiže daňovníkmi sú všetky fyzické osoby a právnické osoby. Poľovnícke združenie (PZ) je podľa § 4 ods. 1 zákona č. 23/1962 Zb. o poľovníctve v znení neskorších predpisov právnickou osobou a teda i daňovníkom dane z príjmov právnických osôb. V ustanovení § 12 ods. 2 a 3 ZDP sú definované tzv. osoby nezaložené na podnikanie - tieto osoby sú tu vymenované a patria sem aj občianske združenia (teda aj PZ). Tieto osoby majú osobitne vymedzený predmet dane (§ 2 písm. b/ ZDP) tak, ako je uvedené nižšie.
    Predmetom dane daňovníkov nezaložených na podnikanie (teda i PZ) sú:
-   príjmy z činností, ktorými dosahujú zisk alebo ktorými sa dá zisk dosiahnuť,
-   príjmy z predaja majetku,
-   príjmy z nájomného,
-   príjmy z reklám,
-   príjmy z členských príspevkov,
-   príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou pri zdroji (§ 43).
   
        Tieto príjmy, ktoré sú síce predmetom dane, treba ďalej posúdiť, či nie sú oslobodené od dane, pretože podľa § 13 ods. 1 písm. a/ ZDP sú u osôb nezaložených na podnikanie od dane oslobodené príjmy:
•    plynúce z činnosti, na ktorej účel títo daňovníci vznikli alebo ktorá je ich základnou činnosťou vymedzenou osobitným predpisom okrem príjmov z činností, ktoré sú podnikaním, a príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou pri zdroji (§ 43).
   
    Ďalej podľa § 13 ods. 2 písm. b/ ZDP sú od dane oslobodené aj členské príspevky prijaté občianskymi združeniami (PZ).
    Do základu dane daňovníka nezaloženého na podnikanie sa pri predaji majetku, ktorý bol používaný na činnosť, z ktorej príjmy sú predmetom dane, zahrnie rozdiel,
o ktorý príjem z jeho predaja prevyšuje daňovú vstupnú cenu, zníženú o daňové odpisy uplatnené v daňových výdavkoch (§ 17/16 ZDP).
    Pri predaji hmotného majetku, ktorý daňovník nezaložený na podnikanie nepoužíval na činnosť, z ktorej príjmy sú predmetom dane, je súčasťou základu dane aj rozdiel, o ktorý príjem z jeho predaja prevyšuje cenu, v ktorej bol majetok ocenený v účtovníctve pri jeho nadobudnutí, zvýšenú o náklady preukázateľne vynaložené na jeho technické zhodnotenie (§ 17/16 ZDP). 
    Upozornenie: Pre rok 2007 už neplatí § 13 ods. 1 písm. e/ ZDP, podľa ktorého boli od dane oslobodené príjmy osôb nezaložených na podnikanie, ak nepresiahli
za zdaňovacie obdobie limit 300.000 Sk !!!
   
        Pre mnohé PZ to v praxi bude znamenať, že zrejme budú platiť daň z príjmov právnických osôb zo základu dane z riadne vedeného účtovníctva, preto účtovníctvo musí byť vedené správne a preukázateľným spôsobom. Zjednodušene platí vzorec,
že základ dane sa rovná: zdaniteľné príjmy mínus zákonom uznané daňové výdavky. Žiadny limit oslobodených príjmov 300 000 Sk už v roku 2007 neplatí !
        
        Podľa poznatkov a praxe z minulosti je v PZ problematické určiť aj to, ktoré príjmy sú oslobodené podľa § 13 ods. 1 písm. a/ ZDP, teda „príjmy plynúce
z činností, na ktorej účel daňovník vznikol alebo ktorá je jeho základnou činnosťou
“ - napr. príjmy z predaja ulovenej zveri, predaja živej zveri, poplatkové poľovačky. Podľa oficiálnej korešpondencie v minulosti s MF SR pod č. 62/871/1994 sú tieto príjmy predmetom dane. Ak je nejaký príjem predmetom dane neznamená to, že sa automaticky zdaňuje, pretože môže byť oslobodený od dane podľa predmetného ustanovenia § 13 ods. 1 písm. a/ ZDP. Možno totiž tiež prezentovať názor, že všetky uvede-né príjmy plynú z činností, na ktorej účel PZ vzniklo, pretože zákon o poľovníctve priamo umožňuje zver si privlastňovať (§ 2) a tiež predávať (§ 33).
V praxi bude záležať na rozhodnutí PZ, ako samostatnej právnickej osoby, ako posúdi svoje príjmy, pretože nemožno vopred stanoviť jednoznačný postup.
   
        Prípadný spor sa rieši odvolaním alebo podaním žaloby na správny súd. Preto mnohé PZ radšej z hľadiska tzv. zásady opatrnosti považujú aj príjmy z predaja zveri za zdaniteľné príjmy (teda také, ktoré nie sú oslobodené podľa § 13/1/a ZDP).
    ___________________________________________________________________
       
   
    2.    Na aké účely sa môže použiť 2 % prijatý podiel zaplatenej dane ?

        Podľa § 50 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ZDP) možno vybraným a riadne registrovaným prijímateľom poskytnúť
2 % podiel zaplatenej dane na zákonom určené účely (tzv. asignácia dane). Ide o určitú štátnu formu podpory niektorých neziskových aktivít. Prijímateľom môže byť osoba s určitou právnou formou (napr. občianske združenie), zaregistrovaná cez notársky úrad (aktuálny zoznam oprávnených prijímateľov je na www:rozhodni.sk).
    Podľa § 50 ods. 5 ZDP sa prijatý podiel zaplatenej dane musí použiť na zákonom určené účely, ktoré sú predmetom činnosti oprávneného prijímateľa, ak predmetom jeho činnosti sú:
a)    ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resociácia drogovo závislých
v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb,
b)    podpora športu detí, mládeže a občanov zdravotne postihnutých,
c)    poskytovanie sociálnej pomoci,
d)    zachovanie kultúrnych hodnôt.
e)    podpora vzdelávania.
Vyššie uvedené vybrané účely použitia zaplatenej dane platia pre rok 2007; zmenené boli novelou č. 688/2006 Z.z. od 1. januára 2007, resp. podpora vzdelávania bola ustanovená novelou č. 76/2007 Z.z. (podľa § 52c/2 ZDP platí pre prijímateľov zapísaných do zoznamu pre rok 2007).

Upozornenie: V roku 2007 sem už nepatria niektoré pôvodné činnosti, napr. ochrana ľudských práv, duchovných hodnôt a ochrana a tvorba životného prostredia !


Ing. Vladimír Pastierik

daňový poradca
HZ TAX, kom. spol.

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 242 návštevníkov a žiadni členovia on-line