kzuzana všimni si prosím, že som dal slovo "podzvuková" do úvodzoviek, samozrejme myslené ironicky asi tak, že po výstrele keď si už dáš flintu na plece tak počuješ ako chľapne guľa na komoru, 8-L a keď strieľaš ďalej stihneš aj cigaretu kým počuješ chľapnúť, veru tak junáčik, a dohľadávať nemusíš cigaretku v kľude vyfajčíš
Muj otec ji ma jiz 30 let v lanc. trojaku. Strili S&B, srnci nerozbiji, jak jiz bylo popsane nize. Vyborna na nahanky, v pohode strelba i pres travu a vetvicky. Do 100 m dobra presnost, pak rychle pada. Takze vyhoda, ze kulka po odrazu nikam neulitne. Raze spise pro pozitkare.
To mi je úplne jasné. Je to náboj ktorí má dlhú históriu. Videl som zlamovaciu guľovnicu na takýto náboj ale ešte v kalibri 9,2x72R. Tie boli laborované na čierny prach a olovené strely.
To s tou dopadovou energiou je zaujimave aspon pre mna. Hlavne by ma zaujimalo odkial si to nabral, lebo 9,3x62 co je mensia nabojnica ma na 100 metroch 4400 J u SB aspon pri strele s 18,5 gramu..
Zrejme si pozeral www.sellier-bellot.cz/cesky/kulove-naboj...duct=12&view=all [/]SEM
, lenze tych 4468J to ma na usti. Nehladiac na to, ze konkretne tato laboracia je len taka mizerna podvyzivena mrdka,aby sa im nerozpadavali tie gule z blata. Ale aj tak - 9,3x62 ma u S&B o 100% vacsi vykon ako 9,3x72R - mas to v tej tabulke o nejaky riadok nizsie....dlzka a velkost nabojnice automaticky nezarucuju vacsi vykon....
Objem nábojnice 9,3x62 je o cca 6-7% väčší než má 9,3x72R. Síce to nekorešponduje celkom s pomerom výkonov týchto kalibrov, ale nie je pravdou, že "9,3x62 je menšia nábojnica". Nepredpokladám, že niekto si myslí, že tu hrá rolu dåžka nábojnice...