Ja jazveca vyvrhnem, ale rez urobím čo najmenší a to len kvôli tomu že kamarát na morave jazveca pokladá za delikatesu. Ja som ešte odvahu nedostal ... Takže ak ti nejde o divinu tak ho treba sťahovať ako líšku. Chvost nechaj s kosťou a labky odrež pri poslednom stavci, brušká labiek nerozrezávaj. Hlavu streba sťahovať veľmi opatrne, hlavne pozor na uši aby si neurobil diery ako svet a na obočie očí, alebo aj lebku nechaj na koži ako sa to robí u medveďa. Preparátor si to už dokobnčí sám. Kožu natiahni na lieskovú rázsochu v tvare V a nechaj vychladnúť. Ale nie zas dlho aby sa neskazili chvost, labky a hlava. Potom ju zbaľ a strč do mrazničky. Tam môže byť kým nenájdeš toho pravého preparátora. Čo sa masti týka, masť z jazveca stiahni tak že urobíš rez od chvosta až po hlavu a potom sťahuješ masť od stredu na strany, dostaneš dva ucelené pláty, vyzerá to ako slanina. Mäso poobrezávaj čo najlepšie lebo pri stápaní prihára. Ja vyberám inak aj medzičrevný tuk a vnôtorné sadlo. Stápam normálne v smaltovanom hrnci tak, že masť pokrájam na malé kocky a podlejem vodou. Zo začiatku treba stále miešať. Keď bude už toľko roztopenej že zaleje kocky tak odoberaj do pripravených fliaš. Nalievam cez kovové sitko a na fľašu ešte gumičkou prichytím obväz poskladaný na štvoro. Hrniec treba zakrývať. Odoberať tak aby bol obsah zaliaty. Radšej skončiť skorej aby sa škvarky nepripálili a ešte ich pretlačiť cez kovové sitko a nechať stiesť. Teraz som stápal dva jazvece a všetko OK. Ahoj
Som Vám veľmi vďačný, ečte sa spýtam, do stápajúcej sa masti treba ešte priebežne dolievať vodu ? (počul som že niektorý používajú zo začiatku aj bravčovú masť) Stopenú masť nalievate priamo z hrnca do sklenených ponárov ?
co to posledne roky pozorujem tak je to take vseliake hodne ide o to ake je pocasie a aka je dostupnost zradla u nas dolu su vonku este aj koncom roka tento rok to bude asi obdobne hodne kukurice a ta bude stat este tak mesiac ak nezacne hodne mrznut nemaju preco chrapat
chlapci, jedna prosba, súrne by som potreboval trošku sadla pre kamarátovu malú, tento rok sa mi nedarí, jazveci zožrali pol vreca kukurice, ale streliť som ešte nestrelil, so psom sa mi do toho veľmi nechce, už je aj tak pošitý ako futbalová lopta...
nazdar...on sa dá nalákat i na kukuricu..?? nevadia mu ludské pachy na návnade..?aká je priatelná vzdialenost pri postriežke...? díky za rady Lovu zdar.
ide o to ci brok ci gula brok nemam skusenost ale hornet alebo gula v pohode do 100 m ale co som ja strielal tak ak najdem prechod tak 20-40 m max vsetkych som strelil rano ked sli s pola k noram na splne som to neskusal ale co pocuvam aj to sa da
Lubo1, vďaka! Ja som mu dal ma Teba kontakt a ostatné nech si vyrieši sám, od mňa dostal kačaciu masť aj sadlo z diviaka, mám dobré skúsenosti aj s tým, ako to dopadlo dám vedieť, keď s ním budem volať...
no ja som za spnu este nemal stastie a minule mi vysiel ale bola tam taka smola ze sa nedalo strielat koli tom u ze vysiel za mna kde sedel aj moj otec delej cize strielat sa nedalo
Pomohol by mi prosím niekto zohnat Jazvečiu masT.Uz mesiac mi deti maju velmi neprijemny kasel a nechcem to od nejakich spekulantov.Prosím odpiste mi na moj Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. budem velmi vdačná za každú pomoc a radu.Ďakujem
Capko, ak si ešte nepochodil s tou masťou, napíš mi na meil Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.