16. medzinárodná špecializovaná výstava „Poľovníctvo a oddych“, ktorá sa konala  24. januára 2009 vo výstavnom a kongresovom centre INCHEBA EXPO Bratislava prilákala poľovníkov z celého Slovenska a to nielen tých starších, ale aj juniorských, pre ktorých bol pripravený sprievodný program - v poradí už  5. Majstrovstvá Slovenska juniorov vo vábení zveri o Putovný pohár Hubertlovu. Majstrovstvá Slovenska juniorov slávnostne otvorili riaditeľ Múzea vo Sv. Antone a výkonný riaditeľ SPZ v sprievode slávnostných lesníc. Lesničiari pod vedením Ing. Štefana Petrikoviča zo Strednej odbornej lesníckej školy v Banskej Štiavnici sprevádzali celé toto krásne podujatie. Juniorskí vábiči súťažili v disciplínach ako vábenie jelenej zveri, vábenie srnčej, diviačej a dravej zveri.  Juniorskí súťažiaci v jednotlivých súťažných disciplínach preukázali svoj talent a hlavne chuť súťažiť so svojimi súpermi, aby čo najhodnovernejším zvukovým prejavom pomocou rôznych pomôcok pre vábenie zveri dosiahli efekt rovnajúci sa sile prírode.
Ich talent, snaha a výkon bola prísne ohodnotená  štvorčlennou rozhodcovskou porotou, ktorú menoval Slovenský poľovnícky zväz ako odborný garant celej súťaže v zložení predsedu p. Petra Plánovského st., ktorý je zároveň predsedom sekcie vábenia zveri v Klube histórie slovenského poľovníctva pri SPZ a troch porotcov Ing. Pokorný, Ing. Lihocký a Ing. Kaššák. Porota nezáväzným ohodnotením prispela k vysokej kvalite súťaže a korektným ohodnotením vybrala s pomedzi desiatich súťažiacich troch najlepších.



Bodovanie súťažiacich nebolo pre rozhodcov vôbec jednoduché. Mladí vábiči sa prezentovali na vysokej úrovni. Všetci súťažiaci nastúpili pekne poľovnícky ustrojení a
ich vystúpenie zaujalo veľkú pozornosť nielen medzi poľovníckymi účastníkmi výstavy, ale aj medzi širokou verejnosťou, ktorí veľkým potleskom podporovali našich juniorských súťažiacich.
Redaktori viacerých časopisov s poľovníckou témou zvečnili túto udalosť na fotografiách a redakcia Halali, pomocou dobre zaostrenej kamery zachytila aj ich živé vystúpenie.
Nepochybne sa súťažiaci tešili aj finančným a vecným cenám, ktoré do majstrovstiev venovali organizátori súťaže ako sú redakcia časopisu Hubertlov, redakcia televíznej relácie Halali, Múzeum vo Sv. Antone a f. Šomek.

Meno a priezvisko súťažiaceho Počet bodov Poradie
Tomáš Minich 146 1
Peter Pilár 142 2
Dávid Ďubašák 141 3
Ján Muranský 139 4
Peter Lauček 137 5
Michal Fulmek 135 6
Róbert Michalák 132 7
Radomír Szabo 131 8
Juraj Adamov 131 9
Jaroslav Orság 117 10

    Juniorskému majstrovi Tomášovi Minichovi z Kamenca pod Vtáčnikom, ktorý bol zároveň aj držiteľom putovného pohára z roku 2008, prvému vicemajstrovi Petrovi Pilárovi z Habovky a druhému vicemajstrovi Dávidovi Ďubašakovi zo Sihelnej prajeme mnoho úspechov a tešíme sa na ich ďalšiu reprezentáciu.

Text - Ing. Štefan Engel
Foto - Takács Fridrich

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1681 návštevníkov a žiadni členovia on-line