....ano, napisal som ze 7x57 je pre MNA ucinnejsia!To vsak neznamena ze sa tu bavim o fyzickych vykoniv daneho kalibru! Divam sa na to z ineho uhla,: priemer streli balisticka krivka a samozrejme vykon a ich ucinnost. Ked zoberiem do uvahy danu zver na ktoru polujem snazim si vyberat kaliber ktory je dostatocny a nie doslovne predimenzovany na moj ucel. Ano aj ja si vsimam napr. nicenie zveriny, avsak je to pre mna nepodstatne.
<br/>Po dlhych rokoch som nazberal uz vela kalibrov a kedze sedia alebo sedeli v skryni mam moznost porovnavat ich prakticke pouziti pri loveni.
<br/>Pouzil som a porovnal niekolko kalibrov .223, .243Win,6mm, 6.5mm, 25-06,7mm(7x72, 7mm-08, 7x57,.280REM, 270Win, 7x61,7mmRM), 8mm (8x57, 8mmRM). .300kal( vsitane 30-30Win, .308, 306 a 300WM,300 Weatherby Mag),300H&H, 375H&H a 416 Rigby( a neviem ci som nieco aj nezabudol).Vsetky tieto kalibre boli kupovane podla toho ze som to videl a kedze som na to mal musel som ich mat, niekedy aj splanovanou polovackou.
<br/>
<br/>Po pouziti a porovnani vykonov som dosiel k uzaveru ze to co som naskaldal do skryne je v podstate len a len ucinne pre radost oka a vo vela pripadoch prehnane, kedze do lesa mozem niest len jednu zbran!
<br/>
<br/>Ano, daju sa nabit naboje do napr. 300Win Mag aj s 110grain strelou a vytlacit vykon na astronomicke rychlosti, avsak keby som tym praskol do srnca neviem ci by som domov nieco z neho doniesol! Tak isto je jasne ze sa da polozit kanec s .223jkou, ale zase s akym prepokladom!?
<br/>
<br/>Takze tuna som tiez osobne zacal hladat idealny naboj, kde po ukludneni som dosiel k svojim uzaverom. Na beznu strelbu mi staci 7x57. No a aky rozdiel je medzi 7x57 a .308? Z praktickeho pouziti nic vela. Z toho dovodu som si povedal ze ked uz .300kal tak potom uz 30-06, ktora podla mna ma idealny vykon na tuto raz, cize .308Win som vyradil. To ze .308Win mi padne na 100m o par milimetrov nizsie s porovnanim z 7x57, alebo ze zas .308Win ulozi o par Joulov viacej je nepodstatne, kedze zver strelena hocicim si to velmi nevsimne, jedine prichadza k tomu len to ze sa da o tom hadat pri pive.
<br/>
<br/>7mm kaliber je vynikajuci v balistickych vykonoch a tak isto je aj .300kal. Osobna obluba. Ano , keby som isiel na exluzivne na srnca tak by mi .243Win uplne vyhovovala, avsak na druhej stranke pri polovani na dospeleho jelena by som ju urcite nebral a zobral by som pri najmensom 30-06 Sprg, alebo 7-8mmMag.
<br/>
<br/>Tieto rozhovory vyplivaju medzi kolegami z dvoch dovodov: zaciatocnici hladaju idealny kaliber a snazia sa zistit cim co najviac> na druhej stranke sa do toho miesaju kolegovia ktory maju nejake skusenosti s niekolkymi kalibrami, ci uz prakticke alebo teoreticke, kde dochadza k tomu ze kazdy sa snazi obhajit ich nazor, co niekedy vedie k nicomu, a v prinajmensom len zaciatocnikomv pomiesaju!
<br/>
<br/>Takze dufam ze som sa uz vysvetlil a moje prispevky zacnu nieco hovorit citatelom. Nikdy som sa nesnazil obhajovat a ci hanit hociktory kaliber-snazim sa podat moje skusenosti ato hlavne zaciatocnikom. To ze su medzi nami aj "odbornici" v balistickych vykonoch tiez uznam, avsak ako si to niektory mozno vsimli sa s nimi do rozhovoru nepustam-beriem to len s usmevom!
<br/>
<br/>Mimochodom, lovecccc, najtazsi kus ktory som strelil vyuzitim 7x57 bola krava losa, neviem presne kolko vazila, ale sa to blizilo k polovice tony! Dialka strelby cca 75m, odbehla zhasla po cca 100m.
<br/>
:D:D